Kefírové placky

Kefírové placky
16.3.2024  |  Stáhnout jako PDF

Kefírové placky jsou výborná příloha k hustým polévkám, čočce, leču, mrkvi anebo jen tak, samotné. Jsou chutné i naslano jako langoše nebo nasladko namazané povidly či marmeládou. Kefírové placky jsou i skvělá a rychle připravená alternativa kupovaného pečiva. Připravit je zvládnou i úplní začátečníci.

Kefírové placky jsou nejlepší ještě teplé či vlažné, je dobré každou pomastit máslem či sádlem, vrstvit je na sebe a „štos“ placek vždy zakrýt kastrůlkem, aby se déle udržely teplé stejně jako bramborové placky.

Na 6 kefírových placek o průměru 15 cm budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky + na vál
  • 5 g soli
  • 3 g instantních kvasnic
  • 140 ml kefíru
  • 1 žloutek
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 1 pomuchlaný ubrousek
  • Pánev
  • Cukrářskou kartu

Čas přípravy těsta:          5 minut

Doba kynutí:                     45 minut (zakryté) na lince

Opékání každé placky:   2 minuty po každé straně, nezakryté

Náročnost:                        velmi snadné    

Postup přípravy kefírových placek

Smícháme mouku se solí a naváženými instantními kvasnicemi. Kefír prošleháme se žloutkem.

K mouce přilijeme prošlehaný žloutek s kefírem a přidáme i polévkovou lžíci oleje. Na zadělání těsta používám cukrářskou kartu, je to dobrý pomocník.  Těsto se lehce lepí, a to je v pořádku, protože placky musí být nadýchané. Čím více mouky, tím tvrdší placky.

Těsto zakryjeme potravinářskou folií a necháme ho kynout cca 45 minut při pokojové teplotě

Těsto rozdělíme na 6 stejně velkých částí. Z každého kusu těsta uděláme kuličku.

Kefírové placky jsou velmi chutné a zvládnou je připravit i úplní začátečníci.

Začneme zahřívat pánev, aby byla dostatečně horká. Na talířek si nalijeme polévkou lžíci oleje. Zmuchlaný ubrousek v oleji lehce namočíme a pánev naolejovaným ubrouskem lehce potřeme.

Každou kuličku těsta rozválíme na placku do průměru cca 15 cm a vložíme ji do horké a olejem potřené pánve. Z každé strany kefírovou placku opékáme cca 2,5 minuty, pak ji obrátíme a opékáme rovněž 2,5 minuty.

Tak pokračujeme i s další plackou: potřít pánev, vložit placku, otočit placku.

Opečené placky vrstvíme na sebe a následně je zakryjeme nahřátým kastrůlkem, by si udržely teplotu.

Napoprvé jsem kefírové placky podávala k dušené mrkvi s vepřovým masem a zbytek placek jsme dojedli k snídani pěkně namazané máslem.

  • Nový komentář
  • ardnij 24.3.2024 1:44
    Myslíte, že by šlo nahradit kefír bílým jogurtem, nebo bílým jogurtem+trochou mléka?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.3.2024 20:11
      Zdravím Vás. Myslím, že by to šlo. Babička mě naučila, jak je úžasná improvizace v kuchyni, protože se občas stane, že některá ze surovin chybí. Také bych použila jogurt prošlehaný metlou a hustotu doladila mlékem. Babička by použila klidně i kyselé mléko (pochopitelně z domácího plnotučného mléka). Tak ať se Vám placky podaří a chutnají. M.
      Odpovědět