Recept na kapra na zelenině

6. květen 2015

Tento recept mám spojený s vánocemi, kdy naše celá rodina měla chřipku s vysokými horečkami. Na salát nebo smaženého kapra nebylo ani pomyšlení. Maminka tehdy vymyslela časově krátkou a chuťově výraznou variantu přípravy kapra. Kapra na zelenině dnes dělám několikrát do roka.

Recept na kapra na zeleniněRecept na kapra na zelenině

Hodně lidí z mého okolí se ke kapřímu masu chová, tak trochu, jako k chudému příbuznému. Vědí o něm, ale proboha na talíři ho nesmí vidět, natož, aby ho jedli.

Přitom kapr má tak báječně chutnající maso a mě chutná vždy a se vším.

Pokud vám tento recept zachutná, vyzkoušejte i další variantu kapra, a to pečeného kapra se zámeckými šťouchanými bramborami, který naleznete rovněž v této sekci blogu.

Na 4 porce kapra na zelenině budeme potřebovat

  • 4 podkovy z kapra (lze i filety ze pstruha)
  • 50 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • ½ silnostěnné červené papriky
  • 1 zelená slovenská paprika (bude-li lehce pálit, pak je to ta správná paprika)
  • 2 vyzrálá rajská jablíčka
  • Plátek bulvy celeru (asi 1 cm silný)
  • 2 menší mrkve
  • 2-3 ks sušených rajčat, naložených v oleji
  • 1 čajová lžička grilovacího koření
  • Sůl
  • Hladká mouka na obalení kapra
  • Sádlo nebo olej na smažení
  • 2 stonky jarní cibulky na ozdobení

 

Postup přípravy kapra na zelenině

Podkovy kapra opláchneme vodou a důkladně osušíme. Nasolíme je ze všech stran a necháme odležet.

Odležení může trvat i 24 hodin, ale stačí i jedna hodina.

Než si kapr odpočine, nakrájíme si zeleninu. Papriku na jemné proužky, rajčata na kostičky, cibuli na půlkolečka, mrkev na nudličky a celer na kostky. Vložíme ji do misky a lehce posolíme.

Připravíme si pánev. Když se nám rozpálí, vhodíme do ní nakrájenou slaninu na proužky a necháme ji opéct.

Mezi tím osušíme podkůvky kapra papírovými utěrkami a obalíme je v hladké mouce smíchané s grilovacím kořením. Kdo má rád poněkud ostřejší chuť, přidá trochu papriky pálivé.

Do pánve přidáme 1- 2 lžíce sádla nebo oleje. Vložíme podkovy kapra a osmažíme je z obou stran. Stačí 2 minuty po každé straně.

Nyní do pánve přidáme připravenou a nakrájenou zeleninu. Kapra nevyndáváme a vše společně dále restujeme. Kapra ještě 1-2x obrátíme.

Kapr by se měl takto restovat přibližně 10 minut.

Ano, tak rychle je rybí maso hotové.

Mezi tím si nahřejeme talíře. Kapří podkůvky vyjmeme z pánve a pokládáme je na připravené talíře.

Zeleninu ještě několik minut restujeme. Pánev vždy necháme, po celou dobu přípravy, odkrytou.

A je hotovo. K podkůvkám přidáme kopec zeleniny, posypeme nakrájenou jarní cibulkou a můžeme podávat.

Třeba s brambory. Nebo jako maminka, s opečenou topinkou, lehce potřenou česnekem. Kdo česnek nerad, pak bez česneku, jen lehce posolenou.

 

Připravená a lehce posolená zelenina
Připravená a lehce posolená zelenina
Nakrájená cibule
Nakrájená cibule
Podkovy kapra opékané na sádle a slanině
Podkovy kapra opékané na sádle a slanině

Kapr zasypaný zeleninou
Kapr zasypaný zeleninou
Kapr se zeleninou a brambory
Kapr se zeleninou a brambory
Kapr na zelenině
Kapr na zelenině


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 49x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na tempuru z kapra

Recept na tempuru z kapra

Tempura patří k tradičním japonským jídlům. Nejen v Japonsku, ale i u mě doma v kuchyni zdomácněla. Ochutnejte i vy křupavé kousky osmažené ryby s rýží, se zeleninou nebo s kuskusem. Je to lahůdka.

Kuchání, porcování, vykosťování a filetování kapra

Kuchání, porcování, vykosťování a filetování kapra

Doma vždy porcovala kapra maminka. Nikdy jsem se tohoto aktu k mé velké škodě nezúčastnila. Jednou jsem dostala uloveného kapra z řeky Úslavy. Co s ním? Zachránil mne dobrou a praktickou radou bratr. Po telefonu mi předal instrukce jak na kapra a já jsem se pustila do díla – bohužel sama. Nespoléhej…


Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka zkuste jinak, než na červeném víně! Prosím, té marmelády se neděste. Na první ochutnání po ní v omáčce nenajdete žádnou stopu. Omáčka není vůbec sladká a chutná skvěle. Pokrmu dodá barvu a báječnou chuť.

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Bez rybí polévky by nebyly vánoce vánocemi. Oželela bych bramborový salát, možná i stromeček, ale rybí polévku nikdy. Je to velmi lahodná polévka, kterou vařím jen jednou do roka. Dávám si záležet, aby všem strávníkům chutnala. Je to přece ozdoba vánočního stolu.