Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

14. říjen 2016

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babičkaPolévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Já ve své kuchyni v průběhu roku spotřebuji minimálně 30 kg cibule. Vaření bez cibule si neumím vůbec představit. Bylo sice období, kdy jsem cibuli jíst nemohla, protože se žlučník vzpíral a následně bez žlučníku to byl velký problém. Naštěstí je tato doba minulostí a já si s velkým gustem, i když opatrně, pochutnávám na cibuli.

Na přípravu 6 porcí cibulačky s houbami budeme potřebovat

  • 3 velké cibule (celkem 250 -  300 g)
  • 200 g čerstvých světlých hub (lišky, klouzky, bedly, kozáci, hlíva ústřičná, holubinky)
  • 80 g másla nebo sádla
  • 1,5 l kuřecího vývaru (vodu nepoužívejte, ale můžete použít bujón)
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • Sůl
  • Pepř
  • Lístky z 2 větviček tymiánu
  • Trochu nasekaných jehliček rozmarýnu
  • Na dozdobení nasekanou petrželku a pažitku

Dále si připravíme

  • 2 rohlíky
  • Máslo
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 50 g sýra

Postup přípravy cibulačky s houbami

Z nakrájených hub na kostičky vydusíme na pánvi vodu. Pro začátek můžeme přidat do pánve 2 polévkové lžíce vody, aby se houby nezačaly připalovat. Více ne, protože sami po chvíli pustí svoji vlastní vodu, a věřte, že jí mají dost.

 

Postup smažení hubPostup smažení hub
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Když se tekutina z pánve vydusí, přidáme polovinu z připraveného másla a houby za občasného promíchání smažíme 5 minut.

Pánev odstavíme. Houby mírně osolíme, opepříme a promícháme.

Do hrnce, ve kterém se bude polévka vařit, vhodíme druhou polovinu z připraveného másla a začneme zahřívat.

Oloupanou cibuli nakrájíme na měsíčky nebo kolečka cca 5 mm silná a přidáme ji do hrnce k máslu.

 

Postup smažení cibulePostup smažení cibule
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Lístky z tymiánových větviček odrhneme a společně s nasekaným rozmarýnem je přidáme k cibuli. Babička samozřejmě tymián ani rozmarýn nepoužila. Ta do uvařené polévky přidala trochu majoránky.

Cibuli nesmíte připálit, ovlivnilo by to výslednou chuť polévky.

Cibuli na másle restujeme za občasného promíchávání, až na zlatohnědou barvu. Trvá to minimálně 20 minut. Ale pozor, cibule se nesmí pálit.

Do opečené cibule přidáme polévkovou lžíci hladké mouky a ještě 2-3 minuty restujeme. A nyní opečenou cibuli zalijeme vařícím kuřecím vývarem. Polévku zamícháme, přiklopíme a na mírném ohni ji provaříme 10 minut.

TIP

Pro zvýraznění chuti můžete přidat kousek chilli papričky.

Nyní si nakrájíme na šikmo plátky rohlíků, pomažeme je máslem, poklademe kousky slaniny a sýra.

Necháme je pod grilem krátce zapéct do doby, než se sýr rozpustí a máslo vsákne.

Babička k polévce podávala krajíce tvrdšího opečeného chleba. Většina strávníků si opečený chleba potírala syrovým česnekem. Vy to ale nedělejte, protože česnek přebije jemnou a lahodnou chuť cibulové polévky.

Nepoužívejte česnek do cibulačky, i když ho máte rádi.

Na úplný závěr do polévky vložíme připravené a osmažené houby na másle. Vše promícháme a chuť polévky doladíme solí a mletým černým pepřem.

Podáváme společně s opečenými plátky rohlíků a polévku posypeme nasekanou petrželkou a pažitkou.

Polévka má jemnou chuť a krásně voní osmaženou cibulí.

Postup smažení hub
Postup smažení hub
Postup smažení cibule
Postup smažení cibule
Zalití osmažené cibule vývarem
Zalití osmažené cibule vývarem

Přidání osmažených hub do polévky
Přidání osmažených hub do polévky
Právě uvařená polévka cibulačka
Právě uvařená polévka cibulačka
Uvařená polévka cibulačka s houbami
Uvařená polévka cibulačka s houbami

Připravené mini tousty k polévce (před pečením)
Připravené mini tousty k polévce (před pečením)
Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička
Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička
Varianta servírování polévky cibulačky
Varianta servírování polévky cibulačky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.98 hvězdiček / Hodnoceno: 42x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Když se po jaru na záhonku objevily první listy hlávkového salátu, babička upekla svítek s kopřivami na tom největším plechu. Byla to náramná dobrota. Léta jsem ho nepekla, až letos jsem si na něj vzpomněla.

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.


Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.

Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Oříškové věnečky jsou rychlé na přípravu a v maminčině vánočním cukroví nikdy nechyběly. Oříškové věnečky s ořechovými trojhránky patřily k mým oblíbeným druhům vánočního cukroví.