Recept na hovězí tokáň

19. březen 2019

Kdo má rád hovězí maso, ten si na hovězím tokáni pochutná. Tokáň není minutka. Stejně jako u guláše (perkeltu) i příprava tokáně chvíli trvá, ale stojí to za to.

Recept na hovězí tokáňRecept na hovězí tokáň

Z literatury se dozvíme, že tokáň má svoji domovinu v Sedmihradsku.

Maso na tokáň krájíme na nudličky až 5 cm dlouhé a půl cm široké.

Do tokáně nikdy nepřidáváme papriku (ani mletou, ani syrovou) a podléváme výhradně vínem.

Na tokáň sáhneme vždy po mase červeném, tedy po hovězím, zvěřině či skopovém.

Na závěr dochucujeme pepřem a majoránkou. Perkelt má minimum omáčky. Kusy masa jsou jen obalené hustější omáčkou.

Na přípravu 4-6 porcí hovězího tokáně si připravíme

  • 800 g hovězího masa (měla jsem kližku), nakrájeného na proužky
  • 2 středně velké cibule nakrájené na kostičky
  • 30 g uzeného špeku nakrájeného na kostičky
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo přepuštěného másla
  • 2 stroužky česneku, rozetřeného se solí
  • 100 g rajského protlaku
  • 2 dl suchého červeného vína (eventuálně další víno na podlití)
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 2 špetky majoránky

Postup přípravy hovězího tokáně

Do většího kastrolu dáme 2 polévkové lžíce sádla nebo přepuštěného másla, kostičky uzeného špeku a začneme zahřívat.

Do horkého tuku přihodíme nakrájenou cibuli na kostičky a smažíme ji pod dozorem cca 8 minut. Nesmí hnědnout, ale jen zezlátnout.

K opečené cibuli přidáme nakrájené maso a necháme ho opéct ze všech stran. Nespěcháme, maso se musí dobře opéct. Opečené maso osolíme.

Postup přípravy tokáně   Postup přípravy tokáně
Zdroj:Marcela Hackerová

K opečenému masu přidáme rozetřené 2 stroužky česneku se solí a zasmažíme je 1 minutu.

Do směsi přidáme odvážený rajský protlak a dobře jej v tuku rozmícháme a rovněž zasmažíme. Trvá to také 1-2 minuty.

Maso i omáčkový základ zalijeme červeným vínem, promícháme a kastrol zakryjeme poklicí. Na mírném ohni tokáň dusíme, dokud není maso měkké.

Postup přípravy tokáně.Postup přípravy tokáně.
Zdroj: Marcela Hackerová

Já jsem dusila 1 hodinu a 45 minut.  Záleží na druhu masa i na jeho kvalitě. Maso se musí dusit pomalu a mělo by být měkké, nesmí na skus klást odpor. To bychom si příliš nepochutnali.

Pokud budeme maso dusit na mírném ohni, nebudeme muset přilévat další tekutinu.

Pokud se nám bude zdát, že pokrm vyžaduje další tekutinu, můžeme použít další červené víno nebo pár lžic vody. Já jsem nepodlévala, nebylo třeba.

Tokáň ničím nezahušťujeme, je hustý dost.

Do hotového a odstaveného pokrmu přidáme 2 špetky majoránky, trochu mletého černého pepře a sůl dle zvyklostí a chuti každé rodiny.

Tokáň podáváme s rýží, tarhoňou (druh těstovin používaný v Maďarsku a na Slovensku) nebo jen tak, s chlebem.

Suroviny na tokáň
Suroviny na tokáň
Do zlatova osmažená cibule na tuku a kostičkách špeku
Do zlatova osmažená cibule na tuku a kostičkách špeku
Přidání masa k osmažené cibuli
Přidání masa k osmažené cibuli

Rozetřený česnek se solí
Rozetřený česnek se solí
Maso v omáčce před dušením
Maso v omáčce před dušením
Hotový tokáň
Hotový tokáň

Hotový tokáň.
Hotový tokáň.
Hotový tokáň..
Hotový tokáň..
Hotový tokáň....
Hotový tokáň....


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Guláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáň

Guláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáň

Přiznejme si, že když si v restauraci přečteme některý z výše uvedených názvů na jídelním lístku, bezpečně známe jen guláš.

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou je moje zamilované jídlo. Musím se vždy hodně krotit, když připravuji jednotlivé porce. Kdyby bylo na mě, jedla bych omáčku lžící přímo z kastrolu. Je to zkrátka skvělá, výborná, chutná, jedinečná omáčka.


Hovězí krk pečený na červeném víně

Hovězí krk pečený na červeném víně

Hovězí krk na červeném víně je skvělé jídlo a plně uspokojí vaše chutě, když se vrátíte z dovolené, kde jste převážně jedli jen zeleninu, ovoce, pizzu a ryby. Miluju hovězí maso a koncem každé dovolené mám na hovězí maso přímo fyzickou chuť.

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Masitá hovězí žebra v každém řeznictví běžně neseženete, ale když budete mít štěstí, rozhodně neváhejte a kupte je. Pečená žebra s hustou, tmavou a voňavou omáčkou je delikatesa.