Těstoviny s chřestem a panchetou

2. červen 2017

Přiznám se, těstoviny nebyla moje parketa až do doby, než jsem si je připravila s chřestem. Těstoviny mám silně svázané s obdobím žlučníkové diety, kdy jsem si říkala, že je už nikdy nebudu jíst. Ale i zde platí, nikdy neříkej nikdy. Těstoviny s chřestem jsou výborné, rychle připravené a svojí chutí vás už nikdy nepustí. Budete se k nim stále vracet.

Těstoviny s chřestem a panchetouTěstoviny s chřestem a panchetou

Na přípravu 3 - 4 porcí budeme potřebovat

  • 200 g suchých těstovin (tubetone,  penne)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 100 g sušené šunky (panchety) nakrájené na kostičky
  • 2 cibule šalotky nakrájené na kostičky
  • 100 g zeleného chřestu nakrájeného na menší špalíky
  • Sůl do vody na vaření těstovin

Na vyšlehaná vajíčka s parmezánem si připravíme

  • 2 syrová vejce
  • 3 polévkové lžíce na jemno nastrouhaného parmezánu
  • 1 čajovou lžičku citronové šťávy
  • Sůl
  • Citronový pepř

Postup přípravy těstovin s chřestem

Do pánve nalijeme olivový olej a začneme zahřívat. Z chřestu odkrojíme oschlé konce a nakrájíme ho na menší špalíky. Silnější konce ještě přepůlíme.

Koupila jsem si svazek chřestu a nedávala příliš pozor. Po příchodu domů jsem téměř polovinu musela vyhodit, protože jeho kvalita po rozbalení, byla nevalná. Proto jsem část chřestu nahradila mladými a křehkými listy kapusty kadeřavé. Výsledné chuti pokrmu to neuškodilo.

Použijte co nejčerstvější chřest nebo kadeřávek.

Dáme vařit vodu na těstoviny. Osolíme ji až těsně před přidáním těstovin.

Až budete vařit těstoviny, vždy si přečtěte doporučenou dobu vaření. A pro jistotu to ještě kontrolujte. A ještě jedna věc:

Těstoviny nikdy nesmí čekat na omáčku, zkazila by se tím výsledná chuť pokrmu.

Do rozpáleného oleje v pánvi přidáme panchetu a asi po minutě přidáme nakrájenou šalotku. Promícháme. Odkryté smažíme 5 minut. Pak vložíme připravený chřest a já přidala ještě listy kapusty kadeřavé.

Osolíme jednou až dvěma špetkami soli a podlijeme 1 naběračkou vody z těstovin. Poklicí pánev zakryjeme a na mírném ohni dusíme 10 minut.

Do misky rozklepneme obě vajíčka a metličkou je prošleháme.  Přisypeme nastrouhaný parmezán a přilijeme 1 čajovou lžičku citronové šťávy. Lehce osolíme a přisypeme asi 1 kávovou lžičku citronového pepře. Metličkou vše znovu prošleháme.

Nevynechejte parmezán, jeho chuť je jedinečná.

Těstoviny, uvařené al dente, přecedíme a ihned je přidáme do pánve. Promícháme a zdroj tepla pod pánví vypneme.

K těstovinám přidáme vyšlehaná vajíčka s parmezánem a za stálého promíchávání je necháme, ani ne 1 minutu, propojit a lehce srazit.

A můžeme hned podávat. Pokrm můžete posypat nasekanou petrželkou, pažitkou nebo jako já, svatolinou olivovou.

Svatolina olivová (Santolina viridis)Svatolina olivová (Santolina viridis)
Zdroj: Marcela Hackerová

Že jste ještě nikdy neslyšeli o svatolině olivové (santolina viridis)? No já také ne. Až do minulého týdne, kdy jsem ji dostala darem od své neteře Katky. Když se naseká nebo nadrtí v hmoždíři, fantasticky voní po olivách.

Suroviny na těstoviny
Suroviny na těstoviny
Vajíčka, sýr, šťáva z citronu, sůl a pepř
Vajíčka, sýr, šťáva z citronu, sůl a pepř
Smažení šalotky a panchety
Smažení šalotky a panchety

Přidání chřestu, lístků kapusty kadeřavé a mírné podlití
Přidání chřestu, lístků kapusty kadeřavé a mírné podlití
Uvařené těstoviny
Uvařené těstoviny
Vajíčka a parmezán před závěrečným promícháním
Vajíčka a parmezán před závěrečným promícháním

Hotový pokrm na pánvi
Hotový pokrm na pánvi
Těstoviny s chřestem a panchetou
Těstoviny s chřestem a panchetou
Těstoviny s chřestem a panchetou.
Těstoviny s chřestem a panchetou.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 14x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Těsto na domácí těstoviny

Těsto na domácí těstoviny

Přípravu domácích těstovin znám už z dětství. Domácí těstoviny dělala moje babička i moje maminka. S bratrem jsme jim aktivně „pomáhali“. Z rozválené placky jsme odkrajovali kousky těsta a pekli jsme si je na horké plotně. Báječně křupaly.

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Pokud máte rádi vyjímečnou chuť polévky, uvařte si hrachovou polévku s opečeným divokým chřestem, slaninou a chlebovými krutony. Polévka oplývá mnoha chutěmi a jedna porce vám určitě nebude stačit.


Gratinování

Gratinování

Gratinování znamená zapékání pokrmů v troubě nebo pod grilem. Zejména u nás ve spojení s bešamelem, se strouhaným vyzrálým sýrem s vyšším obsahem tuku, případně i se strouhankou. Při gratinování vzniká, díky sýru nebo strouhance, na povrchu pokrmu křupavá krusta.

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.