Cuketový věnec

5. červenec 2019

Miluji léto, když svítí sluníčko, je teplo a na zahradě mi rostou cukety. Z nudné zeleniny se postupem času stala moje oblíbená zelenina. Tolik dobrot se z ní dá připravit. Cuketový věnec je jednou z nich. Je to výborná večeře i svačina a dá se jíst i druhý den. Je tak chutný, že málokdo odolá.

Cuketový věnecCuketový věnec

Na přípravu cuketového věnce budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g sýru Cottage (nebo jiného čerstvého sýru)
  • 125 ml vlažného mléka
  • 35 g nastrouhaného tvrdého sýra (Pecorino, Parmezán, Grana Padano)
  • 35 g rozpuštěného másla
  • 3 středně velká vajíčka (bílky zvlášť, žloutky zvlášť)
  • 10 g čerstvých kvasnic
  • 2 větší špetky krupicového cukru
  • 200 g mladé cukety i se slupkou a jádřinci
  • 125 g nakrájené uzené slaniny
  • 4 g soli
  • 1 kávová lžička mletého černého pepře (rovná nebo dle volby každého)
  • Forma na pečení věnce o průměru 24-26 cm
  • Tuk na vymaštění formy
  • Hladká mouka na vysypání formy

Pečeme na 180 °C po dobu 35 minut, pak zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme 15 minut (celkem 50 minut).

Postup přípravy cuketového věnce

Všechny suroviny na cuketový věnec by měly mít stejnou pokojovou teplotu, protože v opačném případě bude těsto špatně kynout a vy si budete říkat: „ta Marcela si z nás udělala legraci“.

Tři čtvrtiny cukety nastrouháme na slzičkovém struhadle, posolíme 2 g soli, promícháme a necháme na cedníku vykapat minimálně 20 minut.

Nastrouhaná cuketa do těstaNastrouhaná cuketa do těsta
Zdroj:Marcela Hackerová

Poslední čtvrtinu cukety nakrájíme na opravdu tenká, až průsvitná kolečka a dáme stranou.

Z nakrájené slaniny také odebereme jednu čtvrtinu a necháme ji stranou na ozdobení povrchu věnce společně s kolečky cukety.

Nastrouhaný parmezán, Cottage, cuketa slanina ozdobení Nastrouhaný parmezán, Cottage, cuketa slanina ozdobení
Zdroj:Marcela Hackerová

Mouku promícháme se 2 gramy soli, pepřem a nastrouhaným sýrem.

Formu dokonale vymažeme tukem – ne horkým, ztékal by ze stěn a mouka by na něm špatně držela. Vysypeme hladkou moukou.

Do 125 ml vlažného mléka nadrobíme 10 g kvasnic a přidáme 2 špetky krupicového cukru. Nádobku zakryjeme a necháme vzejít kvásek. V letních, teplých dnech kvásek kyne jedna radost, do deseti minut kvásek udělá pěknou čepici.

Před přidáním do těsta kvásek důkladně promícháme lžičkou, aby byly všechny kvasnice rozpuštěné v mléce.

Těsto můžeme připravit ručně nebo za pomoci robotu. Já jsem zadělávala v robotu, je to můj dobrý pomocník.

Troubu zapneme na 180 °C, horní i dolní ohřev a necháme ji zahřát. Do robota upneme lopatkový nástavec.

Do mísy vložíme 3 žloutky a sýr Cottage. Robot pustíme na střední výkon a suroviny necháme asi půl minuty prošlehat.

Míchání těsta na cuketový věnecMíchání těsta na cuketový věnec
Zdroj:Marcela Hackerová

Z cukety na cedníku dlaní ještě vymačkáme přebytečnou tekutinu a přidáme ji do mísy ke žloutkům a sýru.

Robot nevypínáme a postupně do mísy přidáváme rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek a směs mouky, soli, pepře a sýra Parmezán.

Těsto na věnec necháme přibližně 2 minuty míchat. Pak robot vypneme a dál budeme pracovat ručně.

Nyní si připravíme ze tří bílků pevný sníh. Do misky na šlehání sněhu přidáme špetku soli a sníh necháme do tuha vyšlehat. Ručním elektrickým šlehačem to netrvá dlouho.

Do mísy s těstem přidáme tři čtvrtiny kostiček uzené slaniny a stěrkou je zapracujeme do těsta. Jako poslední do těsta pomalu a pěkně odspoda přidáme ušlehaný sníh.

Těsto přelijeme do vymazané formy, stěrkou povrch jen urovnáme a rovnoměrně ozdobíme kostičkami slaniny a cuketovými plátky, které jsme si dali stranou.

Těsto na cuketový věnec ve formě před pečenímTěsto na cuketový věnec ve formě před pečením
Zdroj:Marcela Hackerová

Formu vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35 minut, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a věnec dopékáme 15 minut. Stav propečení zkontrolujeme špejlí.

Upečený věnec i s formou položíme na mřížku a necháme vychladnout. Věnec vyklopíme pomocí talíře, já říkám „eskymáckého obratu“. Věnec jde z formy vyklopit snadno, pokud jsme vymazali dobře, přilepení nehrozí.

Nakrájený cuketový věnecNakrájený cuketový věnec
Zdroj:Marcela Hackerová

Nakrájený věnec je skvělá letní večeře nebo odpolední svačina. Není suchý ani dusivý, a pokud si ho jednou připravíte, určitě se k němu budete v sezoně cuket několikrát vracet.

K cuketovému věnci můžete servírovat i nějaký Váš oblíbený zeleninový salát.

A ještě připomínám, že z cukety můžete připravit také chutné cuketové lečo nebo třeba tábornickou cuketu.

Nastrouhaný parmezán, Cottage, cuketa slanina ozdobení
Nastrouhaný parmezán, Cottage, cuketa slanina ozdobení
Nastrouhaná cuketa do těsta
Nastrouhaná cuketa do těsta
Míchání těsta na cuketový věnec
Míchání těsta na cuketový věnec

Těsto na cuketový věnec ve formě před pečením
Těsto na cuketový věnec ve formě před pečením
Upečený cuketový věnec
Upečený cuketový věnec
Cuketový věnec – detail
Cuketový věnec – detail

Salát k cuketovém věnci
Salát k cuketovém věnci
Nakrájený cuketový věnec
Nakrájený cuketový věnec
Cuketový věnec na řezu
Cuketový věnec na řezu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.

Cuketový pepřák

Cuketový pepřák

Když se vrátíte z dovolené a na zahrádce vás čeká pěkně velká cuketa, často i několik velkých cuket, mám pro vás tip. Cuketový pepřák je výborný jako syrový salát a sterilovaný vás potěší v zimních měsících.


Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Ať je léto nebo zima, můžeme si připravit chutný převážně zeleninový koláč na listovém těstě. Lehká, chutná večeře, které se nikdy nepřejíte.

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.