Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

17. duben 2015

Kaldoun je hustá zadělávaná polévka z kachních drobů, skeletů, krků a ořezů. Je to taková sváteční polévka. Pohlédneme-li ale na délku lidského života, je vlastně svátkem každý den. Pak si tuto mimořádně chutnající polévku můžeme uvařit kdykoli na ni dostaneme chuť.

Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobůRecept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

Dlouho jsem hledala, z čeho nebo odkud se vzal název této polévky – kaldoun.

Mohu se jen dohadovat, že výraz byl zkomolen z francouzského slova  caldron – tedy kotel, zpravidla měděný, ve kterém se vařila nad ohněm polévka.

Nebo, a to se mi jeví jako mnohem pravděpodobnější, název byl přenesen z německého "Kaldaunensuppe" - dršťová polévka.

Suroviny na dobrý vývar

  • 2 l studné vody
  • 1-2 kachní skelety
  • Ořezy z kachny, křídla, žaludek, srdce
  • Kachní krk – klidně přikupte i krků více
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • ¼ většího celeru (bulvy)
  • 2 větvičky oregána
  • 1 větší bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 listy medvědího česneku
  • Několik kvetoucích snítek popence (kondrhele)
  • Sůl

Dobrý a silný vývar je základem celé polévky. Vaříme jej proto pomalu, žádný překotný var, 1,5 – 2 hodiny.

 

Můžeme začít vařit vývarMůžeme začít vařit vývar
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Hotový vývar přecedíme.

Maso obereme. Použijeme ho buď do knedlíčků, nebo nasekané vložíme do hotové polévky.

Rada

Udělejte si vývar den předem. Nechte vychladnout. Na povrchu se udělá poměrně silná kra kachního tuku.

Vrstvu tuku vždy odstraním a mám tak dobrý pocit, že polévka není příliš tučná.

 

Na kaldoun si připravíme

  • 50 g másla
  • 10 g hladké mouky (1 polévková lžíce)
  • 1 kávovou lžičku celého kmínu
  • 1 mrkev
  • Plátek celeru
  • 1 růžičku květáku
  • Sladký hrášek dle chuti
  • 1 dl smetany
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Postup přípravy kaldounu

V hrnci, ve kterém budeme vařit polévku, na másle osmažíme nakrájenou zeleninu společně s kmínem.

Orestovanou zeleninu zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

V kastrůlku si připravíme jíšku z másla a mouky.

Máslovou jíškou vývar zahustíme a polévku necháme provařit 20 minut.

 

Zajíškovaný vývarZajíškovaný vývar
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Ke konci vaření přidáme smetanu a knedlíčky. Když vyplavou na hladinu, jsou uvařené.

Hotovou polévku zastrouhneme muškátovým oříškem.

Polévku ochutnáme, dosolíme dle své chuti a několikrát otočíme mlýnkem s kuličkami černého pepře.

Kaldoun se podává s širokými nudlemi a nasekanou pažitkou. Nudle jsem nepřidávala, ale do kaldounu patří.

Knedlíčky nemusejí být jen játrové, ale i krupicové, sýrové nebo takové, jaké máte rádi.

Knedlíčky do kaldounu z kachního masa a kachních jater

Na masovém strojku umeleme uvařený kachní žaludek a srdce, obrané maso z vývaru, syrová játra a jeden starší rohlík.

 

Směs na knedlíčkySměs na knedlíčky
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

 

K umleté směsi přidáme celé syrové vajíčko, lžíci másla, pepř a sůl.

Vše promícháme a vlhkou rukou tvoříme knedlíčky.

 

 

Můžeme začít vařit vývar
Můžeme začít vařit vývar
Zajíškovaný vývar
Zajíškovaný vývar
Směs na knedlíčky
Směs na knedlíčky

Hotová polévka
Hotová polévka
Polévka chutná skvěle
Polévka chutná skvěle

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.94 hvězdiček / Hodnoceno: 49x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Markéta Pešková

pondělí, 28. prosinec 2015
07:15

Recept vypadá lákavě. Myslím, že vím, kde se vzal název. Ve španělsky mluvících zemích si můžete dát Caldo de galina. Caldo znamená vývar (galina znamená slepice, jak se řekne kachna tedy nevím). Od Caldo je ke kaldounu jen kousek...


posted by: Markéta Pešková [Odpovědět]

marcela

pondělí, 28. prosinec 2015
10:35

marcela

No, zní to hodně logicky. Vím, že italsky caldo znamená horký. Díky za komentář, Markétko.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na kachní prsa opékaná na pánvi se zeleninou a bramborovo-dýňovou kaší

Recept na kachní prsa opékaná na pánvi se zeleninou a bramborovo-dýňovou kaší

Přiznám se, že pro mne, jako dítě, byla kachna na talíři stejná noční můra, jako pro Škopkovic děti králík. Skutečně jsem několik desítek let kachnu vytěsnila ze svého jídelníčku. Až manžel mě přesvědčil, že bychom mohli zkusit udělat kachní prsa jako minutku. Věřte, nevěřte, ale něco tak výborného …

Recept na dršťkovou polévku z vepřového žaludku

Recept na dršťkovou polévku z vepřového žaludku

Vzpomínám si, že když jsem byla dítě a u nás se uvařila k obědu dršťková polévka, nikdy jsem neobědvala. Naštěstí se chutě časem mění. Dnes, když se zeptám, zda mám uvařit dršťkovou polévku, všichni nadšeně souhlasí.Dršťková polévka patří k mým oblíbeným.


Recept na krémovou dýňovo-pórkovou polévku

Recept na krémovou dýňovo-pórkovou polévku

Když si vypěstujete dýni nebo ji od někoho dostanete, většinou si nevíte rady, jak s ní naložit. Využití dýně v kuchyni je ale tak široké. Dnes jsem vařila z dýně například tuto skvělou a hlavně vydatnou polévku.

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Do křupava upečená kachní stehna na zelí je jedno z jídel, které zbožňuji. Kachní maso je chutné, příprava rychlá a vám tak zbude více času pro sebe a pro rodinu.