Boršč: polévka z masa a červené řepy

29. listopad 2014

Boršč je polévka z masa a červené řepy, která neodmyslitelně patří k ruské, ukrajinské i polské klasické kuchyni a svojí chutí plně uspokojí vaše mlsné jazýčky a barevností i vaše oči.

BorščBoršč

Suroviny

  • ¼ středně velké hlávky bílého zelí nakrájené na čtverečky o hraně 1 cm
  • 2 větší brambory nakrájené na kostky
  • 500 g hovězích žeber + další přidání kostí polévku jen vylepší
  • 400 g vepřové plece
  • 1 nožička pikantní klobásy (papriková+ostrá) nakrájená na kolečka
  • 50 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 větší upečená a oloupaná červená řepa-polovina na kostičky a druhá polovina na tenké plátky, překrojené napůl
  • 2 cibule (1 žlutá, 1 červená) nakrájená na kostičky
  • 1 větší mrkev nastrouhaná na hrubo
  • 1 petržel nastrouhaná na hrubo
  • ¼ bulvy celeru nastrouhaného na hrubo
  • 3 stroužky rozdrceného česneku
  • 10 cherry rajčátek překrojených na polovinu
  • 250 g kysané smetany
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 cm syrové pálivé papričky (např. jalapeno)
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • Sůl
  • Pepř na dochucení 
  • Cukr krupice na dochucení
  • Vinný ocet na dochucení 
  • 5 litrů vody

Postup přípravy boršče

Do většího hrnce vložíme oprané maso a kosti. Vše zalijeme dostatečným množstvím vody tak, aby bylo maso ponořené.

 

Přidáme kuličky nového koření, kmín, bobkové listy, chilli papričku, rajčátka a sůl.

 

Vaříme velmi zvolna a sbíráme vytvořenou pěnu na povrchu.

 

Vepřové maso je uvařené doměkka asi po 1,5 hodině a hovězí žebra vaříme ještě o hodinu déle.

 

Po uvaření maso necháme trochu vychladnout.

 

Vepřové nakrájíme na úhledné kostičky a hovězí vidličkou natrháme na vlákna a překrájíme. Maso udržujeme v teple.

 

Vývar přecedíme.


Mezi tím, než se uvaří maso, si připravíme zeleninu. Ve velkém kastrolu rozpálíme sádlo, přidáme slaninu a vhodíme nakrájenou cibuli.

 

Smažíme tak dlouho, až začne cibule zlátnout. Nyní k osmažené cibulce připojíme kolečka klobásy, celer, brambory, mrkev i petržel a vše dále smažíme. Zeleninu nezapomeneme míchat.

 

Asi po 10 minutách přidáme rajský protlak a rozdrcený česnek. Důkladně promícháme a počkáme, až protlak v kastrolu změní (zmatní) barvu. Nyní přilijeme vývar a vložíme zelí.

 

Zelí jsme si uvařili v páře, stačí 15-20 minut.

 

Polévku promícháme, přidáme červenou řepu a necháme 15 minut vařit na mírném ohni.

 

Smetanu si dáme do misky, přidáme mouku a přilijeme buď naběračku teplého vývaru, nebo teplé vody ze zelí. Důkladně promícháme a vlijeme postupně do polévky.

Rada:

Pokud bychom do horké polévky přidali studenou smetanu, srazila by se nám.

Polévku, kvůli přidané mouce, je nezbytné minimálně 20 minut provařit.

 

Polévku po provaření necháme chvíli odstát a pak ji dle svých rodinných zvyklostí dochutíme vinným octem, cukrem, solí a pepřem do příjemné, lehce navinulé, chuti.

 

Podáváme s kopečkem smetany. A nezapomeňte, že druhý den chutná mnohem lépe.jednotlivé chutě se nám přes noc nádherně propojí a odleží.

 

Příprava je zdlouhavá, ale výsledek stojí za to.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 48x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

JKZ

neděle, 30. listopad 2014
19:30

myslím, že by se í Rusové oblizovali. Doporučuji. JKZ


posted by: JKZ [Odpovědět]

Čtěte také...

Salát z červené řepy a bylinek

Salát z červené řepy a bylinek

Představím vám salát dvou barev z pěti surovin. Mluvím o salátu z červené řepy a bylinek. Připravuji ho celoročně. V naší kuchyni se těší velké oblibě.

Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

Karbanátky z kuřecího masa jsou výborné, rozhodně budou chutnat vašim dětem i manželovi. Příprava vám nezabere mnoho času. Jsou finančně výhodné. Ze čtyř kuřecích stehen uděláte 12 karbanátků o průměru 8 cm.


Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.