Nakládané okurky na kostičky

2. srpen 2019

Při loňském zářijovém setkání bývalých zaměstnanců Vodárny mi přítelkyně Maruška podala skleničku se slovy: „Ochutnej je a řekni mi“. Okurky byly výborné, snědli jsme je s manželem hned první večer. Chystala jsem se na ně celý rok a při první příležitosti jsem si podle Maruščina receptu připravila svoje nakládané okurky na kostičky.

Nakládané okurky na kostičkyNakládané okurky na kostičky

Na přípravu 13 sklenic nakládaných okurek na kostičky budeme potřebovat

  • 2,5 kg neloupaných středně velkých okurek nakrájených na kostičky (přibližně 1x1 cm)
  • 800 g (0,8 kg) cibule nakrájené na drobné kostičky
  • 60 g soli
  • 400 g krupicového cukru
  • ½ litru kvasného octa
  • 1 kávovou lžičku mletého černého pepře
  • 1 kávovou lžičku kari
  • ½ kávové lžičky kajenského pepře

Současně si připravíme

  • 13 skleniček o objemu 350 ml
  • Velkou mísu na míchání a odležení okurek

Postup přípravy nakládaných okurek na kostičky

Nakrájené okurky nasypeme do velké mísy, přidáme drobné kostičky cibule a vše zasypeme připravenou solí.

Směs několikrát promícháme a mísu pokryjeme potravinářskou folií či alobalem a na 3 hodiny ji umístíme někam na chladnější místo. Já jsem ji dala do chodby.

Příprava nakládaných okurek na kostičkyPříprava nakládaných okurek na kostičky
Zdroj:Marcela Hackerová

Po uplynutí +/- 3 hodin mísu s okurkami a cibulí přineseme do kuchyně. Obsah znovu promícháme.

Do směsi přilijeme ½ litru kvasného octa, přisypeme 400 g krupicového cukru a připravené koření: 1 kávovou lžičku mletého černého pepře, 1 kávovou lžičku kari a ½ kávové lžičky kajenského pepře. Maminka by použila termín: „mírně ovršelé lžičky“.

Opět vše, několikrát v míse promícháme. Mísu opět zakryjeme potravinářskou folií a odneseme ji zpět na chladnější místo, aby se okurky ve směsi jeden den proležely.

Po 24 hodinách mísu přineseme opět do kuchyně a obsah opakované promícháme.

Skleničky s okurkami připravené k zavíčkováníSkleničky s okurkami připravené k zavíčkování
Zdroj:Marcela Hackerová

Směs okurek a koření plníme do připravených čistých skleniček tak, že spotřebujeme celý obsah mísy i s veškerou tekutinou. Zavíčkujeme a sterilujeme na 80 °C 12 minut.

Jsou chutné, výborné a pikantní.

[01[Čerstvě natrhané okurky
[01[Čerstvě natrhané okurky
Nakrájené okurky
Nakrájené okurky
Nakrájené okurky s kostičkami cibule
Nakrájené okurky s kostičkami cibule

Přidání soli k nakrájeným okurkám a cibuli
Přidání soli k nakrájeným okurkám a cibuli
Po 3 hodinách přidáme cukr, ocet a koření
Po 3 hodinách přidáme cukr, ocet a koření
Skleničky s okurkami připravené k zavíčkování
Skleničky s okurkami připravené k zavíčkování

Detail okurek na kostičky
Detail okurek na kostičky
Nakládané okurky na kostičky
Nakládané okurky na kostičky
Nakládané okurky na kostičky..
Nakládané okurky na kostičky..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Marcela

pondělí, 12. srpen 2019
18:36

marcela

Dělala jsem je prvné podle Vašeho receptu.Jsou moc dobré.V zimě si budem pochutnávat 😊


posted by: Marcela [Odpovědět]

Čtěte také...

Recept na nakládané okurky

Recept na nakládané okurky

Každá rodina má svůj zaručený recept na naložení okurek na kyselo. Tento recept má kořeny na jižní Moravě a získala jsem ho od svého bratra Jindřicha. Naložené okurky jsou úžasně křupavé, sladkokyselé a báječně voní koprem a kořením.

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek.


Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“

Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“

Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“ chutnají výtečně, jsou pikantní, vypadají krásně barevně, jsou bez konzervantů a jako bonus si schováte kousek léta na zimu. A proč po italsku, no proto, že ve skleničkách je ukrytá dobrota v italských národních barvách – červená, zelená a bílá.

Recept na nakládané houby na kyselo

Recept na nakládané houby na kyselo

Sbírání hub je moje velká vášeň. Myslím, že nejen moje. Už cestou z lesa přesně vím, co s nimi udělám. Bude smaženice, bramboračka, houbová omáčka na smetaně a ty malé, krásně tvrdé, tak ty půjdou naložit do octa, nakyselo. Skleničku hub dokážu sníst na posezení. Pikantní a doma nakládané houby jsou…