Bramborový salát s řapíkatým celerem

15. březen 2018

Bramborový salát s řapíkatým celerem bych mohla propagovat v rámci akce „hubneme do plavek“. Na přípravu bramborového salátu potřebujete opravdu pár surovin, je rychle připravený a fantasticky chutná. Mé chuťové pohárky uchvátil hned na první ochutnání.

Bramborový salát s řapíkatým celeremBramborový salát s řapíkatým celerem

Základem tohoto salátu jsou opravdu čerstvé a křupavé výhonky řapíkatého celeru. Budete-li mít stonky „gumové“, pak salát raději nepřipravujte. Byli byste zklamaní. Použijte je třeba do vývaru, ale do salátu NE.

Na přípravu 4 – 5 porcí budeme potřebovat

  • 10 středně velkých uvařených brambor ve slupce (600 – 700 g)
  • 2 kyselé okurky (85 g)
  • 2 stonky oloupaného čerstvého řapíkatého celeru (150 g)
  • Nasekaná čerstvá petrželka

Na zálivku

  • 200 g kysané smetany (14 % tuku)
  • 3 čajové lžičky obyčejné hořčice
  • 3 polévkové lžíce láku z okurek nebo 1 polévkovou lžíci octa, ale lák je lepší
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Postup přípravy bramborového salátu „hubneme do plavek“

Budou-li uvařené brambory ještě vlažné, bude to ten správný okamžik je oloupat. Následně je protlačíme přes mřížku do mísy, ve které budeme salát míchat. Okapané kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky o hraně 3 mm a přidáme je k bramborám.

Řapíky celeru oloupeme úplně stejně, jako bychom loupali rebarboru. Nakrájíme je na menší kousky, přibližně 5-8 mm velké. Celer krásně voní, tak honem s ním do mísy k bramborám.

Postup přípravy salátuPostup přípravy salátu
Zdroj:Marcela Hackerová

Nyní si připravíme zálivku do salátu. Smetanu, hořčici i lák z okurek dáme do misky připravené na zálivku a důkladně metlou promícháme, aby se všechny tři suroviny propojily.

Bramborový salát „hubneme do plavek“ je nadýchaný, lehký, s minimem tuku.

Zálivku osolíme a přidáme čerstvě namletý černý pepř. Promícháme, ochutnáme a případně dochutíme podle našich chutí některou z uvedených surovin na zálivku.

Detail bramborového salátuDetail bramborového salátu
Zdroj:Marcela Hackerová

Zálivku přidáme do mísy s bramborami, řapíkatým celerem a kyselými okurkami a dvěma lžícemi salát promícháme od spodu mísy a pěkně zlehka.

Nechte si salát ½ hodiny odležet. Chutě se tak krásně propojí.

Ochutnáme, zda je salát podle našich chutí a můžeme podávat. Je dobré, nechat ho tak půl hodiny odležet při pokojové teplotě.

Salát na talíři dozdobte nasekanou petrželkou a podávat ho můžete samostatně nebo jako já s telecím smaženým řízkem. Protože já už jsem do plavek zhubla.

Uvařené brambory ve slupce
Uvařené brambory ve slupce
Suroviny na salát
Suroviny na salát
Nakrájený řapíkatý celer
Nakrájený řapíkatý celer

Nakrájené kyselé okurky
Nakrájené kyselé okurky
Promíchané nakrájené brambory, řapíkatý celer a okurky
Promíchané nakrájené brambory, řapíkatý celer a okurky
Přidání zálivky do salátu
Přidání zálivky do salátu

Salát „hubneme do plavek“
Salát „hubneme do plavek“
Bramborový salát s řapíkatým celerem
Bramborový salát s řapíkatým celerem
Detail bramborového salátu
Detail bramborového salátu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.94 hvězdiček / Hodnoceno: 34x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát, připravený podle tradiční receptury, je chutný a na přípravu rychlý. Je podáván jako příloha nebo jako samostatný pokrm. Až pojedete do Vídně, nezapomeňte ho tam ochutnat a pokud do Vídně nepojedete, připravte si salát podle mého receptu.

Sváteční, nejen vánoční, bramborový salát

Sváteční, nejen vánoční, bramborový salát

Bramborový salát je rozhodně dvojče smažených řízků a pečeného masa. Bramborový salát nesmí nikdy chybět na našich rodinných oslavách. Vánoční bramborový salát je tradice, přes kterou ani vlak nejede. Bramborový salát nám všem velmi chutná.


Letní bramborový salát

Letní bramborový salát

Brambory mám ve všech úpravách velmi ráda. Byla to také potravina, kterou jsem jedla od dětství s velkou chutí. Letní bramborový salát je rychlý a velmi chutný. Když vám doma zbude upečené nebo uvařené maso, než se uvaří brambory, je salát připravený.

Bramborový buřtguláš

Bramborový buřtguláš

Když jsem kdysi dávno získala svůj první byt, nastal problém, co budu jíst. Bramborový buřtguláš byl první hrdina v mé kuchyni. Pak přišla další a mnohem složitější jídla, ale buřtguláš byl první. Časem, díky kvalitním surovinám, jsem ho vylepšila. Chutná báječně. Z nostalgie ho vařím několikrát do …