Vánoční drobenkový koláč s jablky

16. listopad 2018

V receptech nerada používám zavádějící slova: bleskový, bezpracný, hotový za pár minut, jednoduchý. Většinou to není tak docela pravda. Ale příprava drobenkového koláče s jablky je opravdu snadná a odpadá riziko, že se vám těsto potrhá či nepovede. S jablkovou náplní je to božská mana. Drobenkový koláč s jablky si upečte třeba na vánoce místo tradičního štrůdlu, nebudete litovat.

Vánoční drobenkový koláč s jablkyVánoční drobenkový koláč s jablky

Na přípravu drobenkového koláče s jablky si připravíme

  • 350 g hladké mouky
  • 110 g krupicového cukru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 110 g studeného másla, nakrájeného na kostky
  • 2 menší rozšlehaná syrová vajíčka (studená z chladničky)
  • 1 špetka soli
  • 1 polévkovou lžíci krupicového cukru na finální posypání koláče (lze vynechat)

Na náplň si připravíme

  • 600 g oloupaných jablek bez jádřinců, nakrájených na menší kusy (nestrouhat)
  • 5 polévkových lžic krupicového cukru (dle chuti lze přidat či ubrat)
  • 1 kávovou lžičku mleté skořice (ne vrchem)
  • 2 čajové lžičky prášku na vanilkový pudink
  • 40 ml rumu nebo brandy
  • 4-5 polévkových lžic marmelády (třeba ostružinové nebo rybízové)

Ještě budeme potřebovat

  • Rozvíratelnou dortovou formu o průměru 24 cm
  • Arch papíru na pečení
  • Tuk na vymazání formy
  • Hladkou mouku na vysypání formy

Postup přípravy drobenkového koláče s jablky

Odváženou mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva a špetku soli společně v míse důkladně promícháme. Přilijeme rozšlehaná syrová vajíčka a přidáme kostičky studeného másla.

Bříšky obou rukou mneme všechny suroviny na těsto, až nám vznikne drobenka. Nesnažíme se ze surovin udělat kompaktní těsto. To by bylo špatně. Drobenku zatím uložíme v ledničce. Bude se nám s ní pak lépe pracovat.

Těsto musí mít podobu drobenky, to je základ úspěchu.

Nyní si připravíme náplň. Do širší, zahřáté pánve vložíme nakrájená jablka, zasypeme je cukrem. Jablka podusíme tak 8 minut. Nesmí z nich být povidla, v rozvaru musí zůstat kousky jablek.

Těsně před koncem k jablkům přisypeme skořici a zalijeme je 40 ml rumu nebo brandy. Promícháme a 1 minutu povaříme, aby se odpařil alkohol. Pánev odstavíme.

Do horkého rozvaru přisypeme pudinkový prášek, promícháme a necháme mírně vychladnout.

Náplň do koláče – jablkový rozvarNáplň do koláče – jablkový rozvar
Zdroj: Marcela Hackerová

Na dno rozvíratelné dortové formy upevníme papír na pečení.

Okraje papíru odstřihneme tak, aby okolo formy vykukovaly asi 2 cm papíru.

Papír na pečení, upevněný na dnu formy, a také boky formy vymažeme tukem a vysypeme hladkou moukou.

Z ledničky vyndáme vychlazené drobenkové těsto. Na korpus koláče použijeme větší polovinu (já většinou odhadem použiji 2/3) z připraveného drobenkového těsta.

Hrudky těsta sypeme a mírně přitláčíme do formy postupně tak, abychom pokryli celé dno tenkou vrstvou těsta.

Po stranách formy z těsta vytvoříme asi 2,5 cm vysokou tenkou hráz, aby nám z koláče nevytékala náplň. Vždycky říkám, že jsem jako vlaštovka, která si staví na jaře hnízdo.

Nyní si zapneme troubu na 180 °C, horní i dolní ohřev.

Na dno připraveného korpusu namažeme marmeládu. Já jsem použila ostružinovou. Na marmeládu rozprostřeme připravený a částečně vychlazený rozvar z jablek.

Postup přípravy koláčePostup přípravy koláče
Zdroj:Marcela Hackerová

Povrch jablečné náplně rovnoměrně posypeme zbylým drobenkovým těstem. Povrch můžeme ještě posypat trochou krupicového cukru.

Formu vložíme do vyhřáté trouby a koláč pečeme 40 minut. Povrch by měl lehce zezlátnout.

Upečený vánoční drobenkový koláč s jablkyUpečený vánoční drobenkový koláč s jablky
Zdroj:Marcela Hackerová

Upečený koláč necháme téměř vychladnout a pak ho osvobodíme z formy a přeneseme ho na servírovací tác nebo talíř. Jak nejlépe? Já to dělám „eskymáckým obratem“. Nebojte se, že se koláč poláme.

Koláč celý můj "eskymácký obrat" krásně vydrží. Můj postup je následující. Formu rozepneme a dáme stranou. Já na koláč položím větší talíř a převrátím ho o 180 °.  Při obracení držím společně pomocný talíř + koláč + dno dortové formy i s papírem na pečení.

Nyní koláč leží na talíři dnem vzhůru. Snadno sejmeme dno formy i papír na pečení a stejným způsobem ho vrátíme do původní polohy, tentokrát na servírovací talíř nebo tác. A můžeme servírovat.

Podávejte koláč třeba s ovocem a kopečkem šlehačky, se zmrzlinou, nebo jen tak. Je křehký, chutný a šťavnatý.

Když ho nesníte hned, mám vyzkoušeno, že vydrží i 3 dny v naprosto nezměněném stavu.

Suroviny na těsto vánočního drobenkového koláče s jablky
Suroviny na těsto vánočního drobenkového koláče s jablky
Drobenkové těsto
Drobenkové těsto
Drobenkový korpus na vánoční koláč s jablky
Drobenkový korpus na vánoční koláč s jablky

Náplň do koláče – jablkový rozvar
Náplň do koláče – jablkový rozvar
Korpus koláče pomazaný marmeládou
Korpus koláče pomazaný marmeládou
Koláč naplněný jablkovým rozvarem
Koláč naplněný jablkovým rozvarem

Koláč před pečením
Koláč před pečením
Upečený vánoční drobenkový koláč s jablky
Upečený vánoční drobenkový koláč s jablky
Vánoční drobenkový koláč s jablky na řezu
Vánoční drobenkový koláč s jablky na řezu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.91 hvězdiček / Hodnoceno: 47x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Karobová buchta chutná po čokoládě, voní karamelem a první ochutnání vám vyrazí dech. Nebudete věřit, že je připravená z pár poměrně levných surovin. Překvapte své okolí karobovou buchtou.

Jednoduchý máslový dort s jablky a čerstvým ovocem

Jednoduchý máslový dort s jablky a čerstvým ovocem

Tenhle úžasně chutnající dortík mám nejraději s čerstvými jahodami nebo malinami.


Vánoční koncert v kostele sv. Václava ve Žďáru

Vánoční koncert v kostele sv. Václava ve Žďáru

První svátek vánoční se pořádá v kostele sv. Václava ve Žďáru odpolední koncert. Já jsem tam byla letos poprvé.

Slaný sýrový koláč se slaninou

Slaný sýrový koláč se slaninou

Také neradi vaříte a pečete stále to samé? Upečte si se mnou slaný sýrový koláč se slaninou. V koláči jsou samé skvěle chutnající suroviny. Jejich propojením při pečení získáme skvěle chutnající a sytý koláč. Příprava je hotová raz dva a při pečení se z trouby line nebeská vůně, která polechtá vaše …