Recept na maminčinu bílou zelňačku

1. březen 2015

Maminka tuhle polévku dovedla až k úplné dokonalosti. Vařila jí vždycky, když měl bratr zkouškové období. Jeho spolužáci ji zbožňovali. Jako příloha stačil jen krajíc chleba a učení šlo samo.

Recept na maminčinu bílou zelňačkuRecept na maminčinu bílou zelňačku

Moje pokusy připravit ji stejně dobrou, stále ztroskotávaly. Nebylo to ono. Uvařené brambory neměly tu správnou barvu a byly stále tvrdé.

Dnes už vím, že to způsobilo jejich vaření v kyselém prostředí (tedy v tomto případě v kysaném zelí).

Vysvětlení je zde - reakce zvaná „beta eliminace“.

Suroviny na přípravu bílé zelné polévky

  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • ½ kvalitní maďarské klobásy – pro chuť (můžete vynechat)
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky (nemusí být – maminka ji nedávala)
  • 3-4 brambory
  • 200 g zakysané smetany (kelímek)
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 200 g kysaného domácího zelí (nebo kupovaného)
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl
  • Pepř
  • 1,5 litru vývaru nebo vody

Postup přípravy zelné polévky

Brambory oškrábeme a nakrájíme na velikost sousta. Vložíme je do hrnce s osolenou vodou. Budeme je vařit samostatně.

Pokud má kysané zelí ostrou chuť, propláchneme ho studenou vodou a překrájíme.

Do hrnce, kde budeme vařit polévku, dáme sádlo, přelomený bobkový list, kmín a cibuli, nakrájenou na malé kostičky.

Vše společně restujeme asi 5 minut.

Pak přisypeme klobásu, nakrájenou na kolečka, sladkou papriku, kuličky nového koření, česnek utřený se solí na pastu. Důkladně promícháme, přidáme kysané zelí a zalijeme vývarem (vodou).

Necháme vařit 20-25 minut.

Nyní dáme vařit připravené brambory. Obojí by mělo být uvařené současně.

Smetanu z kelímku vyklopíme do misky, přidáme hladkou mouku a metličkou umícháme hustou a hladkou omáčku, kterou naředíme 1-2 naběračkami horké vody z brambor a opět metličkou prošleháme.

POZOR

Kdybychom dali studenou smetanu do horké polévky, srazila by se nám.

Brambory jsou uvařené. Slijeme je a přendáme do hrnce se zelím a ostatními surovinami a polévku zavaříme připravenou smetanou.

Důkladně promícháme a polévku necháme provařit 20 minut.

Polévku osolíme, přidáme pepř. Ochutnáme a výslednou chuť doladíme pár kapkami octa, případně špetkou cukru.

Máte-li problém se žlučníkem nebo chcete-li polévku méně tučnou, nahraďte kysanou smetanu (16-30 % tuku) kefírem (3,5 % tuku). Na chuti to nebude vůbec poznat.

Polévka je výborná s čerstvým pečivem, opečenými toasty nebo topinkami.

 

A můžeme začít studovat
A můžeme začít studovat
Hotová polévka
Hotová polévka
Cítíte tu vůní hotové polévky?
Cítíte tu vůní hotové polévky?


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.91 hvězdiček / Hodnoceno: 54x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na salát Caprese

Recept na salát Caprese

Salát Caprese je připomenutí Itálie, léta a dovolené. Je chutný, lehký, vegetariánský a bezlepkový. V horkých letních dnech ideální večeře.

Recept na maminčino rizoto

Recept na maminčino rizoto

Rizoto je tradiční italský rýžový pokrm. Maminčino české „rizoto“ je velmi chutná variace rýžového pokrmu s kuřecím masem a zeleninou. Přiznávám, nejsem velkým konzumentem rýže. Ale maminčino rizoto mám ráda a vařím ho minimálně jednou v měsíci.


Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Buchty do jitrnic - recept

Buchty do jitrnic - recept

Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.