Recept na zelnou pečeni

2. prosinec 2014

Tento recept na zelnou pečení patří k tradiční kuchyni v kraji Oberfranken. Zelnou pečeni si určitě zamilujete i vy a zařadíte ji do svého rodinného repertoáru jídel z kysaného či hlávkového zelí. Není finančně náročná, je rychle připravená a velmi chutná.

Recept na zelnou pečeniRecept na zelnou pečeni

Suroviny

  • 500 g kysaného zelí nebo střední hlávka bílého zelí
  • 1 větší cibule
  • 300 g mletého hovězího masa (může být i jiné mleté maso)
  • 100 g prorostlé slaniny nebo uzeného bůčku
  • 5 tvrdších housek
  • 4 celá vejce
  • 1,5 dl mléka
  • Sůl, pepř, kmín
  • Sádlo a strouhanku na vymazání

Postup

Kysané zelí uvaříme al dente, slijeme zbylou vodu a nakrájíme na jemno.

Pokud použijeme čerstvé zelí, rozčtvrtíme ho, asi 15 minut povaříme, vychladlé a okapané rovněž nakrájíme na jemno.

Housky nakrájíme na malé kousky a pokapeme mlékem.

Rada

Housky by neměly být moc vlhké, aby se pokrm upekl do křupava.

Přidáme rozšlehaná vejce a vše dobře promícháme a necháme 1 hodinu odpočívat.

Mezi tím si cibulku a slaninu nakrájíme na drobno a s mletým masem osmažíme.

3131a Směs pro pečení Směs pro pečení
Zdroj:Marcela Hackerová

Zelí a osmažené maso přidáme k houskám, osolíme, poprášíme pepřem a kmínem.

Dobře promícháme a vzniklou směs dáme do pekáče, který jsme si vymazali sádlem a posypali strouhankou.

Ideální vrstva na pekáči je 3 - 4 cm.

3134a Před vložením do troubyPřed vložením do trouby
Zdroj:Marcela Hackerová

Pečeme při teplotě 180 °C cca 40 minut, pak snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě 10 minut. Povrch je krásně křupavý.

Něco navíc

S tímto velmi chutným a nenápadným pokrmem jsem se poprvé setkala při návštěvě Aše, kde probíhaly „Přeshraniční gastronomické slavnosti“.

K tomuto báječnému jídlu tam ještě podávali omáčku -dressing, kterou dělají ze zbylé vody z kysaného zelí s přidáním bílého vína, s jemně nasekanou a podušenou cibulí a vše zahustí moukou.

Na dochucení použijí – typicky francké: cukr, sůl, pepř, případně kysanou smetanu a podávají samozřejmě s bramborami.

Je to taková hustá omáčka na způsob koprové, ale s chutí zelí.

Pro začátek zkuste zelnou pečeni s kysanou smetanou a bramborami. Tato kombinace tvoří dokonalou chuťovou harmonii.

 

3125a Suroviny 1
3125a Suroviny 1
3129a Suroviny2
3129a Suroviny2
3131a Směs pro pečení
3131a Směs pro pečení

3134a Před vložením do trouby
3134a Před vložením do trouby
3139a Upečeno
3139a Upečeno
3141a Servírování
3141a Servírování


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.96 hvězdiček / Hodnoceno: 55x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jiřina

čtvrtek, 12. květen 2016
15:47

Musím dát palec nahoru. Výborné!!!!!! Dá se jíst i druhý den a myslím, že je ještě lepší studená než teplá. Více takových receptů.


posted by: Jiřina [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 12. květen 2016
16:43

marcela

Jiřinko, díky za komentář a zprávu, že se recept povedl a chutnal. Taková zpráva mne vždy potěší. Studenou variantu vyzkoušíme příště.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Ať je léto nebo zima, můžeme si připravit chutný převážně zeleninový koláč na listovém těstě. Lehká, chutná večeře, které se nikdy nepřejíte.

Recept na plněný vepřový bok

Recept na plněný vepřový bok

„Maso plněné masem“ chutná všem. Snad jen s výjimkou jeho zapřisáhlých odpůrců. Vyzkoušejte plněný vepřový bok jako pohoštění - třeba za studena. Krájený na tenké plátky, s okurkou, tmavým pečivem a pivem, je úplný sen.


Recept na chlebové tyčinky s kmínem

Recept na chlebové tyčinky s kmínem

Příprava chlebových tyčinek je rychlá a jednoduchá. Chlebové tyčinky vhodně doplňují pomazánky, sýry i jogurty. Čerstvě upečené voní chlebem, kmínem i cibulkou, a vytvářejí tu správnou rodinnou atmosféru.

Recept na maminčiny lívance

Recept na maminčiny lívance

Můj vřelý vztah k lívancům trvá od dětství do dnes. Výborné jsou s malinovou marmeládou i s rozpuštěným máslem a sypané skořicových cukrem. Lahodné jsou jako příloha k jahodám se šlehačkou nebo k usmaženým vajíčkům na cibulce s kyselou okurkou. Možností je opravdu hodně.