A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso

29. březen 2015

Na použití dobromysli se v naší kuchyni již zapomnělo. Přesto si ji v plané formě můžete v létě bez problémů natrhat. Sbírá se pouze nať. Dobromysl obecná známá spíše jako oregano má široké uplatnění. Je velmi chutným doplňkem polévek i na maso.

Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na masoOregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso

Dobromysl je zdomácnělá ve francouzské a italské kuchyni. Z latinského názvu je zřejmé, že jde o italské „oregano“, španělské a mexické „oregáno“ – výrazné koření jídel těchto oblastí. Významné uplatnění má rovněž v kuchyních jižní Francie a Provence.

Jméno dobromysl (Origanum vulgare) je odvozené z řeckého origanon nebo origanos (oros = hora a ganos = lesk, ozdoba), nebo také „potěšení hor“.

K jejím lidovým názvům patří voněklas, červená mysl, zimní majoránka.

Na Slovensku dobromysli říkají pamajorán.

Dobromysl měla kdysi u nás kouzelné určení. Patřila totiž mezi tzv. „svatojánské kvítí“, trhané na svátek sv. Jana, které mělo chránit po celý rok lidi i domácí zvířata před nemocemi.

Dobromyslí se dala přičarovat prý i láska, jak praví i jedna z našich národních písniček: „Chodila po roli, trhala kúkolí, aj tu dobromysel, co by šohaj přišel.

Pojídání v pokrmech mělo přinést i „dobrou mysl“ – tj. veselou náladu.

Dobromysl je vytrvalá bylina, vlnatě chlupatá a načervenalou lodyhou. Celá rostlina příjemně kořenitě voní. Roste na slunných stráních, pasekách, v křovinách. Je rostlinou medonosnou.

Rostlina se velice dobře množí, při každém kontaktu se zemí rychle zakořeňuje.

Na sušení se sbírá v červenci.

Dobromysl je léčivá.

Obsahuje hlavně silici (tymol), třísloviny a hořčiny. Pomáhá při kašli a má protizánětlivé účinky. Dobromysl podporuje chuť k jídlu.

Dobromysl vytváří řadu variant, a to podle místa výskytu s různým obsahem a složením silice.

Čerstvá dobromysl se používá málo. Já ji přidávám čerstvou do polévek, např. dršťkové polévky z vepřového žaludku. Čerstvou můžete použít také na ryby, k usmaženým vajíčkům, do pomazánek nebo na zeleninové saláty.

Je velice vhodná ke skopovému a telecímu masu. U tučnějších jídel pomáhá dobře trávit a zvýrazňuje jejich chuť.

Výborná je do nádivky (nejen velikonoční), ale i do karbanátků, sekané, nebo ji přidejte k dušenému masu na zelenině.

Nesmí chybět jako čerstvá ozdoba pokrmů, zejména těstovin a domácí pizzy, chuťově vynikající je i jako doplněk čočkového salátu.

Dobromysl je zdravou obměnou koření používaného v mojí kuchyni.

Do jídel se přidává i jako sušená.

Pro svoji podobnost s vůní majoránky, se používá jako její náhražka. V Mexiku tvoří součást koření „chilli“ (směs různých druhů pálivých papriček a vonných bylin).

Bez dobromysli si nelze představit výtečné mexické jídlo „chilli con carne“.

Španělé ji používají k provonění svých typických jídel „z jednoho hrnce“.

Dobromysl je neodmyslitelnou součástí směsi bylin nazývané Provensálské koření (bazalka, estragon, oregano, rozmarýn, saturejka, tymián a další).

Natrhejte si v létě vlastnoručně divoce rostoucí dobromysl.

Pokud ji nenajdete, zakoupíte ji čerstvou i v našich marketech.

Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso
Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso
Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso
Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso
Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso
Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 15x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Aronie černá neboli černý jeřáb

Aronie černá neboli černý jeřáb

Možná máte i ve vaší zahradě tento keř, který je nenáročný na pěstování a na podzim velice ozdobný svými až červenými listy. Z jeho plodů, černých bobulí, můžete připravit výrobky bohaté na vitamíny a tělu velmi prospěšné látky. Pojďme se s aronií krátce seznámit.

Recept na žďárské domácí uzené maso

Recept na žďárské domácí uzené maso

Při domácí zabijačce nikdy nestihnete připravit všechny dobroty. Skvělé domácí uzené maso můžeme připravit kdykoli. Stačí si nechat při porcování vepříka panem řezníkem ukrojit pěkný kus vepřového boku s žebírkem a kůží. Kdo má rád libovější maso, schová si na uzení krkovičku. Nebo si můžete maso na…


Šalvěj lékařská – kořenící doplněk pokrmů

Šalvěj lékařská – kořenící doplněk pokrmů

Šalvěj je statná bylina, která má všestrannější využití než si myslíme. Její použití je nám známé v kuchyni. Víme, že se dodává jako surovina pro lékárenský průmysl. Důležitá je pro oblast včelařství.

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Ať je léto nebo zima, můžeme si připravit chutný převážně zeleninový koláč na listovém těstě. Lehká, chutná večeře, které se nikdy nepřejíte.