A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Guláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáň

19. říjen 2018

Přiznejme si, že když si v restauraci přečteme některý z výše uvedených názvů na jídelním lístku, bezpečně známe jen guláš.

Guláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáňGuláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáň

Dnes už se nedá zjistit, kdo měl ten geniální nápad spojit v jednom hrnci tuk, cibuli a mletou papriku.

Ale s jistotou víme, že původce tohoto skvělého nápadu se narodil v Uhrách nebo v Sedmihradsku.

Guláš bylo jídlo, které vařili venku v kotlících a jedli pouze pastevci. Proto také původní význam slova „gulyás“ znamenal „pastevec“.

V průběhu času se guláš postupně přestěhoval z venkovních kotlíků až na elegantní tabule.

Guláš v kotlíkuGuláš v kotlíku
Zdroj:Marcela Hackerová

To, co my nazýváme guláš, je dnes v Maďarsku vlastně hutná polévka, která se nikdy nezahušťuje moukou.

Vaří se na mnoho způsobů, ale nikdy v něm nesmí chybět hodně masa, brambory, cibule, česnek, paprika, rajčatový protlak a někde se přidávají těstoviny.

Guláš, perkelt i paprikáš byly uherskou (maďarskou) specialitou.

Tokáň do Maďarska připutoval ze sousedního Sedmihradska. Sedmihradsko je známé také jako Transylvánie.

Je to území s velmi pestrou historií a svébytnou kuchyní. Nachází se na území dnešního Rumunska a těsně sousedí s Maďarskem. Však také bylo Sedmihradsko dlouhá léta součástí Uher, tedy dnešního Maďarska.

Rozdíl mezi gulášem, paprikášem, perkeltem a tokáněm najdeme spíše v detailech.

PAPRIKÁŠ

Paprikáš se připravuje z libového masa, převážně drůbežího, telecího i králičího.

PaprikášPaprikáš
Zdroj:Marcela Hackerová

V paprikáši a tím se nenechme zmást, je poměrně málo mleté papriky, ale do pokrmu se přidává paprika syrová, která se dusí společně s masem.

Neodmyslitelnou součástí paprikáše je smetana. Paprikáš bez smetany není paprikáš. Maso se krájí na kostky a do pokrmu se přidávají i nakrájená rajčata.

V paprikáši najdeme i vyšší podíl omáčky než masa. Takovým paprikášem je i naše „kuře na paprice“.

PERKELT

Při přípravě perkeltu sáhneme po červeném masu, tedy po zvěřině, hovězím či skopovém. Samozřejmě, že můžeme perkelt připravit i z masa vepřového nebo drůbežího, ale top maso je zvěřina.

Maso se krájí na větší kostky, je v něm zastoupen větší podíl mleté papriky, syrové rajče i červené víno. A stejně jako v paprikáši i v perkeltu maso doprovází větší množství omáčky.

TOKÁŇ

PerkeltTokáň
Zdroj:Marcela Hackerová

Posledním bratrancem guláše je sedmihradský tokáň. Maso na tokáň krájíme na nudličky až 5 cm dlouhé a půl cm široké.

Do tokáně nikdy nepřidáváme papriku (ani mletou ani syrovou), podléváme jen vínem.

Na tokáň sáhneme vždy po mase červeném, tedy po hovězím, zvěřině či skopovém. Na závěr dochucujeme pepřem a majoránkou.

Tokáň má minimum omáčky. Kusy masa jsou jen obalené hustější omáčkou.

Tímto děkuji paní Anikó Gergelyové, která mne zcela srozumitelně provedla světem gulášů, paprikášů, perkeltů a tokáňů.

Tokáň
Tokáň
Paprikáš
Paprikáš
Kuřecí na paprice s těstovinami
Kuřecí na paprice s těstovinami

Guláš v kotlíku
Guláš v kotlíku

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.

Recept na pikantní Segedínský guláš

Recept na pikantní Segedínský guláš

Když budete mít chuť na něco opravdu pikantního, uvařte si segedínský guláš. Uchvátí vás škála úžasně propojených chutí. Od navinulé, přes pálivou, masovou i sametově jemnou po smetaně. Báječně chutná nejen po sladkých vánocích.


Bramborový buřtguláš

Bramborový buřtguláš

Když jsem kdysi dávno získala svůj první byt, nastal problém, co budu jíst. Bramborový buřtguláš byl první hrdina v mé kuchyni. Pak přišla další a mnohem složitější jídla, ale buřtguláš byl první. Časem, díky kvalitním surovinám, jsem ho vylepšila. Chutná báječně. Z nostalgie ho vařím několikrát do …

Ragú – ragout

Ragú – ragout

Ragú je kořeněné dušené jídlo s masem nebo rybou, či houbami a zeleninou. Italské slovo ragú pochází ze starofrancouzského ragouster – „oživit chuť“. Ragú se narodilo ve francouzské kuchyni.