Vídeňské šunkofleky se zelím

Vídeňské šunkofleky se zelím
13.1.2016  |  Stáhnout jako PDF

Šunkofleky se zelím jsem poprvé ochutnala při loňské návštěvě Vídně. Vypadaly lákavě a ještě lépe chutnaly. Manžel je jedl tak, jak byly připraveny, já jsem si k nim přidala ještě opečené chilli klobásky. Vyzkoušejte šunkofleky se zelím. Budete mile překvapeni jednoduchostí přípravy i chutí.

Na přípravu 5 porcí Vídeňských šunkofleků se zelím budeme potřebovat

  • ½ menší hlávky bílého zelí (cca 500 g i s košťálem)
  • 2 větší cibule
  • 150 g uzené slaniny
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci krupicového cukru
  • 350 g těstovin
  • 2 polévkové lžíce kvasného octa
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • 1 vrchovatou čajovou lžičku sladké papriky
  • 1 dl vývaru nebo vody z těstovin
  • Sůl a pepř
  • Petržel na dozdobení

Postup přípravy Vídeňských šunkofleků se zelím

Ze zelí odstraníme vrchní narušené listy a vykrojíme košťál. Celou hlávku rozebereme na jednotlivé listy a důkladně je opereme. Z listů vykrojíme silná žebra.

Zelí nakrájíme na čtverečky, přibližně o hraně 1,5 cm. Nakrájené zelí vložíme do větší misky, posolíme a pěstí několikrát zmáčkneme a necháme odležet.

Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme ji do větší pánve. Když pustí tuk, přidáme nakrájenou cibulku a společně restujeme pár minut.

Nyní dáme vařit těstoviny do dostatečného množství vroucí osolené vody. Budou se vařit 7 minut a pak je necháme 15 minut odstát, než je scedíme.

Do menšího kastrůlku nebo pánvičky nasypeme krystalový cukr a necháme ho zkaramelizovat. Cukr se rozpustí a získá hnědou barvu. Kastrůlek odstavíme.

KaramelKaramel
Zdroj:  Marcela Hackerová

Cibulka v pánvi je krásně osmažená, přilijeme k ní dvě polévkové lžíce octa a necháme asi minutu odpařit.

Po minutě odpařování octa přisypeme do pánve připravené zelí, kmín, papriku a zkaramelizovaný cukr. Promícháme a podlijeme vývarem nebo vodou z těstovin.

Zelí dusíme do měkka.

Trvá to 15-20 minut. Zelí získá zlatavou až nahnědlou barvu. 

Pánev s dušeným zelím odstavíme.

Pánev s osmaženým zelím a slaninouPánev s osmaženým zelím a slaninou
Zdroj:  Marcela Hackerová

Scezené těstoviny přisypeme do pánve, vše společně promícháme a ještě krátce, 2-3 minuty, zarestujeme.

Máme hotovo. Ještě přidáme čerstvě namletý pepř a ochutnáme, zda je pokrm chuťově vyvážený dle chutí rodiny.

Podáváme posypané petrželkou, a kdo chce, může servírovat pokrm ještě s opečenou klobásou.

 

  • Nový komentář
  • Anna 28.4.2023 11:39
    Dělám je jenom zelí těstoviny cibule tu skaramelizuji a pak nato těstoviny ňam. Ňam. Ňam
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.5.2023 9:45
      Zdravím Vás, Anno.
      Váš postup je taková malinko zjednodušená verze toho původního receptu. Ale proč ne, žádný recept není dogma, je to jen inspirace a každý si recept upraví dle svých chutí či zvyklostí. Já také hojně využívám recepty z maminčina sešitu a vždy si je dotvořím k obrazu svému. V tomto receptu hrají hlavní role těstoviny a zelí. Obojí jste dodržela, tak dobrou chuť a děkuji za komentář. M.
      Odpovědět
  • Bára 24.2.2023 13:43
    Opet jsem vyzkousela a opet musim uznt, jidlo nema chybu! Moc dekuji za recept!
    S pozdravem Bara Hemauer
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.2.2023 17:13
      Zdravím Vás, Báro,
      těší mě, že se k receptu vracíte. Kvůli blogu nemám moc příležitostí se k některým jídlům vracet (s výjimkou klasiky), ale Vídeňské šunkofleky jsme už dělali mnohokrát a vždy s láskou zavzpomínáme na výlet do Vídně.
      Děkuji za zprávu a posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Iva 22.2.2023 9:01
    Už na obrázku to vypadá dobře,ale na talíři mňam…mňam…mňam.Jednoduché a výborné.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 23.2.2023 16:10
      Zdravím Vás, Ivo
      a děkuji za takový krásný komentář. Ano, šunkofleky se zelím jsou chutné a z dostupných surovin. Moc nám chutnají a jak jsem psala, dávám si k nim ještě opečené bílé klobásky. M.
      Odpovědět
  • Jana 19.3.2022 12:22
    Dnes uvařeno a jsou vynikající ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.3.2022 11:00
      Dobrý den, Jano.
      Z Vašeho komentáře cítím radost a to mě moc těší. Správně připravovat těstoviny jsem se naučila poměrně pozdě. Asi proto, že ty podávané v restauracích, závodních a školních jídelnách za moc nestály. A pak jsem mrkla do italské kuchyně a přípravy těstovin. Jejich jednoduchý postup přípravy a suroviny a zejména výsledná chuť pokrmu mě dostala. Až někdy nebudete vědět co uvařit k večeři, mrkněte na moje stránky a části "Těstoviny" určitě najdete inspiraci.
      Děkuji za komentář a při Vám krásné jaro. M.
      Odpovědět
  • Tonja 6.4.2021 13:43
    Nehodnotím, co nevyzkouším. Tyto šunkofleky jsem dnes udělal a všem doma nám chutnaly. Těstovin jsem nakonec přimíchal do základu trochu méně, místo petrželky jsme si vzali nakládanou okurku. Toto jídlo a tento recept doporučuji vyzkoušet i ostatním.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.4.2021 14:37
      Dobrý den, Tonjo, už jsem Vám sice odpovídala na TOP-recepty a odpovím Vám na svých stránkách. Dobrý kuchař umí vždy zaimprovizovat a pokrm si dotvořit podle své chuti i surovinových možností.
      Kombinace hlávkového zelí a těstovin je velmi chutná. Kombinovala jsem i čočku s těstovinami i čočku s bramborovou kaší. Oba recepty mám zde na stránkách a často se k nim vracím. Třeba i Vás osloví a připravíte si je doma. Děkuji Vám vyzkoušení i za komentář. M.
      Odpovědět