A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Kachna - porcování a vykosťování

16. duben 2015

Když si koupíme celou, vyvrženou kachnu, měli bychom se nejprve rozhodnout, jaké jídlo z ní připravíme. Pečená kachna se zelím je v Čechách velmi oblíbená, ale na přípravu je to nuda.

Kachna - porcování a vykosťováníKachna - porcování a vykosťování

Když si ale kachnu naporcujete, můžete z ní vykouzlit za pár minut opečená kachní prsa. Ze zbytků (skelety, ořezy, křídla, krk) například uvaříte úžasně chutnou polévku - kaldoun.

Pokud vykostíte stehna a naplníte je nádivkou, klidně k nim udělejte zelí, ale mnohem chutnější je bramborovo-dýňová kaše.

Jako bonus naplňte nádivkou i kachní krk.

Až kachnu naporcujete, zjistíte, že má mnohem více kostí a má také méně masa než kuře. Barva masa je červená a chutná jako divočina.

Na porcování si připravíme

  • Kachnu
  • Větší tác
  • Vykosťovací nůž (s ostrým nožem to jde mnohem snadněji)
  • Kuchyňské nůžky

 

Postup porcování kachny

Prsní filety

Kachnu položíme břichem vzhůru. Prsty nahmatáme hrudní kost. Řez vedeme zlehka od partije krku v linii hrudní kosti až na její konec. Téměř přes celé břicho.

Maso na hrudi je nejchutnější z celé kachny. Je to lahůdka.

Seřezáváme ho opatrně z kostí. Jde to poměrně snadno, protože kosti-žebra jsou dobrým vodítkem.

 

Seřezávání prsní partie z kachních žeberSeřezávání prsní partie z kachních žeber
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Nůž nám po žebrech doputoval až ke stehnu a ke křídlu. Prsní sval jsme oddělili od kostí. V dolní partii teď stačí jen odříznout kůži. Prsní filet je velký asi jako dlaň.

Celý postup zopakujeme i na druhé straně hrudní kosti.

Stehna kachny

Stehno kachny uchopíme do ruky a nožem seřízneme zbytek svaloviny ze žeber.

Stehno obkroužíme nožem až k páteři.

Rukou nahmatáme kyčelní kloub nohy a tahem, spíše kroucením do leva a opačně kloub vylomíme.

 

Kloub kachní nohyKloub kachní nohy
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Musíme vyvinout větší sílu než u kuřete. Případné spojení se skeletem dořízneme.

Stejný postup aplikujeme i u druhého stehna.

Křídla

Nyní oddělíme od skeletu křídla. Prsty nahmatáme umístění kloubu křídla.

Okolo kloubu uděláme nožem řez, abychom oddělili kůži.

 

Seříznutí kachního křídlaSeříznutí kachního křídla
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Celé křídlo uchopíme do ruky a otočením na obě strany ho vylomíme.

Případné kousky kůže odřízneme. Stejně tak oddělíme i druhé křídlo.

Skelet

Skelet překrojíme podélně na polovinu, aby při vaření vývaru nezabíral velký prostor.

 

Vykostění kachních stehen

Řez vedeme z vnitřní strany stehna směrem ke kosti od prostředního kloubu ke konci nohy. Na nůž příliš netlačíme. Svalovinu pomalými tahy seřezáváme od kosti.

Nyní odstraníme druhou část stehenní kosti za prostředním kloubem. I zde si nejprve nahmatáme kost a pomalými a krátkými tahy nože seřezáváme svalovinu od kosti.

Jako poslední nám zůstala kůže na prostředním kloubu. Tu opatrně odřízneme a je hotovo.

Kosti z kachních stehen přidáme do vývaru na polévku kaldoun.

Obrazová část k tomuto článku je umístěna v sekci FOTOGALERIE, a to v části I. a v části II.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kuchání, porcování, vykosťování a filetování kapra

Kuchání, porcování, vykosťování a filetování kapra

Doma vždy porcovala kapra maminka. Nikdy jsem se tohoto aktu k mé velké škodě nezúčastnila. Jednou jsem dostala uloveného kapra z řeky Úslavy. Co s ním? Zachránil mne dobrou a praktickou radou bratr. Po telefonu mi předal instrukce jak na kapra a já jsem se pustila do díla – bohužel sama. Nespoléhej…

Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy

Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy

Králičí maso je jemné, lehce stravitelné a velice vhodné pro děti. Obsahuje málo tuku a cholesterolu, zato vysoký obsah bílkovin. Bohužel neznám ve svém okolí řezníka, který by naporcoval a vykostil králíka. Tak si vezmeme zástěru, vykosťovací nůž a pustíme do toho.


Cuketové ragú s lososem

Cuketové ragú s lososem

Cuketa byla v české kuchyni před rokem 1989 jedna velká neznámá. Je moc dobře, že tak rychle tady zapustila kořeny a zdomácněla. Když přijde její sezona, ve všech kuchyních se vaří a peče s cuketou. Pro její variabilní použití ji mám moc ráda.

Recept na tempuru z kapra

Recept na tempuru z kapra

Tempura patří k tradičním japonským jídlům. Nejen v Japonsku, ale i u mě doma v kuchyni zdomácněla. Ochutnejte i vy křupavé kousky osmažené ryby s rýží, se zeleninou nebo s kuskusem. Je to lahůdka.