Recept na výrobu chutné domácí tlačenky

27. únor 2015

Tlačenka - to je další velmi oblíbený produkt z naší domácí zabijačky, který nesmí chybět vedle jitrnic, jelit, guláše či polévky ve výslužce. Tlačenka s cibulí, octem a pivem je náramná pochoutka. Ale než tahle slečna ve světlém nebo tmavém hávu vznikne, chvíli to trvá.

Recept na výrobu chutné domácí tlačenkyRecept na výrobu chutné domácí tlačenky

Základem pro výrobu tlačenky je opět ovar nakrájený na úhledné kostky.

Tlačenku připravujeme ve dvou variantách – světlou a tmavou.

Suroviny na výrobu 1 kusu (cca 3 kg):

  • maso z obraného kolena
  • 1 kg vepřového masa z plece
  • srdce
  • oloupaný uvařený jazyk
  • játra (jen pro doladění chuti)
  • 0,5 kg vařených kůží z nožiček, kolene, případně hlavy nebo boku
  • 1 polévková lžíce usmažená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l vývaru z kůží bez tuku
  • 45 g soli
  • 5 g majoránky
  • 7 g pepře
  • 7 g nového koření
  • 1 sáček na tlačenku
  • 0,25 l přecezené krve (na tlačenku tmavou)
  • potravinářský provázek

Příprava

Uvařené maso z kolene, plece, uvařené srdíčko, jazyk a játra úhledně nakrájíme na kostky o velikosti 2×2 cm.

Vařené kůže nameleme. V organizmu blahodárně působí na naše vlasy, nehty i chrupavky v pohybovém ústrojí a umleté v konečné fázi krásně propojí všechny ingredience. Je to taková přírodní želatina.

Na závěr, dle vlastní chuti, do směsi přidáme sůl, mletý černý pepř, majoránku, mleté nové koření, utřený česnek, smaženou cibulku a několik velkých naběraček silného přeceděného vývaru.

V případě potřeby přilijeme další vývar, směs musí mít řidší texturu asi jako polévka s kusy masa.

Promícháme a ochutnáme, zda má silnou a pikantní chuť. Případně dochutíme solí, ta se v tlačence krásně rozloží.

Není nic horšího, než chuťově mdlá tlačenka.

Takto připravenou směs naplníme do sáčku na tlačenku.

Pozor!

Konce sáčku pevně zavažte, aby při vaření nevznikaly ztráty a tlačenka nevytekla do vody.

Tmavá tlačenka

Teď je čas, připravit si tlačenku tmavou.

Z dětství si pamatuji, že tlačenková směs se plnila i do kuchyňsky upraveného žaludku. My ale žaludek používáme na výrobu báječné polévky na způsob dršťkové.

Vezmeme tedy zbylou směs na světlou tlačenku a přilijeme do ní přeceděnou krev, zamícháme a plníme do sáčků. Opět pevně uvážeme.

Vaření tlačenky

Venkovní kotel, ve kterém se vařily všechny ty zabijačkové dobroty, naplníme studenou vodou, kterou přivedeme k varu.

Tlačenky, zavěšené na velké měchačce (světlé i tmavé), ponoříme do vroucí vody, tím se voda lehce ochladí, přestane vřít a dále vaříme při 90°C.

Světlá tlačenka se vaří cca 2 hodiny, my vždycky přidáváme ještě 15 minut, pro jistotu.

Světlé tlačenky vyndáme a položíme je na plechy na pečení a každých 30 minut je obracíme, aby tuk nebyl ztuhlý na jedné straně, ale aby prostoupil rovnoměrně celou tlačenkou.

Tmavou tlačenku, protože je tam přítomna syrová krev, vaříme o 45 minut déle.  I ty po uvaření vyndáme a položíme na připravené plechy a i s nimi otáčíme.

Chladnutí trvá dlouho, ale výsledný chuťový i estetický efekt za to stojí.

Tlačenku, tmavou i světlou, podávejte s cibulí, čerstvě namletým pepřem, lehce posolenou a zakápnutou octem, který jsme naředili v poměru 1:1 s vodou.

Tuhle báječnou dobrotu doprovoďte čerstvým chlebem a sklenicí vychlazeného piva.

TIP:

Pro ty z vás, kteří by chtěli vyzkoušet něco jiného – nového a delikátního, mám připravený lahodný dressing na tlačenku.

Na výrobu dressingu budeme potřebovat

  • 30 ml olivového oleje
  • 1 vrchovatou čajovou lžičku kvalitní hrubozrnné hořčice
  • 2 kolečka chilli papričky (asi 2 mm silná)
  • hrubozrnnou sůl a pepř
  • nasekanou pažitku
  • jemně nakrájené čerstvé lístky tymiánu

Papričku na jemno nasekejte a všechny suroviny promíchejte.

Nechte hodinu odstát na chladném místě, aby se všechny chutě propojily.

Tlačenka připravená k vaření 1
Tlačenka připravená k vaření 1
Tlačenka připravená k vaření 2
Tlačenka připravená k vaření 2
Tlačenka připravená k vaření 3
Tlačenka připravená k vaření 3

Tlačenky s cibulkou
Tlačenky s cibulkou
Tlačenkový detail
Tlačenkový detail
Tmavá i světlá tlačenka s dressingem
Tmavá i světlá tlačenka s dressingem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.81 hvězdiček / Hodnoceno: 54x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Václav Hora

neděle, 8. říjen 2017
10:30

Potřebuji poradit. Co máme dělat, když se nám tlačenka rozpadá. lze to napravit? Pokud bude -te vědět, prosím Vás poraďte nám. Děkuji


posted by: Václav Hora [Odpovědět]

marcela

neděle, 8. říjen 2017
18:40

marcela

to Václav Hora: Dobrý den pane Hora. Jediné, co mě napadá, proč se tlačenka nechová tak, jak očekáváte, je slabý vývar z kůží nebo málo uvařené kůže. Kůže vařím téměř 3 hodiny, až se skoro rozpadají (dostatečné množství kůží nakrájených na pruhy 5*20 cm zaručí, že tlačenka ztuhne a také se nebude drolit). Kůže svážeme provázkem po 10 kusech. Svazky máme minimálně 3.
Kdybych řešila Vámi popsaný problém, tlačenku bych znovu rozvařila a jako pojivo přidala plátky želatiny. Zkuste to, tím nic nezkazíte.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na žďárské domácí uzené maso

Recept na žďárské domácí uzené maso

Při domácí zabijačce nikdy nestihnete připravit všechny dobroty. Skvělé domácí uzené maso můžeme připravit kdykoli. Stačí si nechat při porcování vepříka panem řezníkem ukrojit pěkný kus vepřového boku s žebírkem a kůží. Kdo má rád libovější maso, schová si na uzení krkovičku. Nebo si můžete maso na…

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Přiznám se, že jíst sladké mě nebylo sudičkami dáno do vínku. Ale bylo pár sladkých dobrot, které maminka pekla a já jsem si je s chutí dávala. Maminčin perník mezi ně rozhodně patřil. Maminka ho dělala s citrónovou nebo čokoládovou polevou, ale mě víc chutná poleva rumová.


Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Říkáte, že byste si nikdy nedali angreštový džem? To ale děláte velkou chybu - je to lahůdka. S přidáním portského vína získává úplně jiný rozměr. Mohou ho jíst i děti, protože alkohol se během vaření odpaří. Džem má krásnou granátovou barvu a jsou v něm kousky ovoce. Zkuste si představit lívance, n…

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 4.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 4.

Zabijačka - „den, na který se nedá zapomenout“. V den zabijačky se vstává velmi brzo, nejpozději ve 4 hodiny ráno. Je třeba zatopit pod venkovním kotlem i do dvou dalších kamen a začít ohřívat vodu.