Recept na pikantní bramborákovou buchtu

19. březen 2015

Když vám zbývají doma brambory, přemýšlíte, co dobrého z nich připravit. Mám ráda bramborák a mám ráda pizzu. Tenhle recept spojuje obojí. Je pikantní, k vínu nebo pivu naprosto dokonalý, a když budou přítomny i děti, stačí jen ubrat pálivou papriku. Příprava je rychlá a hlavně, pokrm není nasáklý tukem. Nemusíte stát dlouhou dobu u pánve a v kuchyni nebude ještě několik dní cítit přepálený tuk.

Recept na pikantní bramborákovou buchtuRecept na pikantní bramborákovou buchtu

Na přípravu bramborákové buchty budeme potřebovat

  • 1 kg syrových brambor, nastrouhaných a vymačkaných
  • 1 celé vejce
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce hrubé mouky
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku nebo 3 stroužky česneku čerstvého (rozdrceného)
  • 1 kávová lžička mleté pálivé papriky nebo 1 čerstvá pálivá chilli paprička (pro děti vynechat)
  • 2 čajové lžičky majoránky

Na obložení bramborákové buchty použijeme

  • 8 čajových lžiček suga (rajčatové omáčky)
  • 1 nožička pikantní Tokajské klobásy nebo jiné
  • 50 g sýru Hermelín
  • Černé olivy bez pecek (dle chuti)
  • 6 ks sušených rajčat
  • 6 ks cherry rajčat
  • Rozmarýn, oregáno (sušený nebo čerstvý)

Postup přípravy bramborákové buchty

Brambory oloupeme a nastrouháme. 2/3 brambor na velká oka (struhadlo na jablka) a 1/3 brambor na menší oka (struhadlo na mrkev).

Nastrouhané brambory dáme do cedníku a tlakem dlaně z nich vymačkáme vodu do misky.

Vodu vylijeme a škrob, který se usadil na dně, vrátíme zpět do brambor.

Vymačkané brambory přemístíme do mísy, ve které bude míchat bramborákové těsto.

K bramborám přidáme rozklepnuté vejce, mouku, sůl, majoránku, pepř, česnek, feferonku nebo mletou pálivou papriku. Vše důkladně promícháme.

Nyní si připravíme velký plech a vyložíme jej pečícím papírem.

Troubu zapneme na 200 °C.

Bramborákové těsto rovnoměrně rozložíme na plochu pečícího papíru v souvislé vrstvě do výšky 1-1,5 cm.

Plech s bramborákovým těstem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a necháme péct 35 minut. Za tuto dobu se nám v troubě upeče do zlatova velký bramborák.

Nyní plech vyjmeme z trouby.

Celou plochu v jemné vrstvě potřeme rajčatovým sugem.

Plochu bramboráku poklademe kolečky klobásy, kousky Hermelínu, pokrájenýma olivami a pokrájenými sušenými i čerstvými rajčaty.

Povrch mírně posypeme oregánem a rozmarýnem.

Plech opět vložíme do vyhřáté trouby a necháme zapéct 10 minut.

Jednotlivé porce podáváme s lístky čerstvého oregána nebo majoránky.

 

Připravené syrové bramborové těsto
Připravené syrové bramborové těsto
Suroviny na zdobení
Suroviny na zdobení
Upečený velký bramborák
Upečený velký bramborák

Upečený bramborák potřený sugem
Upečený bramborák potřený sugem
Sýr, klobása, olivy, rajčata a koření
Sýr, klobása, olivy, rajčata a koření
Hotová upečená bramboráková buchta
Hotová upečená bramboráková buchta

Servírovaný pokrm
Servírovaný pokrm
Pokrm připravený k servírování
Pokrm připravený k servírování

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 63x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Recept na pikantní Segedínský guláš

Recept na pikantní Segedínský guláš

Když budete mít chuť na něco opravdu pikantního, uvařte si segedínský guláš. Uchvátí vás škála úžasně propojených chutí. Od navinulé, přes pálivou, masovou i sametově jemnou po smetaně. Báječně chutná nejen po sladkých vánocích.


Recept na pikantní paprikovou omáčku

Recept na pikantní paprikovou omáčku

Paprikovou omáčku dělám často, zejména když je sezóna paprik. Je to výborný parťák grilovaných mas, masových kuliček, opečených buřtíků i klobásek. Zkuste si ji připravit a určitě si ji zamilujete stejně jako já. Je pikantní a chuťově velmi bohatá.

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.