Recept na maminčiny lívance

10. únor 2016

Můj vřelý vztah k lívancům trvá od dětství do dnes. Výborné jsou s malinovou marmeládou i s rozpuštěným máslem a sypané skořicových cukrem. Lahodné jsou jako příloha k jahodám se šlehačkou nebo k usmaženým vajíčkům na cibulce s kyselou okurkou. Možností je opravdu hodně.

Recept na maminčiny lívanceRecept na maminčiny lívance

Nebojte se, nebudu jako Jan Werich a Vlasta Burian v pohádce Sůl nad zlato když zadělávali těsto na lívance do sudu a všeho přidávali přiměřeně.

Moje maminka také přidávala mouku přiměřeně nebo tak akorát. Ta ovšem věděla, jak má správné těsto vypadat.

Na přípravu 24 lívanců o průměru 10-12 cm budeme potřebovat

  • ½ l mléka
  • 350 g hladké mouky (nebo 6 dl hladké mouky)
  • 2 vejce
  • ½ kostky kvasnic (21 g)
  • 1 kávovou lžičku krupicového cukru
  • 1 rovnou čajová lžičku soli
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • Pánev
  • Štětec nebo mašlovačku

Postup přípravy maminčiných lívanců

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do hrnečku nadrobíme kvasnice, zasypeme je kávovou lžičkou krupicového cukru a přilijeme 1,5 dl mléka z připraveného množství.

Hrneček přiklopíme a necháme vzejít.

Odvážíme si mouku a promícháme ji se solí.

Já si přípravu trochu usnadňuji. Mouku sypu rovnou do odměrky až do výše hodnoty 6 dl. Kdo nechce, může vážit.

Do mísy robota nalijeme zbytek mléka. K mléku přidáme dvě rozklepnutá vejce a pustíme robota na poloviční výkon. Mícháme, až se nám mléko a vejce spojí. Trvá to maximálně 3 minuty.

Vykynuté kvasnice lžičkou vymícháme do hladka, aby se celé rozpustily, a přilijeme je do mísy k mléku a vajíčkům.  Robota pustíme na poloviční výkon a po lžících přisypáváme hladkou mouku se solí.

Kdo nemá robota, vezme to zkrátka ručně metlou.

Když spotřebujeme všechnu mouku, tak už dál nešleháme. Připravené těsto v míse překryjeme potravinářskou folií nebo postačí jen čistá utěrka.

Těsto necháme kynout půl hodiny.

 

Množství těsta na jeden lívanecMnožství těsta na jeden lívanec
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Nyní si připravíme teflonovou nebo litinovou pánev a necháme jí rozpálit.

Do malého talířku si nalijeme 2 polévkové lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje. Štětečkem nebo mašlovačkou celou plochu pánve lehce potřeme.

Z vykynutého lívancového těsta (těsto je samá bublinka) odebereme naběračkou těsto. Stačí ¾ obsahu naběračky na polévku. Těsto nalijeme do pánve a dnem naběračky vytvoříme kulatý lívanec.

Já jsem pekla na pánvi o průměru 28 cm a vešly se mi tam na jedno pečení lívance tři.

Nyní teplotu lehce snížíme. Když povrch lívance začne matnět, lehce nadzdvihneme jeho okraj a podíváme se, zda je propečený do světle hnědé (hořčicové) barvy. Pokud ano, lívance vidličkou nebo obracečkou podebereme a převrátíme na druhou stranu.

Upečené lívance vrstvíme do připravené mísy nebo většího talíře. Před další várkou lívanců opět povrch pánve lehce potřeme olejem a celý postup opakujeme až do spotřebování připraveného těsta.

Do pánve nedávejte nikdy více oleje, lívance by byly příliš mastné.

Hotové lívance podávejte tak, jak máte rádi.

Já je mám ráda pomaštěné rozpuštěným máslem a posypané skořicovým cukrem. Manžel je má rád s malinovou marmeládou s kopečkem zakysané smetany a karamelem.

A když zbudou, druhý den je nakrájím na kostičky, osmažím na másle a přidávám k nim smažená vajíčka na cibulce. Jako přílohu můžete podávat kyselou okurku, nebo kopec domácího kvašeného zelí či salát Coleslaw.

 

Vykynuté těsto na lívance
Vykynuté těsto na lívance
Množství těsta na jeden lívanec
Množství těsta na jeden lívanec
Pečení lívanců na téměř suché pánvi
Pečení lívanců na téměř suché pánvi

Talíř plný lívanců
Talíř plný lívanců
Lívance
Lívance
A můžeme se pustit do mlsání
A můžeme se pustit do mlsání

Lívance s malinovou marmeládou, smetanou a karamelem
Lívance s malinovou marmeládou, smetanou a karamelem
Detail lívance
Detail lívance
Dekorace na talíři
Dekorace na talíři


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 33x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na maminčiny vánoční trojhránky s ořechovou náplní

Recept na maminčiny vánoční trojhránky s ořechovou náplní

Recept na toto vánoční cukroví se uchoval v maminčině kuchařském sešitu. Pekla je každé vánoce a přiznám se, trojhránky patřily k mým nejoblíbenějším. U nás se pekly jen na vánoce, ale můžete si je připravit i v průběhu roku.

Maminčiny linecké koláčky

Maminčiny linecké koláčky

Na našem vánočním stole patří linecké koláčky mezi pětici nejoblíbenějších. Jen si představte, že by na vánoční tabuli chyběly vanilkové rohlíčky, čokoládové pracny, ořechové trojhránky, oříškové věnečky či linecké koláčky.


Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek.

Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

Na přelomu května a června se u nás smažily kosmatice. Připravovaly se jen jednou do roka a hotové vždy mizely rychlostí blesku. Jsou to takové kotlety bez masa s vůní květů a koření.