
Šunkofleky se zelím jsem poprvé ochutnala při loňské návštěvě Vídně. Vypadaly lákavě a ještě lépe chutnaly. Manžel je jedl tak, jak byly připraveny, já jsem si k nim přidala ještě opečené chilli klobásky. Vyzkoušejte šunkofleky se zelím. Budete mile překvapeni jednoduchostí přípravy i chutí.
Na přípravu 5 porcí Vídeňských šunkofleků se zelím budeme potřebovat
- ½ menší hlávky bílého zelí (cca 500 g i s košťálem)
- 2 větší cibule
- 150 g uzené slaniny
- 1 vrchovatou polévkovou lžíci krupicového cukru
- 350 g těstovin
- 2 polévkové lžíce kvasného octa
- 1 čajovou lžičku kmínu
- 1 vrchovatou čajovou lžičku sladké papriky
- 1 dl vývaru nebo vody z těstovin
- Sůl a pepř
- Petržel na dozdobení
Postup přípravy Vídeňských šunkofleků se zelím
Ze zelí odstraníme vrchní narušené listy a vykrojíme košťál. Celou hlávku rozebereme na jednotlivé listy a důkladně je opereme. Z listů vykrojíme silná žebra.
Zelí nakrájíme na čtverečky, přibližně o hraně 1,5 cm. Nakrájené zelí vložíme do větší misky, posolíme a pěstí několikrát zmáčkneme a necháme odležet.
Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme ji do větší pánve. Když pustí tuk, přidáme nakrájenou cibulku a společně restujeme pár minut.
Nyní dáme vařit těstoviny do dostatečného množství vroucí osolené vody. Budou se vařit 7 minut a pak je necháme 15 minut odstát, než je scedíme.
Do menšího kastrůlku nebo pánvičky nasypeme krystalový cukr a necháme ho zkaramelizovat. Cukr se rozpustí a získá hnědou barvu. Kastrůlek odstavíme.
Karamel
Zdroj: Marcela Hackerová
Cibulka v pánvi je krásně osmažená, přilijeme k ní dvě polévkové lžíce octa a necháme asi minutu odpařit.
Po minutě odpařování octa přisypeme do pánve připravené zelí, kmín, papriku a zkaramelizovaný cukr. Promícháme a podlijeme vývarem nebo vodou z těstovin.
Zelí dusíme do měkka.
Trvá to 15-20 minut. Zelí získá zlatavou až nahnědlou barvu.
Pánev s dušeným zelím odstavíme.
Pánev s osmaženým zelím a slaninou
Zdroj: Marcela Hackerová
Scezené těstoviny přisypeme do pánve, vše společně promícháme a ještě krátce, 2-3 minuty, zarestujeme.
Máme hotovo. Ještě přidáme čerstvě namletý pepř a ochutnáme, zda je pokrm chuťově vyvážený dle chutí rodiny.
Podáváme posypané petrželkou, a kdo chce, může servírovat pokrm ještě s opečenou klobásou.
-
Nový komentář
-
Anna 28.4.2023 11:39 Odpovědět
-
Marcela . 2.5.2023 9:45 Odpovědět
-
-
Bára 24.2.2023 13:43 Odpovědět
-
Marcela . 25.2.2023 17:13 Odpovědět
-
-
Iva 22.2.2023 9:01 Odpovědět
-
Marcela . 23.2.2023 16:10 Odpovědět
-
-
Jana 19.3.2022 12:22 Odpovědět
-
Marcela . 21.3.2022 11:00 Odpovědět
-
-
Tonja 6.4.2021 13:43 Odpovědět
-
Marcela . 7.4.2021 14:37 Odpovědět
-