Čočka s uzeninou, cibulkou a kořením, bez jíšky

6. duben 2018

Proč se čočka za mého dětství doma nepřipravovala opravdu nevím. V mé kuchyni má čočka zelenou a nikdy v mých zásobách nesmí chybět. Příprava čočky není složitá, může být podávána jako hlavní jídlo, jako příloha i jako salát.

Čočka s uzeninou, cibulkou a kořením, bez jíškyČočka s uzeninou, cibulkou a kořením, bez jíšky

Vzpomínám si, že čočku na kyselo vařili ve školní jídelně minimálně dvakrát do měsíce. Jedla jsem ji poměrně ráda. Jediné, co mě na ní vadilo, byla ta „hustá omáčka, ve které se čočka utápěla“. Až mnohem později jsem pochopila, že to bylo hodně vody z vařené čočky, kterou paní kuchařka zahustila jíškou (nebo možná jen moukou).

Napadlo vás někdy, kde se vzalo v českém jazyce slovo „lentilka-lentilky“. Když se podíváte na jednotlivá zrna čočky, tak vypadají jako malé lentilky. Francouzsky se totiž čočka řekne: „lentille“.

Na přípravu 4 – 5 porcí čočky budeme potřebovat

Na čočku

  • 300 g čočky v suchém stavu
  • 300 ml vývaru
  • 50 ml horké vody na případné podlévání čočky
  • 1 řapík celeru nakrájený na menší kousky
  • 1 větší oloupanou mrkev nakrájenou na kostičky
  • ½ středně velké cibule, do které zapíchneme 2 hřebíčky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje s chilli papričkou

Na obohacení chuti čočky

  • 1 polévkovou lžíci sádla nebo másla
  • 1 plátek uzeného špeku nakrájeného na kostičky
  • ½ cibule (druhá polovina) nakrájená na půlkolečka
  • 2 šalotky nakrájené na kolečka
  • 1 čajovou lžičku sladké papriky
  • ½ čajové lžičky pálivé papriky
  • 2 oloupané špekáčky
  • 10 cm salámu „salsiccia“ nebo „chorizo“, nakrájeného na tenké plátky
  • 1 polévkovou lžíci vinného octa

Postup přípravy čočky s uzeninou

Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou a přesypeme ji do hrnce, ve které se bude vařit.

Pozorně zkontrolujte, zda se do čočky omylem nedostaly i malé kamínky. Občas se to stane. Můj bratr si na jednom zapomenutém kamínku zlomil zub. To je docela nepříjemný zážitek.

K čočce do hrnce vložíme kostičky mrkve, cibuli se dvěma zapíchnutými hřebíčky, a překrojený řapík celeru na polovinu a následně nakrájený na menší kousky. Já měla kousků celkem 8.

Čočku nenamáčejte !!!

Namočená i nenamočená se totiž vaří stejně dlouho.

Čočku zalijeme vývarem. Přidáme 1 polévkovou lžíci olivového oleje s chilli papričkou. Promícháme, hrnec přiklopíme poklicí a začneme zahřívat.

Když vývar dosáhne bodu varu, přidáme k čočce čajovou lžičku soli a promícháme. Od tohoto momentu budeme čočku vařit na mírném ohni přesně 30 minut. Za tuto dobu bude uvařená.

Mám vyzkoušeno, že namočená čočka i nenamočená čočka se vaří 30 minut. A proto čočku nikdy dopředu nenamáčím.

Po dobu varu čočku občas zkontrolujeme a promícháme. Pokud by se nám zdálo, že ve vařené čočce chybí tekutina a mohla by se připalovat, podlijeme ji několika lžícemi z 50 ml připravené vody.

Než se čočka uvaří, připravíme si pánev a začneme ji zahřívat. Vložíme do ní jednu polévkovou lžíci sádla nebo másla a kostičky uzeného špeku.

Oloupané špekáčky přepůlíme, a každou polovinu překrojíme napůl. Získáme tak 8 částí špekáčku. Každou část špekáčku nakrojíme z jedné strany na ježka.

Smažení cibule a kostiček špeku na sádleSmažení cibule a kostiček špeku na sádle
Zdroj:Marcela Hackerová

Když se tuk na pánvi dostatečně zahřeje, přihodíme uzený špek, nakrájenou cibuli i obě šalotky a za občasného promíchávání je osmažíme do zlatova.

Rozpálení či zahřátí tuku kontroluji špejlí. Ponořím konec špejle do tuku, a když se okolo špejle začnou vytvářet bublinky, je tuk připravený ke smažení.

K osmažené cibuli přidáme připravené ježky z buřtíků a plátky salsiccie nebo choriza. Před přidáním uzeniny přívod tepla snížíme, aby se obsah pánve nezačal připalovat.

Buřtíkoví ježci v osmažené cibulceBuřtíkoví ježci v osmažené cibulce
Zdroj:Marcela Hackerová

Uzeninu smažíme v cibulce 3 – 4 minuty. Obsah pánve zasypeme připravenou sladkou i pálivou paprikou, promícháme. Zdroj tepla vypneme a pánev odstavíme, aby se nám paprika nezačala připalovat.

Cibule a buřtíky se zasmaženou paprikouCibule a buřtíky se zasmaženou paprikou
Zdroj:Marcela Hackerová

Osmaženou uzeninu s cibulkou a paprikou dochutíme 1 polévkovou lžící vinného octa. Necháme vinný ocet lehce odpařit a zredukovat.

Přidání vinného octa do pokrmuPřidání vinného octa do pokrmu
Zdroj:Marcela Hackerová

Uvařenou čočku odstavíme. Měla by být měkká a neměla by v ní být žádná tekutina. Z čočky vyjmeme cibuli s oběma hřebíčky i všechny kusy řapíkatého celeru a dáme je stranou, svůj úkol už splnily.

Přidání uvařené čočky k cibulce a buřtíkůmPřidání uvařené čočky k cibulce a buřtíkům
Zdroj:Marcela Hackerová

Čočku přisypeme do pánve a vše zlehka promícháme.

Čočku ochutnáme, zda je pokrm dostatečně slaný a chuťově vyvážený. Čočku můžeme případně dochutit ještě mletým černým pepřem, či pár kapkami vinného octa nebo přidat trochu (jednu polévkovou lžíci) drcených rajčat nebo rajčatového suga.

Čočku si doladíte přesně podle Vaší chuti - to je velká výhoda.

Čočku mám velmi ráda, jak v polévce, tak jako samostatný pokrm. Přiznám se, že zajíškovanou čočku opravdu nemám ráda. Čočku totiž není důvod zahušťovat, pokud ji ovšem nezalijete množstvím vody větším než velkém.

Čočku podáváme jako hlavní pokrm teplou nebo klidně studenou. Výborná je jako příloha ke grilovanému či pečenému masu nebo k rybě. Na talíři ji můžeme dozdobit nasekanou petrželkou nebo lístky oregana.

Suroviny na přípravu čočky
Suroviny na přípravu čočky
Buřtíky nakrájené na ježka, cibulky a salsiccia
Buřtíky nakrájené na ježka, cibulky a salsiccia
Čočka ve vývaru před vařením
Čočka ve vývaru před vařením

A vaříme čočku
A vaříme čočku
Smažení cibule a kostiček špeku na sádle
Smažení cibule a kostiček špeku na sádle
Buřtíkoví ježci v osmažené cibulce
Buřtíkoví ježci v osmažené cibulce

Cibule a buřtíky se zasmaženou paprikou
Cibule a buřtíky se zasmaženou paprikou
Přidání vinného octa do pokrmu
Přidání vinného octa do pokrmu
Uvařená čočka
Uvařená čočka


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Polenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivami

Polenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivami

Pečená polenta je jednoduchá na přípravu, a bude chutnat tím, co do ní přidáte. Výborné je vařené či pečené maso, zelenina, houby, bylinky i ovoce. Upečená a osmažená polenta je skvělá příloha. Z polenty můžete vykouzlit knedlík, opečenou přidat do polévky nebo z ní připravit hlavní jídlo jako já. P…

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč, francouzsky „quiche“, vám nabízí tolik chutí a tolik možností. Stačí pohled a už máte plnou pusu slin a jen čekáte, kdy konečně vychladne a vy se budete moci do něj zakousnout. Na náplň můžete dát průchod svým chutím a fantazii.


Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky je skvělý tip nejen na letní pohoštění. Pochutnáte si a ještě smysluplně zpracujete část letošní nadúrody cuket z vaší nebo sousedovic zahrádky. Náplň je velmi variabilní, záleží jen na vašich chutích.

Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

Když začnou zrát jahody, nevím kterou dobrotu si z nich připravit dříve. Knedlíky, či rozmačkané, s cukrem a mascarpone nebo s lívanci, či si upéct některou svoji oblíbenou buchtu. Ale nejvíce se těším na svoji marmeládu. Skvěle chutná, je bez konzervantů a krásně voní po jahodách i po mnoha měsícíc…