A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Bazalka pravá

1. srpen 2015

„Kdo bazalku žvýká, dlouho žije“ - staré kavkazské přísloví. Zda je to pravda, nevím. Pravdou ale zůstává nenahraditelné kořeněné aroma a chuť čerstvé bazalky v naší kuchyni, kde tato rostlina zcela zdomácněla.

Bazalka praváBazalka pravá

Bazalka pravá – (latinsky Ocimum basilicum L.) pochází původem z jižní Asie.

Do kuchyně evropské se dostává podle archivních záznamů v kronikách okolo roku 1548 z Indie a Íránu.

Využívala se dříve i jako rostlina okrasná. Nenahraditelné je však její uplatnění v kuchyni.

Jedná se o rostlinu v průměru 30 – 40 cm vysokou, se čtyřhranným stvolem. Kvete v červenci až srpnu.

Celá rostlina má příjemně kořenitě hřebíčkovou vůni. V kuchyni využíváme hlavně čerstvé listy (někdy i sušené).

Na sušení se hodí více listy kvetoucí rostliny.

Pokud si budete bazalku sušit, udělejte to na dobře větraném místě, ve stínu, a nejlepší je to při teplotě 30 – 35 °C.

Chutnější a vhodnější je však vždy kořenění čerstvou bazalkou.

Při přípravě jídel používáme mladé, pěkně zelené listy. Italská kuchyně se bez bazalky neobejde.

Hlavní účinnou obsahovou látkou bazalky jsou silice (asi 1,5 %), třísloviny (do 5 %), organické kyseliny a minerální látky.

Čerstvé listy obsahují vitamin C a provitaminy.

Čerstvá bazalka posiluje žaludek – pomáhá trávení a povzbuzuje chuť k jídlu.  Podpůrně pomáhá při nachlazení a zánětech sliznice. Plody bazalky působí laxativně.

Bazalka jako koření dominuje především kuchyni jižní Evropy. Je součástí salátů, polévek, nesmí chybět na pizzách, na pečených či grilovaných rybách, je součástí Vinegretu (omáčky k masům).

Je důležitou součástí bylinkového pesta (které připravujeme dle chuti v kamenném moždíři).

 

 Pesto s bazalkou, rozmarýnem, libečkem a chilli Pesto s bazalkou, rozmarýnem, libečkem a chilli
Zdroj: Jan Hacker

 

Bazalka je rovněž součástí kořenících směsí společně se šalvějem, estragonem, rozmarýnem, cibulí, česnekem nebo novým kořením.

Bazalka nepůsobí dráždivě na lidský organizmus a tak je bazalka kořením dietních pokrmů.

Několik tipů na využití bazalky, které budou chutnat.

Můžete si připravit bylinkové máslo za použití 125 g másla, listů bazalky, 2-3 listů špenátu, jemně pokrájené cibule-šalotky, můžete přidat 2 stroužky rozetřeného česneku. Vymícháte máslo do pěny, posolíte dle chuti a necháte zchladit.

Nebo připravte rybí salát z 500 g vařené ryby bez kostí (vybereme je po uvaření), kterou nakrájíte na kousky, promícháte s jemně posekanou cibulkou, 2 polévkovými lžícemi posekaných bylinek (bazalka, meduňka, šalvěj, tymián, listová petržel), nakrájené pikantní naložené okurky, soli, trochu Worčestrové omáčky, mletého pepře podle vlastní chuti. Přidáte trochu olivového oleje. Promícháte a uložíte na několik hodin uležet do chladničky. Při podávání můžete dozdobit cherry rajčaty a nakrájeným vajíčkem vařeným natvrdo.

Bazalka je prostě úžasná.

 

Bazalka pravá
Bazalka pravá
Bazalka pravá
Bazalka pravá
Bazalka pravá
Bazalka pravá

Bazalka pravá (fialová verze)
Bazalka pravá (fialová verze)
 Pesto s bazalkou, rozmarýnem, libečkem a chilli
Pesto s bazalkou, rozmarýnem, libečkem a chilli
 Pstruzi plnění bylinkovým pestem
Pstruzi plnění bylinkovým pestem

 Pizza s bazalkou
Pizza s bazalkou
Salát Caprese s bazalkou
Salát Caprese s bazalkou
Vinegret s bazalkou
Vinegret s bazalkou


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 6x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 1.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 1.

Asi před osmi roky jsme se s bratrem a našimi rodinami dohodli, že uspořádáme pravou staročeskou zabijačku, přesně takovou, jak jsme si ji s bratrem pamatovali z dětství. S ovarem, jitrnicemi, jelítky, tlačenkou, škvarky a sádlem a celou tou atmosférou, která kolem toho panovala. Mělo to jediný háče…

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 2.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 2.

Týden do zabijačky. Pro převoz prasete musíte mít také přívěsný vozík za auto, pevnou bednu na přepravu prasete, kterou umístíte na přívěsný vozík. Poslední prasátko (200 kg jsme vezli ze vzdálenosti 40 km).


Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 3.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 3.

Den před zabijačkou. Nejdůležitějším aktem celého dne je přivézt živé prase a umístit ho do chlívku. Jak si přečtete dál, není to vždy procházka růžovým sadem, ale tvrdý boj ....

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 4.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 4.

Zabijačka - „den, na který se nedá zapomenout“. V den zabijačky se vstává velmi brzo, nejpozději ve 4 hodiny ráno. Je třeba zatopit pod venkovním kotlem i do dvou dalších kamen a začít ohřívat vodu.