Vídeňské šunkofleky se zelím

13. leden 2016

Šunkofleky se zelím jsem poprvé ochutnala při loňské návštěvě Vídně. Vypadaly lákavě a ještě lépe chutnaly. Manžel je jedl tak, jak byly připraveny, já jsem si k nim přidala ještě opečené chilli klobásky. Vyzkoušejte šunkofleky se zelím. Budete mile překvapeni jednoduchostí přípravy i chutí.

Vídeňské šunkofleky se zelímVídeňské šunkofleky se zelím

Na přípravu 5 porcí Vídeňských šunkofleků se zelím budeme potřebovat

  • ½ menší hlávky bílého zelí (cca 500 g i s košťálem)
  • 2 větší cibule
  • 150 g uzené slaniny
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci krupicového cukru
  • 350 g těstovin
  • 2 polévkové lžíce kvasného octa
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • 1 vrchovatou čajovou lžičku sladké papriky
  • 1 dl vývaru nebo vody z těstovin
  • Sůl a pepř
  • Petržel na dozdobení

Postup přípravy Vídeňských šunkofleků se zelím

Ze zelí odstraníme vrchní narušené listy a vykrojíme košťál. Celou hlávku rozebereme na jednotlivé listy a důkladně je opereme. Z listů vykrojíme silná žebra.

Zelí nakrájíme na čtverečky, přibližně o hraně 1,5 cm. Nakrájené zelí vložíme do větší misky, posolíme a pěstí několikrát zmáčkneme a necháme odležet.

Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme ji do větší pánve. Když pustí tuk, přidáme nakrájenou cibulku a společně restujeme pár minut.

Nyní dáme vařit těstoviny do dostatečného množství vroucí osolené vody. Budou se vařit 7 minut a pak je necháme 15 minut odstát, než je scedíme.

Do menšího kastrůlku nebo pánvičky nasypeme krystalový cukr a necháme ho zkaramelizovat. Cukr se rozpustí a získá hnědou barvu. Kastrůlek odstavíme.

KaramelKaramel
Zdroj:  Marcela Hackerová

Cibulka v pánvi je krásně osmažená, přilijeme k ní dvě polévkové lžíce octa a necháme asi minutu odpařit.

Po minutě odpařování octa přisypeme do pánve připravené zelí, kmín, papriku a zkaramelizovaný cukr. Promícháme a podlijeme vývarem nebo vodou z těstovin.

Zelí dusíme do měkka.

Trvá to 15-20 minut. Zelí získá zlatavou až nahnědlou barvu. 

Pánev s dušeným zelím odstavíme.

Pánev s osmaženým zelím a slaninouPánev s osmaženým zelím a slaninou
Zdroj:  Marcela Hackerová

Scezené těstoviny přisypeme do pánve, vše společně promícháme a ještě krátce, 2-3 minuty, zarestujeme.

Máme hotovo. Ještě přidáme čerstvě namletý pepř a ochutnáme, zda je pokrm chuťově vyvážený dle chutí rodiny.

Podáváme posypané petrželkou, a kdo chce, může servírovat pokrm ještě s opečenou klobásou.

 

Suroviny na šunkofleky se zelím
Suroviny na šunkofleky se zelím
Nakrájené hlávkové zelí
Nakrájené hlávkové zelí
Kostičky slaniny
Kostičky slaniny

Karamel
Karamel
Pánev s osmaženým zelím a slaninou
Pánev s osmaženým zelím a slaninou
Plná pánev šunkofleků se zelím
Plná pánev šunkofleků se zelím

Vídeňské šunkofleky se zelím
Vídeňské šunkofleky se zelím
Šunkofleky se zelím v plné parádě
Šunkofleky se zelím v plné parádě
Vídeňské šunkofleky
Vídeňské šunkofleky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 35x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Tyrone

sobota, 4. srpen 2018
13:42

whoah this blog is excellent i lovce reading your articles.

Keeep up the good work! You know, lots of individuals are looking round
for this info, you can help them greatly.


posted by: Tyrone [Odpovědět]

Čtěte také...

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím jsou chuťově výrazný společník pečeného nebo grilovaného masa, smažených sýrů, zabijačkových pochoutek, k pivu i opečené klobáse. Variant je celá řada, záleží jen na vás, kterou si vyberete.

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Už jako „náctiletá“ byly utopenci můj první pokus připravit si jídlo, které je podle mého gusta. Nikdy nesmí chybět na Silvestra ani při letním venkovním posezení s přáteli. Léty jsem přípravu utopenců dokonale vyladila. Utopenci jednoznačně do mého seznamu oblíbených jídel patří.


Hlávkové zelí

Hlávkové zelí

V botanickém světě patří zelí mezi rostliny brukvovité. Je pěstováno jako košťálová zelenina pro svoje zelené listy, které vytvářejí charakteristickou hlávku. Prý se kdysi zelí říkalo hlavatice.

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Určitě každý z nás už vařil brambory v polévce s kysaným zelím, nebo zapékal brambory s masem a kysaným zelím. Také jste se divili, že jsou brambory stále nedovařené? Mám pro vás odpověď přímo od odborníků.