Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

7. prosinec 2015

Špekáček zná každý. Nejčastěji opečený nad otevřeným ohněm nebo naložený s cibulí a octem. Mnozí tuhle dobrotu zapíjí vychlazeným pivem. Představte si, co se stane, když spojíme všechny uvedené potraviny k přípravě jednoho pokrmu. Něco úžasně chutného. Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, osmažené cibule, naložených sladkokyselých okurek, hořčice a rajčatového pyré jsou sladěním skvělých chutí.

Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurekŠpekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

Víte že …..

Aby se špekáček mohl nazývat špekáčkem, musí dnes obsahovat

  • 40 % hovězího masa předního
  • 30 % vepřového masa
  • 30 % špeku

Špekáček má dlouhou, více než 100letou, historii. Jeho počátek je možné datovat od Zemské jubilejní výstavy v Praze, uskutečněné v roce 1891.

Tehdy se vyráběly „uzenky“ přímo na výstavišti, ve speciální uzenářské dílně, která byla za účelem výstavy smontována přímo v expozici výstavy.

Špekáčky, ještě pod univerzálním názvem „uzenky“, se zde prodávaly ještě teplé s křenem a slaným rohlíkem za celých 8 krejcarů. To vše na krásném papírovém talířku.

Na přípravu 6 porcí špekáčků v pikantní omáčce budeme potřebovat

  • 600 g špekáčků (cca 5-6 kusů)
  • 4 ks středně velké cibule
  • 4 ks nakládaných okurek ve sladkokyselém nálevu
  • 0,5 litru černého piva
  • 4 vrchovaté čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 4 vrchovaté čajové lžičky sladkého kečupu Heinz
  • 5 vrchovatých čajových lžiček rajčatového suga (rajčatová omáčka)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce jemně nastrouhaného sýru Pecorino (nebo Parmazánu nebo sýru Grana Padano)
  • ½ kostky zeleninového bujónu
  • 2 rovné polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1 polévková lžíce olivového oleje na smažení cibule
  • Plátek másla (nebo přepuštěného másla)
  • Sůl (4-5 špetek)

Dále budeme potřebovat

  • větší pánev na smažení
  • zapékací misku

Postup přípravy špekáčků v pikantní omáčce

Špekáčky oloupeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Každou z těchto polovin pak překrojíme. Z jednoho špekáčku nám tak vzniknou 4 kousky k opečení.

Aby se nám aroma všech dalších ingrediencí dostaly do špekáčku, každý takovýto kousek špekáčku z obou stran z jedné třetiny délky nařežeme na hřebínek.  Stejným způsobem zpracujeme všechny nakrájené kousky.

Pánev zahřejeme na sucho a vložíme do ní všechny nařezané kousky špekáčků. Pomalu je opékáme.

 

Opékání špekáčků po druhé straněOpékání špekáčků po druhé straně
Zdroj:  Jan Hacker

 

Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka o síle cca 0,5 cm.

Stejným způsobem si připravíme i nakládané sladkokyselé okurky. Překrojíme je podélně na dvě poloviny a tyto následně nakrájíme na co nejtenčí plátky.

Nezapomeneme kontrolovat opékání špekáčků. Po opečení z jedné strany je otočíme a dále opékáme.

Jsou-li špekáčky opečené z obou stran, vyjmeme je z pánve na připravený nahřátý talíř.

Vypečený přebytečný tuk slijeme a nebudeme jej dále používat (kdo má rád tučné, může tuk v pánvi ponechat pro další smažení cibule).

Do prázdné pánve, ze které jsme slili přebytečný vypečený tuk, přidáme olivový olej v kombinaci s plátkem másla (nebo přepuštěným máslem) a zahřejeme pro smažení cibule.

Cibuli smažíme pomalu, aby krásně zkaramelizovala. Smažíme cca 20-25 minut.

Nespěcháme se smažením cibule, na výsledné chuti je to znát. Nesmí být tmavá, ale musí zůstat sklovitá, maximálně lehce do světle hnědé barvy.

V momentu, kdy je cibule usmažená, si zapneme troubu na cca 200 °C a necháme ji ohřát.

Do pánve přidáme ½ zeleninového bujónu a pomalu zalijeme polovinou připraveného černého piva.

Počkáme, až nám směs začne vařit, a přidáme 4 vrchovaté čajové lžčky plnotučné hořčice, 4 vrchovaté čajové lžičky sladkého kečupu Heinz, 5 vrchovatých čajových lžiček rajčatového suga (rajčatové omáčky).

Omáčku necháme chvíli probublávat, a pak vlijeme zbytek černého piva z láhve. Pivo neupíjíme, chybělo by nám pro tvorbu dostatečného množství omáčky.

Necháme směs opět přivést k varu a přidáme postupně na jemné půlměsíčky nakrájené okurky, najemno nastrouhaný sýr a připravené množství ovesných vloček.

Sýr a ovesné vločky nám slouží pro zahuštění omáčky.

Omáčku ochutnáme a podle potřeby můžeme ještě dosolit.

Připravíme si zapékací misku. Dno nemastíme. Špekáčky v sobě mají i po vysmažení ještě dostatečné množství tuku.

Na dno vyskládáme osmažené špekáčky. Kdo bude chtít, může si nechat pro každého jeden kousek opečeného špekáčku zvlášť a nevkládá jej do zapékací misky. Na talíři to při podávání bude vypadat efektně.

Na vyskládané špekáčky přelijeme veškerou směs z pánve a rozprostřeme ji vařečkou po celé zapékací míse.

 

Na špekáčky přesuneme připravenou směsNa špekáčky přesuneme připravenou směs
Zdroj:  Jan Hacker

 

Vložíme do předehřáté trouby, snížíme teplotu trouby na 180 °C a dopékáme odkryté 30 minut.

Chuť opečených špekáčků se propojí s lehce karamelovou chutí černého piva, osmaženou cibulí a sladkokyselou chutí nakládaných okurek za doprovodu rajčatového suga a kvalitního sýra.

Zní to jako chuťová skladba symfonického orchestru. Takto připraveným špekáčkům by neodolal tuším ani Antonín Dvořák. A že složil velké a slavné symfonie. Tahle chuťová by ho možná inspirovala k dalším skladbám. Kdo ví!

Při servírování doplníme porci ještě jedním kouskem opečeného špekáčku, který jsme si nechali stranou mimo zapékací misku. Můžeme talíř dozdobit cherry rajčaty a plocholistou petrželkou nebo libečkem.

Jako přílohu můžete podávat čerstvý chléb nebo bílé pečivo, případně opečené chlebové toasty pokapané olivovým olejem a posolené.

Pokud se nenecháte odradit trochu delší přípravou tohoto originálního receptu, bude výsledná chuť hotového jídla vaší odměnou.

Jen připomínám, že kdo má rád ostré, může do pokrmu najemno nakrájet i kousek chilli papričky a doladit chuť i trochou pepře.

Co říkáte, vyzkoušíte netradiční pojetí špekáčku v našich kuchyních? Pokud ano, napište, jak u vás doma tento pokrm chutnal.

 

Krájení špekáčku na 4 díly
Krájení špekáčku na 4 díly
Opekáme nařezané špekáčky
Opekáme nařezané špekáčky
Opékání špekáčků po druhé straně
Opékání špekáčků po druhé straně

Pomalu smažíme cibuli
Pomalu smažíme cibuli
Směs s pivem necháme redukovat
Směs s pivem necháme redukovat
Na špekáčky přesuneme připravenou směs
Na špekáčky přesuneme připravenou směs

Špekáčky se budou zapékat
Špekáčky se budou zapékat
Dejme se do ochutnání
Dejme se do ochutnání
Servírujeme špekáčky
Servírujeme špekáčky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Jan Hacker

Autor: Jan Hacker


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 34x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Už jako „náctiletá“ byly utopenci můj první pokus připravit si jídlo, které je podle mého gusta. Nikdy nesmí chybět na Silvestra ani při letním venkovním posezení s přáteli. Léty jsem přípravu utopenců dokonale vyladila. Utopenci jednoznačně do mého seznamu oblíbených jídel patří.

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.


Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka zkuste jinak, než na červeném víně! Prosím, té marmelády se neděste. Na první ochutnání po ní v omáčce nenajdete žádnou stopu. Omáčka není vůbec sladká a chutná skvěle. Pokrmu dodá barvu a báječnou chuť.

Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

Na přelomu května a června se u nás smažily kosmatice. Připravovaly se jen jednou do roka a hotové vždy mizely rychlostí blesku. Jsou to takové kotlety bez masa s vůní květů a koření.