Karlovarské lázeňské knedlíky

3. duben 2020

Karlovarské knedlíky svým složením patří mezi houskové knedlíky. Jejich příprava je poměrně snadná. Pokud se chcete dozvědět, proč se jim říká „Karlovarské“, měli byste číst dále!

Karlovarské lázeňské knedlíkyKarlovarské lázeňské knedlíky

Karlovy Vary jsou především lázeňské město, kam se od nepaměti sjížděla majetnější klientela z celé Evropy, aby si odpočinula od náročného života a konzumace těžkého jídla, aby se zdravě, ale zároveň chutně stravovala za podpory minerální vody.

Nebylo myslitelné, aby na ně z knedlíků vykukovaly kousky slaniny či nedej bože špeku. Pan kuchař tedy tyhle nezdravé, ale velmi chutné suroviny vyřadil, byly příliš na očích. A nahradil je jemnějším máslem, které nebylo vidět, ale knedlíky tak přidáním másla zjemnil.

Hosté byli spokojeni a k pokrmům si žádali tyhle „tukově ochuzené“ knedlíky, protože byly velmi zdravé. A jak jinak, říkali jim podle místa vzniku, tedy Karlovarské. Já přidávám ještě jedno slovo „Karlovarské lázeňské“.

Na 22 plátků knedlíků, silných 1,5 cm, si připravíme

  • 400 g den starého bílého pečiva (rohlíky, housky, žemle), nakrájeného na kostičky
  • 160 ml mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 3 větší syrová vejce
  • 40 g hrubé mouky
  • 8 g soli
  • 7x strouhnutí muškátového oříšku
  • Malou kytičku nasekané listové petržele
  • 4 misky na přípravu (bábušky)
  • Cukrářskou kartu nebo gumovou stěrku

Na zabalení

  • Potravinářskou folii
  • Alobal

nebo

  • 2 sáčky na tlačenku o průměru 6 cm a délce 50 cm
  • 2 kusy potravinářského provázku na zavázání

Celková doba vaření = 30 minut (po 15 minutách varu se knedlík obrátí a vaří dalších 15 minut)

Postup přípravy karlovarských lázeňských knedlíků

Do nejmenší misky odvážíme mouku a přidáme k ní nasekané lístky petržele.

Do největší misky vložíme kostičky pečiva. Necháme ho před tím vždy mírně oschnout, aby v hotových knedlících udělaly mozaiku. Kostičky pečiva pokropíme 160 ml připraveného mléka a měchačkou mírně promícháme.

Vajíčka, jedno po druhém, rozklepneme. Bílky přijdou do třetí misky a žloutky do čtvrté misky.

Připravených 8 g soli rozdělíme rovnoměrně po 2 g do všech 4 misek: k rohlíkům, do mouky, k bílkům a ke žloutkům. Žloutky navíc postrouháme muškátovým oříškem.

Připravíme si prostorný kastrol, ve kterém budeme vařit společně 2 šišky knedlíků, které budou dlouhé přibližně 18-20 cm. Do kastrolu nalijeme vodu, zaklopíme a necháme přijít k varu.

Mlékem navlhčené rohlíky pokapeme rozpuštěným máslem. Zbytkem másla potřeme uvařené knedlíky.

Kostičky pečiva, zvlhčené mlékem a máslemKostičky pečiva, zvlhčené mlékem a máslem
Zdroj:Marcela Hackerová

Žloutky prošleháme metlou a z bílků ručně nebo elektrický šlehačem vyšleháme pevný sníh.

Nyní do ruky vezmeme ohebnější (měkčí) cukrářskou stěrku a do bílkového sněhu, postupně, zapracujeme prošlehané žloutky a mouku s petrželkou. Kartou opatrně, pěkně odspoda misky, promícháváme, abychom suroviny spojili v hebké těsto.

Těsto kartou shrneme na navlhčené rohlíky a pomocí karty nebo stěrky či měchačky obsah mísy zlehka odspodu promícháme, abychom obalili kostičky pečiva bílkovým těstem.

Postup přípravy knedlíkůPostup přípravy knedlíků
Zdroj:Marcela Hackerová

Na uvaření knedlíků můžeme použít různé pomůcky-obaly. Dříve se používaly na vaření ubrousky-utěrky.

Dnes se většinou používá potravinářská folie, na kterou se nanese těsto na knedlíky. Folie se sroluje a konce se zatočí jako karamela a sváže nebo se konce jen zasunou pod knedlík a celý knedlík se ještě zabalí do alobalu.

Já používám 2 sáčky na tlačenku (prodává ŘEZPOF) o průměru 6 cm.

Ze sáčku odstřihneme 15 cm (kvůli průměru hrnce) a těsto postupně, po lžících přeneseme do sáčku. Po každé lžíci se sáčkem zatřeseme, aby se mezi těstem nedělaly vzduchové bubliny. Sáček zavážeme potravinářským provázkem.

Knedlíky před vařenímKnedlíky před vařením
Zdroj:Marcela Hackerová

Připravené knedlíky vložíme do vroucí vody, zaklopíme a vaříme 15 minut. Po 15 minutách knedlíky ve vodě obrátíme a vaříme dalších 15 minut.

Uvařené knedlíky přeneseme na prkénko, odstřihneme konce sáčku a obal opatrně nožem prořízneme. Zasuneme špičku nože (ostřím nahoru) mezi knedlík a papír a tahem nože směrem od sebe papír prořízneme.

Knedlíky necháme mírně vychladnout. Knedlík potřeme zbytkem másla, který zbyl v hrnečku, a pak je ostrým nožem nakrájíme na 1,5 cm silné plátky.

Karlovarské lázeňské knedlíky se segedínským gulášemKarlovarské lázeňské knedlíky se segedínským gulášem
Zdroj:Marcela Hackerová

Karlovarský lázeňský knedlík, pro svoji hebkost a měkkost, je výborným parťákem všech omáček i gulášů.

 

Misky se surovinami na karlovarský knedlík
Misky se surovinami na karlovarský knedlík
Kostičky pečiva, zvlhčené mlékem a máslem
Kostičky pečiva, zvlhčené mlékem a máslem
Ušlehaný sníh z bílků
Ušlehaný sníh z bílků

Knedlíky před vařením
Knedlíky před vařením
Knedlíky vložené do vody
Knedlíky vložené do vody
Uvařené a rozbalené knedlíky
Uvařené a rozbalené knedlíky

Uvařené knedlíky a potřené máslem
Uvařené knedlíky a potřené máslem
Karlovarské lázeňské knedlíky
Karlovarské lázeňské knedlíky
Karlovarské lázeňské knedlíky se segedínským gulášem
Karlovarské lázeňské knedlíky se segedínským gulášem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky v mé kuchyni zdomácněly hned po prvním vyzkoušení. Přítelkyně Anna na ně pěla chválu. Jsou jemné, lahodné a tak jednoduché na přípravu. S koprovkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.


Knedlíky nebo noky?

Knedlíky nebo noky?

Další z řady knedlíků či noků, které ráda připravuji jako přílohu k omáčkám nebo k zelí či kapustě. A proč knedlíky nebo noky? Je to příloha něco mezi. Vzpomínáte na film Pelíšky? Jaká se u stolu strhla hádka, co mají vlastně na talířích?

Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…