Vepřová panenka s fazolovými lusky

28. prosinec 2017

Maso vepřové panenské svíčkové mám velmi ráda. Dobře se s ním pracuje, je připravené za pár minut a chutí ho žádným jiným masem z prasátka nenahradíte.

Vepřová panenka s fazolovými luskyVepřová panenka s fazolovými lusky

Když v restauraci budou mít na jídelním lístku vepřovou panenku, pochopitelně i tak naceněnou, a na talíři budou tvrdé kousky masa, které ani neukrojíte (o kousání nemluvě) tak vězte, že jste byli oklamáni a platíte za něco, co na talíři nemáte.

Vepřová panenská svíčková má totiž jemné a křehké maso, bez chrupavek a sádla.

 

Na přípravu 2 - 3 porcí vepřové panenky budeme potřebovat

  • 1 ks vepřové panenské svíčkové v celku
  • 2 polévkové lžíce přepuštěného másla
  • 200 g fazolových lusků
  • 50 g uzeného špeku, nakrájeného na malé kostičky
  • 100 g kysané smetany
  • 1 čajovou lžičku obyčejné hořčice
  • 1 čajovou lžičku francouzské hořčice
  • 1 rovnou polévkovou lžíci hladké mouky
  • 1-2 naběračky horké vody
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Postup přípravy vepřové panenky s fazolovými lusky

Nejdříve si připravíme zavářku. Do misky vložíme zakysanou smetanu, obě hořčice a hladkou mouku. Metličkou vše důkladně promícháme, lehce osolíme a přidáme jednu naběračku horké vody. Prošleháme a máme hotový omáčkový závarek.

Váleček panenky opereme a dobře osušíme. Maso nijak nekořeníme ani nesolíme.

Na pánvi rozpustíme a rozpálíme 2 polévkové lžíce přepuštěného másla.

Než se nám tuk dostatečně zahřeje, vhodíme fazolové lusky do vroucí osolené vody a 10 minut je povaříme za mírného probublávání.

Vepřovou panenku vložíme do rozpáleného tuku a opečeme ji ze všech stran.

Tuk musí být opravdu rozpálený, aby z masa nezačala vytékat šťáva a maso se místo opékání nezačalo dusit.

Vždy po dvou minutách pootočíme s masem a celé dvě minuty se masa ani nedotkneme. Postupné opékání trvá přibližně 10 minut.

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Uvařené fazolové lusky ponoříme do ledové vody a necháme je tam 5 minut zchladit. Pak lusky přemístíme na síto a necháme vodu okapat.

Opečené maso vyjmeme z pánve a přemístíme ho na nahřátý pekáč společně s 1 polévkovou lžící výpeku z pánve.

Nezakrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a necháme vepřovou panenku 15 minut dopéct. Pak troubu vypneme.

Do zbylého výpeku v pánvi vhodíme kostičky uzeného špeku a necháme je částečně rozškvařit.

TIP

Když vám doma v ledničce zbude pár žampionů nebo hlívy ústřičné, nakrájejte houby na menší kusy a poduste je společně se špekem. Stačí 5 minut.

Nyní na pánev přidáme okapané fazolové lusky, necháme je 2 minuty prohřát a pak přilijeme omáčkový závarek.

Na mírném ohni za občasného míchání povaříme 15 minut. Bude-li se nám zdát, že je omáčka hustá, přidáme ještě jednu naběračku horké vody.

Panenku vyndáme z trouby a lehce ji posolíme. Každou porci nakrájíme na 2 - 3 kusy.

Omáčku dochutíme mletým černým pepřem a solí dle chuti.

Můžeme podávat, třeba s hranolky, opečenými nebo vařenými bramborami a nějakým zeleninovým salátem, který máte rádi.

Příprava fazolek před vařením
Příprava fazolek před vařením
Fazolové lusky před vařením
Fazolové lusky před vařením
Falozolové lusky po uvaření
Falozolové lusky po uvaření

Vepřová panenka s fazolovými lusky
Vepřová panenka s fazolovými lusky
Vepřová panenka s fazolovými lusky.
Vepřová panenka s fazolovými lusky.
Vepřová panenka s fazolovými lusky..
Vepřová panenka s fazolovými lusky..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 10x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka má mimořádně jemnou texturu masa. Je to takový klenot mezi vepřovým. Když se dobře připraví, dá se doslova krájet lžící a na jazyku se rozpadá jako moučník. Připravte si mojí vepřovou panenku s karamelizovanou cibulí a jablíčky a nebudete zklamáni. Je to delikatesa.

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Když budete chtít připravit něco opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, kupte vepřovou panenku. Plněná vepřová panenka je trefa do černého. Jídlo je hotové za pár minut, suroviny si můžete připravit i den předem a vám tak zbude hodně času pro pozvané hosty či rodinu.


Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.

Vepřová játra na bílém víně

Vepřová játra na bílém víně

Vepřová játra připravuji asi dvakrát do roka. O to víc mi chutnají. Příprava není časově náročná a podávané s domácími těstovinami jsou výborným tipem na rodinnou večeři.