Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary

14. září 2019

S přípravou ledvinek je to jako s Honzou v pohádkách. Budeme-li mít trpělivost, budeme odměněni. Honza dostal princeznu a půl království a my ostatní si připravím skvěle chutnající ledvinky ve smetanové omáčce s kapary.

Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kaparyVepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary

Při psaní tohoto receptu jsem se i trochu dovzdělala v jazyce českém. Povím Vám v čem.

Slovo kapary je rodu mužského a v jednotném čísle se nepoužívá. Ovšem strom, na kterém kapary rostou, se jmenuje kapara a je rodu ženského. To je něco.

Na přípravu 4 porcí vepřových ledvinek si připravíme

  • 4 ks vepřových ledvinek
  • 1 velkou cibuli nakrájenou na drobné kostičky
  • 30 g uzeného špeku, nakrájeného na kostičky
  • 1 polévkovou lžíci sádla nebo přepuštěného másla
  • 2 stroužky česneku
  • 3 filátka sardelek naložených v oleji
  • ½ l hovězího vývaru

Na základ omáčky potřebujeme

  • 1 lžíci hladké mouky do smetanové zavářky
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajovou lžičku francouzské hořčice
  • ½ kávové lžičky citronového pepře

Na dokončení pokrmu si připravíme

  • 2 polévkové lžíce kaparů naložených v soli
  • Šťávu z ½ citronu

Postup přípravy vepřových ledvinek

Ledvinky si připravíme den předem. Podélně je rozřízneme na poloviny a propláchneme.

Ostrým nožem vyřežeme močovody. To jsou všechny ty světlé kanálky uvnitř. Očištěné poloviny ledvinek důkladně propláchneme ve studené vodě.

Ledvinky vložíme do skleněné nebo porcelánové misky a zalijeme je mlékem. Misku odložíme na chladné místo a k práci se vrátíme druhý den.

Při přípravě ledvinek buďte trpěliví a budete odměněni skvělou lahůdkou.

Druhý den ledvinky propláchneme pod studenou tekoucí vodou a vložíme je do hrnce, zalijeme vodou a odkryté je necháme 4-5 minut povařit. Vodu slijeme, ledvinky znovu omyjeme. Zbavíme je sraženin, které na nich varem ulpěly.

Základní příprava ledvinekZákladní příprava ledvinek
Zdroj:Marcela Hackerová

Ledvinky nakrájíme na tenké plátky. Znovu je vložíme do čisté studené vody a ještě jednou je povaříme 5 minut. Znovu s nimi uděláme stejnou očistu jako po prvním vaření.

Oprané, dvakrát povařené ledvinky, vložíme na cedník či síto a necháme je okapat. Jsou připravené k finálnímu vaření.

Ledvinky před finálním dušenímLedvinky před finálním dušením
Zdroj:Marcela Hackerová

Do horké pánve vhodíme kostičky uzeného špeku, přidáme sádlo nebo přepuštěné máslo a filátka sardelek.

Když se špek začne škvířit, přisypeme kostičky cibule a krátce ji zasmažíme. Přidáme česnek nakrájený na malé kostičky. Promícháme.

Špek a sardelky do základu omáčkyŠpek a sardelky do základu omáčky
Zdroj:Marcela Hackerová

Do omáčkového základu, připraveného na pánvi, vložíme okapané plátky ledvinek a asi 2 minuty je smažíme.

Následně ledvinky zalijeme připraveným hovězím vývarem. Pánev zakryjeme a ledvinky necháme dusit přibližně 20 – 25 minut. Ledvinky občas promícháme.

Než ledvinky změknou, připravíme si smetanový závarek.

Do misky přendáme 3 vrchovaté polévkové lžíce zakysané smetany, čajovou lžičku francouzské hořčice, 1 polévkovou lžíci hladké mouky a ½ kávové lžičky citronového pepře. Nesolíme.

Smetanová zavářka před promíchánímSmetanová zavářka před promícháním
Zdroj:Marcela Hackerová

Metlou vše promícháme. Přidáme ještě 1 naběračku horké vody a ještě jednou prošleháme, aby vznikla hladká zavářka do omáčky.

Kapary jsou slané, raději je propláchněte vodou, pokrm by mohl být jinak přesolený.

Z kaparů oklepeme sůl a část jich můžeme propláchnout studenou vodou. Jsou naložené v soli a nechceme, aby byl pokrm přesolený.

Po dvaceti minutách zkontrolujeme měkkost ledvinek, a pokud budou měkké, zavaříme je připravenou smetanovou zavářkou. Pokrm povaříme minimálně 10 minut, aby se mouka dobře provařila.

Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary  Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary
Zdroj:Marcela Hackerová

Pánev odstavíme, přidáme připravené kapary a šťávu z poloviny citronu. Promícháme a necháme asi 15 minut odpočinout, aby se všechny chutě propojily.

Ještě ochutnáme, zda není třeba pokrm dosolit a chuť můžeme ještě doladit citronovou šťávou.

Podáváme s rýží nebo knedlíkem. Já mám nejraději k vepřovým ledvinkám ve smetanové omáčce s kapary široké nudle tagliatelle.

 

Kusy ledvinek, očistěných od močovodů před 1. vařením
Kusy ledvinek, očistěných od močovodů před 1. vařením
Suroviny na přípravu omáčky
Suroviny na přípravu omáčky
Smetanová zavářka před promícháním
Smetanová zavářka před promícháním

Kapary a citron
Kapary a citron
Špek a sardelky do základu omáčky
Špek a sardelky do základu omáčky
Usmažená cibule na špeku
Usmažená cibule na špeku

Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary
Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary
Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary  .
Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary .
Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary  ..
Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary ..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.96 hvězdiček / Hodnoceno: 24x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary

Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary

Krůtí maso mám o něco raději než kuřecí. Když se správně doladí chutě, jsou krůtí medailony ve smetanově-citronové omáčce s kapary dokonale slavnostním pokrmem. A příprava netrvá dlouho.

Plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce

Plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce

Budete-li toužit po něčem opravdu chuťově bohatém, připravte si plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce podle mého receptu. Se šťouchanými bramborami či bramborovou kaší je to áčkový festival chuti.


Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Když budete chtít připravit něco opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, kupte vepřovou panenku. Plněná vepřová panenka je trefa do černého. Jídlo je hotové za pár minut, suroviny si můžete připravit i den předem a vám tak zbude hodně času pro pozvané hosty či rodinu.

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.