Vaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebem

1. červenec 2019

Dnešní děti milují hamburgery, my jsme je za mého dětství neznali a hitem byla právě vaječnice. Pamatuji se, jak jsme vždy o velké přestávce utíkali do školního bufetu koupit si vaječnici. Vaječnice je jednoduchá na přípravu a pro mne dodnes velmi chutná a rychlá svačina či večeře.

Vaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebemVaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebem

Na přípravu 1 vaječnice si připravíme

  • 1 syrové vajíčko
  • 2-3 špetky soli
  • Na špičku nože pálivé papriky (nebo lze sladké)
  • Špetku citronového pepře
  • Pár strouhnutí muškátového oříšku
  • 1 polévkovou lžíci strouhanky z bílého pečiva
  • Olej na smažení
  • 1 velký krajíc chleba
  • ½  kyselé okurky
  • Obyčejnou plnotučnou hořčici
  • Syrovou cibulku dle chuti
  • Větvičku petržele
  • Proužek naložené nebo syrové červené papriky

Postup přípravy vaječnice

Uvádím zde suroviny na 1 vaječnici. Záleží na vás, kolik si jich budete chtít připravit. Stačí jen uvedené množství vynásobit počtem strávníků.

Budeme-li připravovat více vaječnic, budeme je připravovat postupně.

Do pánve nalijeme tolik oleje, aby bylo v tenké vrstvě zakryté dno. Pánev necháme zahřívat.

Mezi tím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka, polovinu okurky podélně nakrájíme na plátky – konec okurky nedokrojíme, aby okurka držela pohromadě.

Chleba namažeme hořčicí.

Do misky rozklepneme 1 vajíčko, osolíme ho. Přidáme citronový pepř, papriku a pár strouhnutí muškátového oříšku.

Ručním šlehačem nebo metlou všechny suroviny prošleháme.

Šlehání vajíčkaŠlehání vajíčka
Zdroj:Marcela Hackerová

Do našlehaných vajíček zašleháme vrchovatou lžíci strouhanky. Těsto máme hotové.

Nyní neotálíme a těsto na vaječnici nalijeme do horkého oleje a rozprostřeme ho do tvaru krajíce chleba. Vaječnici smažíme přibližně 1 minutu.

Ověřit si opečení je snadné, stačí opatrně nadzvednout okraj vaječnice.

Vaječnici obrátíme a opékáme ji po druhé straně také minutu.

Smažení vaječniceSmažení vaječnice
Zdroj:Marcela Hackerová

Usmaženou vaječnici položíme na papírovou utěrku a po chvíli ji přendáme na chleba namazaný hořčicí. Hořčicí ještě pomažeme horní střed smaženky.

Na hořčici položíme nakrájenou okurku, dozdobíme kroužky cibule, přidáme větvičku petržele a proužek červené papriky.

Postup přípravy vaječnicePostup přípravy vaječnice
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Budeme-li chtít více smaženek, celý proces budeme opakovat. Jde to opravdu ráz na ráz a večeře je za chvíli hotová.


Vajíčko, sůl a koření
Vajíčko, sůl a koření
Šlehání vajíčka
Šlehání vajíčka
Přidání strouhanky
Přidání strouhanky

Smažení vaječnice
Smažení vaječnice
Vaječnice
Vaječnice
Vaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebem
Vaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebem

Postup přípravy vaječnice
Postup přípravy vaječnice

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.88 hvězdiček / Hodnoceno: 41x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Knedlíky nebo noky?

Knedlíky nebo noky?

Další z řady knedlíků či noků, které ráda připravuji jako přílohu k omáčkám nebo k zelí či kapustě. A proč knedlíky nebo noky? Je to příloha něco mezi. Vzpomínáte na film Pelíšky? Jaká se u stolu strhla hádka, co mají vlastně na talířích?

Karob nebo také svatojánský chléb

Karob nebo také svatojánský chléb

Ve Středomoří (nejen) roste stálezelený strom s pojmenováním Rohovník obecný (lat. Ceratonia silinqa). O jeho existenci jsem do nedávna neměla ani potuchy. Darovaný, exoticky vypadající lusk, ve mně vzbudil zájem zjistit více.


Cuketové špecle nebo také halušky

Cuketové špecle nebo také halušky

Cuketové špecle (německy spätzle) jsou fantasticky jednoduché na přípravu a fantasticky chutné. Hodí se jako příloha, jako samostatné jídlo či k zapékání. Špecle jsou ideální přílohou v horkém létě a málokdo by v nich hledal cuketu.

Velikonoční jidáše nebo také jidášky

Velikonoční jidáše nebo také jidášky

Přiznávám, u nás doma se jidáše nikdy nepekly. Jaká škoda. Jsou měkoučké, přiměřeně sladké a měkké vydrží několik dnů. Zkuste si o letošních velikonocích jidáše upéct a budete na tom stejně jako já. Zamilujete si je, protože jsou výborné.