Recept na maminčinu bílou zelňačku

1. březen 2015

Maminka tuhle polévku dovedla až k úplné dokonalosti. Vařila jí vždycky, když měl bratr zkouškové období. Jeho spolužáci ji zbožňovali. Jako příloha stačil jen krajíc chleba a učení šlo samo.

Recept na maminčinu bílou zelňačkuRecept na maminčinu bílou zelňačku

Moje pokusy připravit ji stejně dobrou, stále ztroskotávaly. Nebylo to ono. Uvařené brambory neměly tu správnou barvu a byly stále tvrdé.

Dnes už vím, že to způsobilo jejich vaření v kyselém prostředí (tedy v tomto případě v kysaném zelí).

Vysvětlení je zde - reakce zvaná „beta eliminace“.

Suroviny na přípravu bílé zelné polévky

  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • ½ kvalitní maďarské klobásy – pro chuť (můžete vynechat)
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky (nemusí být – maminka ji nedávala)
  • 3-4 brambory
  • 200 g zakysané smetany (kelímek)
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 200 g kysaného domácího zelí (nebo kupovaného)
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl
  • Pepř
  • 1,5 litru vývaru nebo vody

Postup přípravy zelné polévky

Brambory oškrábeme a nakrájíme na velikost sousta. Vložíme je do hrnce s osolenou vodou. Budeme je vařit samostatně.

Pokud má kysané zelí ostrou chuť, propláchneme ho studenou vodou a překrájíme.

Do hrnce, kde budeme vařit polévku, dáme sádlo, přelomený bobkový list, kmín a cibuli, nakrájenou na malé kostičky.

Vše společně restujeme asi 5 minut.

Pak přisypeme klobásu, nakrájenou na kolečka, sladkou papriku, kuličky nového koření, česnek utřený se solí na pastu. Důkladně promícháme, přidáme kysané zelí a zalijeme vývarem (vodou).

Necháme vařit 20-25 minut.

Nyní dáme vařit připravené brambory. Obojí by mělo být uvařené současně.

Smetanu z kelímku vyklopíme do misky, přidáme hladkou mouku a metličkou umícháme hustou a hladkou omáčku, kterou naředíme 1-2 naběračkami horké vody z brambor a opět metličkou prošleháme.

POZOR

Kdybychom dali studenou smetanu do horké polévky, srazila by se nám.

Brambory jsou uvařené. Slijeme je a přendáme do hrnce se zelím a ostatními surovinami a polévku zavaříme připravenou smetanou.

Důkladně promícháme a polévku necháme provařit 20 minut.

Polévku osolíme, přidáme pepř. Ochutnáme a výslednou chuť doladíme pár kapkami octa, případně špetkou cukru.

Máte-li problém se žlučníkem nebo chcete-li polévku méně tučnou, nahraďte kysanou smetanu (16-30 % tuku) kefírem (3,5 % tuku). Na chuti to nebude vůbec poznat.

Polévka je výborná s čerstvým pečivem, opečenými toasty nebo topinkami.

 

A můžeme začít studovat
A můžeme začít studovat
Hotová polévka
Hotová polévka
Cítíte tu vůní hotové polévky?
Cítíte tu vůní hotové polévky?


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.66 hvězdiček / Hodnoceno: 64x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na salát Caprese

Recept na salát Caprese

Salát Caprese je připomenutí Itálie, léta a dovolené. Je chutný, lehký, vegetariánský a bezlepkový. V horkých letních dnech ideální večeře.

Recept na maminčino rizoto

Recept na maminčino rizoto

Rizoto je tradiční italský rýžový pokrm. Maminčino české „rizoto“ je velmi chutná variace rýžového pokrmu s kuřecím masem a zeleninou. Přiznávám, nejsem velkým konzumentem rýže. Ale maminčino rizoto mám ráda a vařím ho minimálně jednou v měsíci.


Buchty do jitrnic - recept

Buchty do jitrnic - recept

Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…