Maminčiny linecké koláčky

22. říjen 2015

Na našem vánočním stole patří linecké koláčky mezi pětici nejoblíbenějších. Jen si představte, že by na vánoční tabuli chyběly vanilkové rohlíčky, čokoládové pracny, ořechové trojhránky, oříškové věnečky či linecké koláčky.

Maminčiny linecké koláčkyMaminčiny linecké koláčky

Na přípravu 70 kusů slepovaných lineckých koláčků budeme potřebovat

  • 225 g hladké mouky + na podsypání
  • Plná hrst mouky hrubé
  • 150 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce smetany

Dále si připravíme

  • 2 plechy
  • Vál
  • Papír na pečení
  • Formičky na vykrajování

Pro slepování budeme potřebovat

  • Marmeládu z černého nebo červeného rybízu
  • Smíchaný cukr moučkový a vanilkový na závěrečné pocukrování

Postup přípravy lineckých koláčků

Do mísy prosijeme mouku a moučkový cukr. Změklé máslo pokojové teploty nakrájíme na kostky a přidáme k mouce a cukru. Jako poslední rozklepneme vajíčko a přidáme žloutek.

Z uvedených surovin rukama uhněteme těsto.

Bude-li se nám zdát, že je těsto příliš tuhé, přilijte polévkovou lžíci smetany.

Těsto musí být hladké a vláčné. Těsto zabalíme do potravinářské folie nebo mikrotenového sáčku a necháme ho na chladném místě odpočívat do druhého dne.

Druhý den přineseme těsto a necháme ho při pokojové teplotě minimálně hodinu.

Příliš studené těsto jde špatně válet.

Připravíme si vál, který pomoučíme hladkou moukou.

Připravíme si formičky na vykrajování. Já používám čtyři tvary: kolečka, hvězdičky, srdíčka a kytičky. Ke každému většímu tvaru mám i stejný tvar malý na vykrajování středů. Ale jaké použijete vy, záleží jen na vás.

Zapneme si troubu na 160 °C.

Z těsta postupně vyválíme tenký plát (cca 3 mm) a vykrajujeme zvolené tvary. Z poloviny tvarů vykrájíme malým vykrajovátkem středy. Vykrájené tvary klademe na plech, který jsme si pokryli pečícím papírem.

Já na plech vykrajuji vždy jednu řadu tvarů plných a druhou řadu tvarů vykrojených. Tak to střídám až do úplného spotřebování těsta.

Plný plech vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme přesně 12 minut.

Tvary po upečení musí zůstat světlé.

Upečené a vychladlé tvary přendáme do mísy a těsně před vánocemi je spojujeme rybízovou marmeládou a před podáváním posypeme cukrem. Slepujeme vždy tvar plný s tvarem vykrojeným.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 37x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

Recept na koláčky mě věnovala moje přítelkyně, paní Jitka Tittelbachová. Koláčky jsou mimořádně chutné a na přípravu jednoduché. Jakou si zvolíte náplň, záleží jen na vás. Ona z těsta pekla šátečky s tvarohem, já peču koláčky s ořechovou nebo povidlovou náplní.

Recept na maminčiny lívance

Recept na maminčiny lívance

Můj vřelý vztah k lívancům trvá od dětství do dnes. Výborné jsou s malinovou marmeládou i s rozpuštěným máslem a sypané skořicových cukrem. Lahodné jsou jako příloha k jahodám se šlehačkou nebo k usmaženým vajíčkům na cibulce s kyselou okurkou. Možností je opravdu hodně.


Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek.

Recept na maminčiny vánoční trojhránky s ořechovou náplní

Recept na maminčiny vánoční trojhránky s ořechovou náplní

Recept na toto vánoční cukroví se uchoval v maminčině kuchařském sešitu. Pekla je každé vánoce a přiznám se, trojhránky patřily k mým nejoblíbenějším. U nás se pekly jen na vánoce, ale můžete si je připravit i v průběhu roku.