Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

26. prosinec 2016

Masitá hovězí žebra v každém řeznictví běžně neseženete, ale když budete mít štěstí, rozhodně neváhejte a kupte je. Pečená žebra s hustou, tmavou a voňavou omáčkou je delikatesa.

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivemPečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Na přípravu 4-6 porcí pečených hovězích žeber budeme potřebovat

  • 2 ks krátkých masitých hovězích žeber (ta moje vážila 1,2 kg)
  • 2 větší šalotky
  • 1 velký nebo 2 malé stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 70 g rajského protlaku
  • 20 g třtinového cukru
  • 20 g hladké mouky
  • Špetku pálivé papriky
  • 100 – 120 g celeru
  • 2 oškrábané mrkve
  • 1 větvičku rozmarýnu
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 dl červeného suchého vína (měla jsem chilskou Tarapacu)
  • ½ l černého piva (Kozel)
  • 2 ks jarní cibulky na dozdobení
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 100 ml vývaru na podlévání (může být i více v případě potřeby dalšího podlévání)
  • 2 polévkové lžíce přepuštěného másla (lze použít i sádlo)
  • Prostorný pekáč

Postup přípravy pečených hovězích žeber

Oškrábaný celer nakrájíme na hrubé kostky, mrkve překrojíme na půl a z každé části uděláme podélné čtvrtiny. Šalotky překrojíme podélně na čtvrtiny. Česnek rozetřeme se solí na pastu. Pivo otevřeme a víno nalijeme do skleničky, by se vydýchalo.

Hovězí žebra omyjeme studenou vodou a osušíme papírovými utěrkami. Ze všech stran je nasolíme a opepříme.

Žebra posypeme nasekanými jehličkami rozmarýnu a sdrhnutým lístky tymiánu. Stonky obou bylinek nevyhazujeme, přidáme je později do pekáče k omáčkovému základu.

Pekáč postavíme na tepelný zdroj, přidáme přepuštěné máslo nebo sádlo a začneme zahřívat. Do rozpáleného tuku vložíme hovězí žebra a opečeme je ze všech stran.

Žebra opékáme pouze chvilku, aby maso zbělalo, zatáhlo se a uchovalo si šťávu.

Po opečení žebra přendáme na talíř a do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a odrhnuté větvičky bylinek.

Zeleninu restujeme za občasného promíchávání do zlatova. Trvá to cca 10 minut. Na poslední 2 minuty přidáme česnekovou pastu.

Nyní troubu zapneme na 200 °C.

Do osmažené zeleniny nasypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit.

Po 2 minutách přimícháme rajský protlak a omáčkový základ dobře promícháme a další 2 minuty zasmažíme.  Nyní vše zasypeme připravenou hladkou moukou a za stálého promíchávání smažíme ještě asi 1 minutu.

 

Omáčkový základ posypaný hladkou moukouOmáčkový základ posypaný hladkou moukou
Zdroj:  Marcela Hackerová

Do pekáče vhodíme přelomený bobkový list a omáčkový základ zalijeme vínem a vývarem. Necháme lehce společně prohřát. Jako poslední do omáčky nalijeme připravený ½ l piva. Do omáčky vložíme opečená hovězí žebra a celá je polijeme připravenou omáčkou.

Nezakrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a necháme péct 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme, za občasného promíchání omáčky a přelití masa, další 2 – 2,5 hodiny.

Maso musí být po upečení měkké. Před podáváním omáčku ochutnáme a případně dosolíme a ochutíme mletým pepřem.

Omáčka má neskutečně tmavou barvu a chuť je nepopsatelně lahodná.

Upečená žebra podáváme překrájená na jednotlivé porce, bohatě zasypaná nakrájenou jarní cibulkou. Jako přílohu mám nejraději čerstvý chléb, šťouchané brambory nebo bramborovou kaši.

Suroviny na pečená hovězí žebra
Suroviny na pečená hovězí žebra
Opékání hovězích žeber
Opékání hovězích žeber
Omáčkový základ posypaný hladkou moukou
Omáčkový základ posypaný hladkou moukou

Opečená zelenina s rajským protlakem, cukrem, moukou, vínem a vývarem
Opečená zelenina s rajským protlakem, cukrem, moukou, vínem a vývarem
Polévání hovězích žeber omáčkou při pečení
Polévání hovězích žeber omáčkou při pečení
Hotová omáčka
Hotová omáčka

Upečená a nakrájená hovězí žebra
Upečená a nakrájená hovězí žebra
Pečená hovězí žebra
Pečená hovězí žebra
Pečená hovězí žebra podávaná s bramborovou kaší
Pečená hovězí žebra podávaná s bramborovou kaší


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 23x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pečená pražma se zeleninou a bramborami

Pečená pražma se zeleninou a bramborami

Máte-li rádi klasické středomořské jídlo, pak neodcházejte a čtěte dál. Protože pečená pražma se zeleninou a bramborami voní mořem, dovolenou, sluncem i vzpomínkami.

Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Říkáte, že byste si nikdy nedali angreštový džem? To ale děláte velkou chybu - je to lahůdka. S přidáním portského vína získává úplně jiný rozměr. Mohou ho jíst i děti, protože alkohol se během vaření odpaří. Džem má krásnou granátovou barvu a jsou v něm kousky ovoce. Zkuste si představit lívance, n…


Znojemská hovězí pečeně s omáčkou

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou je moje zamilované jídlo. Musím se vždy hodně krotit, když připravuji jednotlivé porce. Kdyby bylo na mě, jedla bych omáčku lžící přímo z kastrolu. Je to zkrátka skvělá, výborná, chutná, jedinečná omáčka.

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka zkuste jinak, než na červeném víně! Prosím, té marmelády se neděste. Na první ochutnání po ní v omáčce nenajdete žádnou stopu. Omáčka není vůbec sladká a chutná skvěle. Pokrmu dodá barvu a báječnou chuť.