Králík na sušených švestkách

27. duben 2017

Jemné králičí maso se výborně doplňuje s chutí sušených švestek, zázvoru se špetkou skořice. Pokrm vytvoří harmonii chutí, které stěží odoláte.

Králík na sušených švestkáchKrálík na sušených švestkách

Na přípravu 4 porcí králíka na sušených švestkách budeme potřebovat

  • 4 porce králičího masa (já jsem měla 2 přední nohy s hrudím a celý hřbet)
  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 3 šalotky nakrájené na drobné kostičky
  • 15 g uzeného špeku nakrájeného na malé kostičky
  • 2 polévkové lžíce (rovné) hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 kávovou lžičku mletého černého pepře
  • 2 čajové lžičky rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku rozetřeného se solí
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 250 ml vody
  • 2 hřebíčky
  • 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
  • ½ kávové lžičky mleté skořice
  • 14-16 ks sušených švestek, překrojených na poloviny
  • Plátek másla na zahuštění omáčky (asi 5 mm silný)
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Nasekanou pažitku nebo petrželku na dozdobení na talíři
  • Plastový sáček (pevnější, třeba ten do mrazáku)
  • Pánev
  • Pekáč s poklicí do trouby

Postup přípravy králíka na sušených švestkách

Králičí maso odblaníme, opereme a dobře osušíme papírovými utěrkami.

Do plastového sáčku nasypeme připravenou hladkou mouku, lžičku soli a pepře. Směs protřepeme a do sáčku přidáme i jednotlivé kusy králičího masa. Sáčkem několikrát zatřeseme, aby se maso obalilo směsí.

Do horké prostornější pánve dáme polévkovou lžíci sádla a nakrájený uzený špek. Počkáme, až se špek začne smažit. To je vhodná doba na vložení kusů masa, z kterých jsme oklepali přebytečnou mouku.

Nyní zapneme troubu na 200 °C, horní i dolní ohřev.

Maso na pánvi zprudka opečeme ze všech stran a přendáme ho na nahřátý talíř. Do výpeku nasypeme kostičky šalotky a osmažíme je. Asi po 3 minutách přidáme do pánve rozetřený česnek, rajský protlak a krátce, asi 2 minuty, zasmažíme.

Skořice, hřebíček, víno a sušené švestky vytvoří originální chuť omáčky.

Do omáčkového základu nasypeme připravený zázvor, skořici a přidáme dva hřebíčky. Promícháme a přilijeme bílé víno a necháme povařit, aby se odpařil alkohol. Stačí 2-3 minuty.

Příprava základu omáčkyPříprava základu omáčky
Zdroj: Marcela Hackerová

Do pekáče vložíme opečené maso, které zalijeme připraveným omáčkovým základem.  Přilijeme ještě vodu, aby bylo maso tak z poloviny potopené.

Pekáč zakryjeme poklicí a vložíme jej do trouby, vyhřáté na 200 °C. Když omáčka začne vřít, snížíme teplotu na 170 °C, aby omáčka jen lehce probublávala. Od bodu varu necháme péct 60 minut.

Po upečení pekáč vyndáme z trouby, zkontrolujeme měkkost masa a přidáme sušené švestky. Do každého talíře si ponecháme stranou 3 poloviny švestek, které přidáme až při servírování. Pekáč ještě přiklopíme a pečeme dalších 20 minut.

Upečeného králíka vyjmeme na nahřátý talíř a omáčku dokončíme na plotýnce sporáku.

Nejprve ochutnáme a omáčku můžeme dochutit solí či pepřem. Já jsem nedochucovala, protože se mi chuť omáčky zdála vyvážená.

Plátek másla omáčku zjemní a zahustí.

Do omáčky vložíme plátek másla a mícháme, až se rozpustí a omáčku zahustí.

Kdo má rád omáčky opravdu husté, může v troše vody rozmíchat čajovou lžičku mouky a omáčku zahustit. V takovém případě je nezbytné omáčku ještě minimálně 15 minut povařit.

A můžeme podávat.  Na každý talíř dáme porci králičího masa, omáčku, 3 kusy sušených švestek.

Já mám tuhle omáčku nejraději s polentovými knedlíky, protože jsou takové jemné a výborně doprovodí celý pokrm.

Na dozdobení použijeme nasekanou pažitku nebo petrželku.

Obalené kusy masa v mouce, soli a pepři
Obalené kusy masa v mouce, soli a pepři
Osmažený králík
Osmažený králík
Usmažená cibule s protlakem, česnekem a kořením
Usmažená cibule s protlakem, česnekem a kořením

Králík před pečením
Králík před pečením
Sušené švestky
Sušené švestky
Hotový králík v pekáči
Hotový králík v pekáči

Králík na sušených švestkách
Králík na sušených švestkách
Králík na sušených švestkách.
Králík na sušených švestkách.
Polentové knedlíky ke králíku na sušených švestkách
Polentové knedlíky ke králíku na sušených švestkách


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy

Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy

Králičí maso je jemné, lehce stravitelné a velice vhodné pro děti. Obsahuje málo tuku a cholesterolu, zato vysoký obsah bílkovin. Bohužel neznám ve svém okolí řezníka, který by naporcoval a vykostil králíka. Tak si vezmeme zástěru, vykosťovací nůž a pustíme do toho.

Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Také máte rádi jídla z jednoho hrnce? Pokud ano, tak dušený králík v papiňáku vás svojí chutí plně uspokojí.


Králík na černém pivu a slanině

Králík na černém pivu a slanině

Receptů na přípravu králíka mám celou řadu. Králíka na černém pivu a se slaninou mám velmi ráda s bramborovým knedlíkem nebo bramborovou kaší.

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky v mé kuchyni zdomácněly hned po prvním vyzkoušení. Přítelkyně Anna na ně pěla chválu. Jsou jemné, lahodné a tak jednoduché na přípravu. S koprovkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.