Knedlíky nebo noky?

12. duben 2019

Další z řady knedlíků či noků, které ráda připravuji jako přílohu k omáčkám nebo k zelí či kapustě. A proč knedlíky nebo noky? Je to příloha něco mezi. Vzpomínáte na film Pelíšky? Jaká se u stolu strhla hádka, co mají vlastně na talířích?

Knedlíky nebo noky?Knedlíky nebo noky?

Příprava knedlíků či noků není složitá, vařením na páře odpadá obava, že by se mohly rozvařit. Připravit si knedlíky podle mého receptu je sázka na jistotu.

Na 12-14 kusů knedlíků nebo noků si připravíme

  • 800 g brambor uvařených ve slupce (nejlépe den předem)
  • 120 g hrubé mouky
  • 120 g krupice
  • 4 rohlíky nakrájené na kostičky (mírně oschlé)
  • 2 rozšlehaná syrová vajíčka
  • 50 g bramborového škrobu
  • 5 g soli

Postup přípravy knedlíků nebo noků

Když se chystám připravit si tyhle chutné knedlíky, začnu den předem. Uvařím brambory ve slupce a nechám je do druhého dne neoloupané na mřížce.

Rohlíky nakrájím na kostičky a rozložím je na plech, aby do druhého dne oschly. V knedlících nám vytvoří pěknou mozaiku.

Druhý den si odvážíme všechny uvedené suroviny a rozšleháme si vajíčka. Do mísy na zadělávání nastrouháme oloupané brambory, přidáme kostičky rohlíků, obě mouky smíchané se solí a rozšlehaná vajíčka.

Suroviny na knedlíkySuroviny na knedlíky
Zdroj:Marcela Hackerová

Oběma rukama pozvolna hněteme všechny suroviny, až nám vznikne kompaktní těsto.

Těsto necháme nezakryté 10 minut odstát, aby suché kostičky pečiva lehce nasály vlhkost brambor a s těstem se lépe pracovalo.

Hotové těsto na knedlíkyHotové těsto na knedlíky
Zdroj:Marcela Hackerová

Mezi tím si připravíme široký kastrol s poklicí, do kterého se nám vejde napařováček na potraviny. Pod napařováček nalijeme 1 – 1,5 cm vody. Kastrol zakryjeme poklicí a vodu necháme zahřívat.

Polévkovou lžící z těsta odkrajujeme přibližné množství na jeden knedlík (vrchovatá polévková lžíce). V navlhčených dlaních z těsta utvoříme malé knedlíky nebo noky přibližně 6-7 cm dlouhé a 4-5 cm v průměru.

Když voda začne v kastrolu vřít, na napařováček položíme dokola připravené knedlíky. Na jednu várku se jich vejde 7 kusů.

Knedlíky na napařováčkuKnedlíky na napařováčku
Zdroj:Marcela Hackerová

Poklicí zaklopíme kastrol a knedlíky vaříme v páře 20 minut. Při vyjmutí (používám lžíci a vidličku) je propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Na napařováčku nezůstane ani gram těsta.

Nyní zkontrolujeme výši hladiny vody v kastrolu, případně vodu dolijeme a celý proces opakujeme s druhou várkou knedlíků.

Knedlíky se hodí ke všem omáčkám, kde je přítomna smetana, ke gulášům, k zelí, k segedínskému guláši, k ragú.

Pokud by vám snad zbyly, usmažte si je s vajíčky, i tak jsou výborné. Myslím, že výčet pokrmů by byl dlouhý, tak si je také připravte a napište mi, jak vám chutnaly.

Suroviny na knedlíky
Suroviny na knedlíky
Hotové těsto na knedlíky
Hotové těsto na knedlíky
Množství těsta na jeden knedlík
Množství těsta na jeden knedlík

Knedlíky připravené na první várku
Knedlíky připravené na první várku
Knedlíky na napařováčku
Knedlíky na napařováčku
Uvařená první várka knedlíků
Uvařená první várka knedlíků

Knedlíky nebo noky?
Knedlíky nebo noky?
Knedlíky nebo noky.?
Knedlíky nebo noky.?
Knedlíky nebo noky..?
Knedlíky nebo noky..?


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.

Ricottové noky (gnocchi = ňóky)

Ricottové noky (gnocchi = ňóky)

Ricottové noky (gnocchi = ňóky) jsou jednou z mnoha variant klasické italské přílohy. Jsou lahodné, rychle připravené a můžete je podávat třeba k omáčkám, stejně jako v Čechách knedlíky.


Polentové knedlíky

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky v mé kuchyni zdomácněly hned po prvním vyzkoušení. Přítelkyně Anna na ně pěla chválu. Jsou jemné, lahodné a tak jednoduché na přípravu. S koprovkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.

Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…