Těstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pesta

18. leden 2019

K přípravě těstovin s omáčkou z ricotty a petrželového pesta mě inspirovala letošní velká úroda plocholisté petržele. Když se vrátíte unavení ze zaměstnání s touhou něco si honem připravit k večeři, mám pro vás tip na rychlou večeři, která vám nezabere ani půl hodiny. Uvařte si těstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pesta.

Těstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pestaTěstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pesta

Na přípravu 3-4 porcí těstovin s božsky lahodou omáčkou z ricotty a petrželového pesta budeme potřebovat

  • 300 g těstovin Maccheroni al ferretto (v suchém stavu) nebo jiné těstoviny
  • 100 g ricotty
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 150 g nakrájené uzené slaniny nebo šunky
  • 3 čajové lžičky rajského protlaku (vrchem)
  • Sůl na dochucení
  • 2-3 naběračky vody z těstovin

Na pesto si připravíme

  • Kytičku plocholisté petržele (10 stonků i více) nahrubo nasekané
  • 25 ks vyloupaných pistácií
  • ½ housky nebo rohlíku nakrájené na větší kusy
  • 4 datlová rajčata překrojená na několik kusů
  • 20 g sýra čedar nebo jiného podobného sýra
  • 1 kávovou lžičku soli
  • kousek petržele nebo listy bazalky na dozdobení
  • Kuchyňský sekáček

Postup přípravy těstovin s božsky lahodnou omáčkou

Do hrnce, ve kterém budeme vařit těstoviny, nalijeme dostatečné množství vody a osolíme ji. Hrnec zakryjeme poklicí a necháme přijít k varu. Než se těstoviny uvaří, stihneme připravit omáčku.

Při vaření těstovin se vždy řídím doporučením výrobce. Tentokrát jsem vařila 15 minut od bodu varu. Pak jsem z nich scedila vodu. Část vody z těstovin jsem použila do omáčky.

Těstoviny nesmí být rozvařené, ale jak říkají Italové „al dente“.

Rada:

Když někde budete číst, že se těstoviny mají po uvaření propláchnout studenou vodou, pak to nebude ten „správný“ recept. Propláchnutím se z uvařených těstovin smyje všechen škrob a následně na nich nebude omáčka držet a bude z nich ztékat.

Než se těstoviny uvaří, připravíme si pesto s omáčkou. Do sekáčku vložíme všechny suroviny na pesto. Kdo chce a má rád česnek, přidá 1-2 stroužky. Já česnek nemusím.

Příprava pesta Příprava pesta
Zdroj:Marcela Hackerová

Ze všech surovin nasekáme pestrou a mírně vlhkou směs. Kdo chce, může přidat 1-2 polévkové lžíce olivového oleje. Já s tuky velmi šetřím a olej jsem nepřidávala, nechybí mi tam.

Do horké pánve nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a přidáme nakrájené kostičky cibule a smažíme ji, až změkne. Trvá to asi 5 minut.

Nyní k cibulce přidáme 3 čajové lžičky rajského protlaku a 1-2 minuty jej zasmažíme.

Osmažená cibule s rajským protlakemOsmažená cibule s rajským protlakem
Zdroj:Marcela Hackerová

Přidáme ještě kostičky slaniny a asi 3 minuty společně smažíme.

Zdroj tepla vypneme. Do pánve přidáme připravené pesto, 100 g ricotty a promícháme. Přilijeme 2 naběračky horké vody z těstovin a v pánvi vše důkladně promícháme.

Omáčku ochutnáme a případně dosolíme.

Hotová omáčka na těstoviny s ricottouHotová omáčka na těstoviny s ricottou
Zdroj:Marcela Hackerová

Do hotové omáčky v pánvi přidáme scezené těstoviny. Vše promícháme s omáčkou a necháme minutku stát.

Podáváme v hlubokých talířích. V talířích nesmí být žádná tekutina, všechna omáčka se musí nabalit na těstoviny.

Jednotlivé porce na talířích dozdobíme větvičkou petrželky nebo lístkem bazalky.

Suroviny na těstoviny s omáčkou
Suroviny na těstoviny s omáčkou
Příprava pesta
Příprava pesta
Pestrá směs do omáčky
Pestrá směs do omáčky

Osmažená cibule s rajským protlakem
Osmažená cibule s rajským protlakem
Směs na omáčku zatím bez přidané ricotty
Směs na omáčku zatím bez přidané ricotty
Hotová omáčka na těstoviny s ricottou
Hotová omáčka na těstoviny s ricottou

Těstoviny s omáčkou v pánvi
Těstoviny s omáčkou v pánvi
Těstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pesta
Těstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pesta
Těstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pesta.
Těstoviny s božsky lahodnou omáčkou z ricotty a petrželového pesta.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 16x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šunky

Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šunky

Připravovat těstoviny s různou variací omáček jsem se naučila od italských kuchařů. Jejich „pasta“ je něco naprosto jiného, než těstoviny s kečupem. Vyzkoušejte se mnou těstoviny se skvělou omáčkou z ricotty, s cuketou a kostičkami šunky nebo uzené slaniny. Pokrm je bleskově připravený a chuť je lah…

Salát z červené řepy, ricotty a pistácií

Salát z červené řepy, ricotty a pistácií

Pokud řešíte své povánoční kilogramy navíc a chcete se jich co nejrychleji zbavit, mám pro vás skvělý tip. Připravte si salát z červené řepy, bude to váš nejlepší spojenec na cestě shazování přebytečných kilogramů a ještě si pochutnáte.


Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Když hledám recept na přípravu těstovin, vždy spoléhám na tradiční italské recepty. Jsou jednoduché, rychle připravené a chuť je zaručená. Připravte si se mnou skvěle chutnající těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi. Než se uvaří těstoviny, je omáčka hotová a můžeme hodovat.

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou je moje zamilované jídlo. Musím se vždy hodně krotit, když připravuji jednotlivé porce. Kdyby bylo na mě, jedla bych omáčku lžící přímo z kastrolu. Je to zkrátka skvělá, výborná, chutná, jedinečná omáčka.