Neodolatelné těstoviny s chřestem a ricottou

25. duben 2020

Těstoviny jsem měla vždy ráda, ale raději jsem si je v restauraci neobjednávala, protože ať jsem dělala, co jsem dělala, vždy jsem si pokecala blůzičku. Italové by se museli křižovat, kdyby dostali na talíři to, co já v jedné nejmenované restauraci. Hlavním předpokladem u dobře připravené „pasty“, je skvěle nabalená omáčka na těstovinách. U mých neodolatelných těstovin s chřestem a ricottou žádné pokecání a pocákání omáčkou nehrozí.

Neodolatelné těstoviny s chřestem a ricottouNeodolatelné těstoviny s chřestem a ricottou

Když někde budete číst, že se těstoviny mají po uvaření propláchnout studenou vodou, pak to nebude ten „správný“ recept.

Propláchnutím se z uvařených těstovin smyje všechen tolik potřebný škrob a následně na nich nebude omáčka držet a bude z nich ztékat.

Na přípravu 4 porcí neodolatelných těstovin s chřestem a ricottou budeme potřebovat

  • 300 g těstovin v suchém stavu (vřetena, penne)
  • 5 g soli do vody na vaření těstovin

Na omáčku si připravíme

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 60 g sušené šunky (panchety) nakrájené na kostičky
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 8 výhonků čerstvého zeleného chřestu
  • 2 dl vody na vaření chřestu + 2 špetky soli
  • 100 g ricotty + 1 polévková lžíce mléka
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného sýra Pecorino nebo Parmezán (nebo obdobného sýra)
  • Kuchyňský sekáček nebo mixer (ponorný)
  • Hrst nasekané petrželky

Postup přípravy neodolatelných těstovin s chřestem a ricottou

Z opraného chřestu odkrojíme oschlé a tvrdé konce a nakrájíme ho na menší špalíky. Silnější konce oškrábeme.

Do kastrůlku nalijeme 2 dl vody, přidáme 2 špetky soli a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme nakrájený chřest a povaříme ho přesně 5 minut. Vyjmeme hlavičky chřestu a necháme je vychladnout.

Zbylý obsah kastrůlku (vodu i chřest) přelijeme do sekáčku nebo mixéru a necháme z obojího udělat krásně světlezelenou kašovitou omáčku.

 

Chřestová kašeChřestová kaše
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Dáme vařit vodu na těstoviny. Osolíme ji až těsně před přidáním těstovin 5 gramy soli. Já už mám odhadnuté, že 5 g soli je jedna vrchovatá čajová lžička. Obsah hrnce s těstovinami promícháme.

 

Příprava chřestové omáčkyPříprava chřestové omáčky
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Až budete vařit těstoviny, vždy si přečtěte doporučenou dobu vaření. A pro jistotu ještě kontrolujeme stav uvaření. Já vždy po uvaření nechám těstoviny stát v zakrytém hrnci, mimo zdroj tepla, 10 minut. Pak těstoviny scedím.

A ještě jedna věc: Těstoviny nikdy nesmí čekat na omáčku, zkazila by se tím výsledná chuť pokrmu.

Do rozpáleného oleje (2 polévkové lžíce) v pánvi přidáme kostičky šunky a asi po minutě nakrájenou cibulku. Odkryté společně smažíme a promícháváme 5 minut.

K osmažené cibulce a šunce přilijeme chřestovou kašovitou omáčku a přidáme 100 g ricotty, kterou jsme prošlehali s 1 polévkovou lžící mléka do hladké směsi.

 

Přisypání nastrouhaného sýraPřisypání nastrouhaného sýra
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Metličkou vše promícháme, aby se všechny suroviny propojily. Přisypeme ještě nastrouhaný sýr a scezené těstoviny. Vše zlehka dvěma lžícemi promícháme.

Ochutnáme, zda je pokrm dost slaný a můžeme podávat.

Sami uvidíte, že se celý obsah pánve nabalil na těstoviny, tudíž žádné pocákání nehrozí.

Těstoviny podáváme v hlubokých talířích. Každou porci dozdobíme překrojenými hlavičkami chřestu a nasekanou petrželkou.

Připravené chřestové výhonky
Připravené chřestové výhonky
Uvařené špalíky chřestu
Uvařené špalíky chřestu
Uvařené a překrájené hlavičky chřestu
Uvařené a překrájené hlavičky chřestu

Chřestová kaše
Chřestová kaše
Přisypání nastrouhaného sýra
Přisypání nastrouhaného sýra
Těstoviny v pánvi před podáváním
Těstoviny v pánvi před podáváním

Neodolatelné těstoviny s chřestem a ricottou
Neodolatelné těstoviny s chřestem a ricottou
Neodolatelné těstoviny s chřestem a ricottou.
Neodolatelné těstoviny s chřestem a ricottou.
Neodolatelné těstoviny s chřestem a ricottou..
Neodolatelné těstoviny s chřestem a ricottou..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Těstoviny s chřestem a panchetou

Těstoviny s chřestem a panchetou

Přiznám se, těstoviny nebyla moje parketa až do doby, než jsem si je připravila s chřestem. Těstoviny mám silně svázané s obdobím žlučníkové diety, kdy jsem si říkala, že je už nikdy nebudu jíst. Ale i zde platí, nikdy neříkej nikdy. Těstoviny s chřestem jsou výborné, rychle připravené a svojí chutí…

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Pokud máte rádi vyjímečnou chuť polévky, uvařte si hrachovou polévku s opečeným divokým chřestem, slaninou a chlebovými krutony. Polévka oplývá mnoha chutěmi a jedna porce vám určitě nebude stačit.


Těstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pesta

Těstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pesta

K přípravě těstovin s omáčkou z ricotty a petrželového pesta mě inspirovala letošní velká úroda plocholisté petržele. Když se vrátíte unavení ze zaměstnání s touhou něco si honem připravit k večeři, mám pro vás tip na rychlou večeři, která vám nezabere ani půl hodiny. Uvařte si těstoviny s božsky la…

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Když hledám recept na přípravu těstovin, vždy spoléhám na tradiční italské recepty. Jsou jednoduché, rychle připravené a chuť je zaručená. Připravte si se mnou skvěle chutnající těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi. Než se uvaří těstoviny, je omáčka hotová a můžeme hodovat.