Zelný salát Coleslaw

25. listopad 2015

Když vtrhne do mé kuchyně podzim, připravuji zelný salát Coleslaw. Příprava je snadná a rychlá. Suroviny jsou finančně dostupné. Salát Coleslaw podávám jako hlavní a lehké jídlo. Skvěle doplňuje i chuť pečeného nebo grilovaného masa. Pečené kuřátko se salátem Coleslaw je lahůdka.

Zelný salát ColeslawZelný salát Coleslaw

Víte, že ……

Domovem tohoto křupavého a svěžího salátu je Holandsko. Koolsla v holandštině znamená zelný salát. Ale nejvíce se proslavil díky restauracím rychlého občerstvení ve Spojených státech amerických.

Na jeho přípravu existuje celá řada variant. Ovšem nikdy tam nesmí chybět šťavnaté zelí a mrkev nakrájené na opravdu tenké nudličky.

Lze přidat také řapíkatý celer, jablko, křen i cibuli. Já cibuli nepřidávám, protože cibule salátu krade chuť. Zato křen si se zelím velmi dobře rozumí.

O prospěšnosti zelného lupení jsem psala ve svém článku o zelí.

Na přípravu 2 porcí salátu Coleslaw budeme potřebovat

  • 200 g hlávkového zelí
  • 60 g mrkve
  • 1 menší a kyselejší jablko i se slupkou
  • Strouhaný křen dle jeho pálivosti a chuti strávníků
  • 30 g kysané smetany (polévková lžíce vrchem)
  • 30 g majonézy
  • 1 rovná kávová lžička soli
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • pepř

Postup přípravy salátu Coleslaw

Ze zelných, vychlazených, listů vykrojíme tuhá žebra. Mrkev a křen oškrábeme. Jablko omyjeme.

Zelné listy a mrkev nakrájíme na velmi tenké, přibližně 2 mm silné a 4-5 cm dlouhé nudličky. Obojí vložíme do misky, ve které budeme salát míchat.

Nudličky zelí a mrkve posolíme a pěstí je několikrát zmáčkneme, aby zelí uvolnilo buněčnou šťávu.

Misku se zelím a mrkví necháme chvíli odpočívat.

Připravíme si dresink.

Smícháme kysanou smetanu s majonézou, citronovou šťávou a s pepřem. Stačí 2x – 3x otočit mlýnkem. Dresink důkladně promícháme.

Do misky s nakrájenými zelnými listy a mrkví nastrouháme křen dle své chuti. Jako poslední nahrubo nastrouháme neoloupané jablko.

Nalijeme dresink a vše promícháme.  Ochutnáme a případně dosolíme či přidáme citronovou šťávu.

Salát necháme v ledničce chvilku odležet.

Mám vyzkoušeno, že chladničce vydrží v nezměněné kvalitě i celý týden.

Podáváme k pečenému masu nebo jako já s pečenými palačinkovými koblížky.

 

Suroviny na salát Coleslaw
Suroviny na salát Coleslaw
Salát Coleslaw s pečenými palačinkovými koblížky
Salát Coleslaw s pečenými palačinkovými koblížky
Salát Coleslaw
Salát Coleslaw


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 35x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Lahůdkový zelný salát

Lahůdkový zelný salát

Lahůdkový zelný salát je pikantní, osvěžující, plný vitamínů a neskutečně dobrý. Když je sezona domácího kvašeného zelí, připravuji zelný salát poměrně často. Jeho chuť mi vždy povzbudí a dobře naladí. Třeba po nějakém těžkém dni či večírku.

Recept na salát Caprese

Recept na salát Caprese

Salát Caprese je připomenutí Itálie, léta a dovolené. Je chutný, lehký, vegetariánský a bezlepkový. V horkých letních dnech ideální večeře.


Slanečkový salát s bramborami

Slanečkový salát s bramborami

Kdo nikdy neochutnal slanečkový salát s bramborami, přišel o mnoho. Býval to pokrm chudých lidí. Dnes už to neplatí, protože slanečci jsou poměrně drahé rybky. Poprvé jsem salát ochutnala z jídelní tabule mé přítelkyně Jitky. Byl výborný.

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát, připravený podle tradiční receptury, je chutný a na přípravu rychlý. Je podáván jako příloha nebo jako samostatný pokrm. Až pojedete do Vídně, nezapomeňte ho tam ochutnat a pokud do Vídně nepojedete, připravte si salát podle mého receptu.