Vídeňské šunkofleky se zelím

13. leden 2016

Šunkofleky se zelím jsem poprvé ochutnala při loňské návštěvě Vídně. Vypadaly lákavě a ještě lépe chutnaly. Manžel je jedl tak, jak byly připraveny, já jsem si k nim přidala ještě opečené chilli klobásky. Vyzkoušejte šunkofleky se zelím. Budete mile překvapeni jednoduchostí přípravy i chutí.

Vídeňské šunkofleky se zelímVídeňské šunkofleky se zelím

Na přípravu 5 porcí Vídeňských šunkofleků se zelím budeme potřebovat

  • ½ menší hlávky bílého zelí (cca 500 g i s košťálem)
  • 2 větší cibule
  • 150 g uzené slaniny
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci krupicového cukru
  • 350 g těstovin
  • 2 polévkové lžíce kvasného octa
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • 1 vrchovatou čajovou lžičku sladké papriky
  • 1 dl vývaru nebo vody z těstovin
  • Sůl a pepř
  • Petržel na dozdobení

Postup přípravy Vídeňských šunkofleků se zelím

Ze zelí odstraníme vrchní narušené listy a vykrojíme košťál. Celou hlávku rozebereme na jednotlivé listy a důkladně je opereme. Z listů vykrojíme silná žebra.

Zelí nakrájíme na čtverečky, přibližně o hraně 1,5 cm. Nakrájené zelí vložíme do větší misky, posolíme a pěstí několikrát zmáčkneme a necháme odležet.

Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme ji do větší pánve. Když pustí tuk, přidáme nakrájenou cibulku a společně restujeme pár minut.

Nyní dáme vařit těstoviny do dostatečného množství vroucí osolené vody. Budou se vařit 7 minut a pak je necháme 15 minut odstát, než je scedíme.

Do menšího kastrůlku nebo pánvičky nasypeme krystalový cukr a necháme ho zkaramelizovat. Cukr se rozpustí a získá hnědou barvu. Kastrůlek odstavíme.

KaramelKaramel
Zdroj:  Marcela Hackerová

Cibulka v pánvi je krásně osmažená, přilijeme k ní dvě polévkové lžíce octa a necháme asi minutu odpařit.

Po minutě odpařování octa přisypeme do pánve připravené zelí, kmín, papriku a zkaramelizovaný cukr. Promícháme a podlijeme vývarem nebo vodou z těstovin.

Zelí dusíme do měkka.

Trvá to 15-20 minut. Zelí získá zlatavou až nahnědlou barvu. 

Pánev s dušeným zelím odstavíme.

Pánev s osmaženým zelím a slaninouPánev s osmaženým zelím a slaninou
Zdroj:  Marcela Hackerová

Scezené těstoviny přisypeme do pánve, vše společně promícháme a ještě krátce, 2-3 minuty, zarestujeme.

Máme hotovo. Ještě přidáme čerstvě namletý pepř a ochutnáme, zda je pokrm chuťově vyvážený dle chutí rodiny.

Podáváme posypané petrželkou, a kdo chce, může servírovat pokrm ještě s opečenou klobásou.

 

Suroviny na šunkofleky se zelím
Suroviny na šunkofleky se zelím
Nakrájené hlávkové zelí
Nakrájené hlávkové zelí
Kostičky slaniny
Kostičky slaniny

Karamel
Karamel
Pánev s osmaženým zelím a slaninou
Pánev s osmaženým zelím a slaninou
Plná pánev šunkofleků se zelím
Plná pánev šunkofleků se zelím

Vídeňské šunkofleky se zelím
Vídeňské šunkofleky se zelím
Šunkofleky se zelím v plné parádě
Šunkofleky se zelím v plné parádě
Vídeňské šunkofleky
Vídeňské šunkofleky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 35x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím jsou chuťově výrazný společník pečeného nebo grilovaného masa, smažených sýrů, zabijačkových pochoutek, k pivu i opečené klobáse. Variant je celá řada, záleží jen na vás, kterou si vyberete.

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Už jako „náctiletá“ byly utopenci můj první pokus připravit si jídlo, které je podle mého gusta. Nikdy nesmí chybět na Silvestra ani při letním venkovním posezení s přáteli. Léty jsem přípravu utopenců dokonale vyladila. Utopenci jednoznačně do mého seznamu oblíbených jídel patří.


Hlávkové zelí

Hlávkové zelí

V botanickém světě patří zelí mezi rostliny brukvovité. Je pěstováno jako košťálová zelenina pro svoje zelené listy, které vytvářejí charakteristickou hlávku. Prý se kdysi zelí říkalo hlavatice.

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Určitě každý z nás už vařil brambory v polévce s kysaným zelím, nebo zapékal brambory s masem a kysaným zelím. Také jste se divili, že jsou brambory stále nedovařené? Mám pro vás odpověď přímo od odborníků.