Pečená pražma se zeleninou a bramborami

16. červen 2018

Máte-li rádi klasické středomořské jídlo, pak neodcházejte a čtěte dál. Protože pečená pražma se zeleninou a bramborami voní mořem, dovolenou, sluncem i vzpomínkami.

Pečená pražma se zeleninou a bramboramiPečená pražma se zeleninou a bramborami

Pražma nebo také mořan, či pražman, ale i doráda je dravá mořská ryba. Má bílé a velmi chutné maso, které neobsahuje velké množství drobných kostí.

Pražma má krásně šťavnaté bílé maso a minimum kostí.

Když se řekne pražma, jako synonymum si vybavím Hemingwayovu novelu STAŘEC A MOŘE. Krásně v ní popisuje chuť syrového rybího masa, jak tuňáka, tak pražmy. Říkal, myslím stařec, že je to silná a výživná ryba.

Na přípravu 2 – 4 porcí pečené pražmy budeme potřebovat

  • 2 pražmy, každá o váze 300 – 400 g (ke koupi v supermarketech)
  • 2 čerstvé plátky citronu
  • 6 větších brambor oloupaných a nakrájených na kolečka 5 mm silných
  • 2 větší cibule nakrájené na měsíčky
  • 1 červenou kapii nakrájenou na menší kousky
  • 10 datlových rajčátek, každé překrojené na čtvrtiny
  • Olivový olej
  • Lístky z jedné větvičky tymiánu
  • Sůl
  • Pepř
  • Trochu chilli floků
  • 2 dl suchého bílého vína
  • Pánev na smažení a pekáč do trouby

Na marinádu si připravíme

  • 1-2 stroužky česneku nakrájené na menší kousky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • Lístky ze dvou větviček tymiánu
  • Pár natrhaných lístků petržele
  • 1 čajovou lžičku hrubozrnné soli
  • Šťávu z poloviny citronu
  • Hmoždíř

Postup přípravy pečené pražmy se zeleninou

Nejprve si připravíme ryby. Důkladně z nich seškrábeme šupiny. Pražma má šupiny malé a drobné, leč velmi tuhé, proto musí z povrchu kůže pryč.

Dutinu břišní rovněž vyčistíme a zejména si dáme záležet na vyčistění prostoru bezprostředně na páteři. Vypadá to jako pruh tmavé, sražené krve.

Tam má totiž ryba ledviny, které když neodstraníme, budeme mít maso hořké. To samozřejmě nechceme. Koncem lžičky důkladně celý kanálek vyškrábeme a vodou vypláchneme.

Můžeme také odstranit (odstřihnout nůžkami na drůbež) hřbetní ploutev, která je velmi ostrá a propíchne vám prst raz dva.

Kůži pražmy z obou stran nařízneme, abychom do ryby dostlai chuť koření a sůl.

Nikoliv pro parádu, ale proto, abychom do masa dostali sůl a chuť koření. Kůže ryby žádnou sůl ani koření bez naříznutí do masa nepropustí. Kůže je pro rybu takový ochranný štít.

Do hmoždíře vložíme všechny uvedené suroviny a krouživými pohyby vše spojíme v nesmírně voňavou emulzi. Tou potřeme obě ryby, do zářezů můžeme přidat ještě pár zrnek soli.

Do dutiny břišní, kromě voňavé emulze, vložíme ještě čerstvě ukrojený plátek citronu.

Marinované pražmyMarinované pražmy
Zdroj:Marcela Hackerová

Pražmy necháme marinovat nejméně 2 hodiny. Já si ryby připravuji den předem a nechám je marinovat zakryté potravinářskou folií v chladném sklepě.

Je poměrně výhodné, rozložit si přípravu pražmy do dvou dnů.

Brambory nakrájené na kolečka propláchneme nejméně ve dvou studených vodách. Tím z nich vylouhujeme většinu škrobu. Pak brambory důkladně osušíme.

Opečené plátky brambor v pánviOpečené plátky brambor v pánvi
Zdroj:Marcela Hackerová

Do pánve nalijeme olivový olej, tak 2-3 polévkové lžíce. Do horkého oleje vložíme osušené plátky syrových brambor a necháme je osmažit z obou stran. Stačí 10 minut.

Opečené brambory i se zbytkem tuku rozložíme v pekáči. Posolíme je, posypeme je chilli floky a lístky tymiánu. Necháme je zapéct 15 minut nezakryté v troubě vyhřáté na 200 °C.

Do pánve, ve které jsme smažili brambory, přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje a necháme jej zahřát. V horkém oleji zasmažíme měsíčky cibule, postačí 2 minuty.

Cibule a paprikaCibule a paprika
Zdroj:Marcela Hackerová

K cibulce přidáme kousky papriky a počkáme, až lehce změkne. Jako poslední do pánve putují nakrájená rajčátka. Směs osolíme a necháme ji 5 minut podusit. Pánev odstavíme.

Přidání rajčat do pánvePřidání rajčat do pánve
Zdroj:Marcela Hackerová

Pekáč s bramborami vyjmeme z trouby. Na brambory rovnoměrně rozložíme dušenou zeleninu z pánve a vše rovnoměrně zalijeme připraveným suchým bílým vínem.

Opečená a rozdušená zeleninaOpečená a rozdušená zelenina
Zdroj:Marcela Hackerová

Na zeleninu položíme marinované pražmy a ještě je lehce polijeme olivovým olejem.

Pekáč vložíme zpět do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme je 35 minut.

Po upečení ihned podáváme. Na každý talíř položíme rybu a část brambor se zeleninou.

Jíst pečenou pražmu se zeleninou a bramborami je zážitek. A nezapomeňte si k rybě nalít sklenku dobře vychlazeného suchého bílého vína.

Marinované pražmy
Marinované pražmy
Suroviny na přílohu
Suroviny na přílohu
Opečené plátky brambor v pánvi
Opečené plátky brambor v pánvi

Brambory v pekáči před zapečením
Brambory v pekáči před zapečením
Upečené plátky brambor
Upečené plátky brambor
Opečené brambory se zeleninou
Opečené brambory se zeleninou

Přilití bílého vína
Přilití bílého vína
Polití pražmy olejem před pečením
Polití pražmy olejem před pečením
Pečená pražma se zeleninou a bramborami
Pečená pražma se zeleninou a bramborami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 7x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Koncem léta je všude k mání tolik zeleniny, až mi někdy oči přecházejí a nevím, co uvařit dřív. Dnes jsem připravila krkovici se zeleninou a bramborami v jednom hrnci. Kromě úspory špinavého nádobí a času to má ještě jednu výhodu, společným pečením jídlo chutná mnohem lépe.

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Masitá hovězí žebra v každém řeznictví běžně neseženete, ale když budete mít štěstí, rozhodně neváhejte a kupte je. Pečená žebra s hustou, tmavou a voňavou omáčkou je delikatesa.


Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Vánoční či sváteční podoba kapra se nemusí omezovat jen na tradiční podobu – smaženého v trojobalu. Zkuste o letošních vánocích změnu. Příprava pečeného kapra se zámeckými šťouchanými bramborami je mnohem jednodušší a svým způsobem i chutnější.

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Libový vepřový bok na grilu nebo grilovací pánvi je nenáročný na přípravu, chutná skvěle a s přidáním křupavých plátků čerstvých jablek a hroznového vína je velká dobrota.