Slaná roláda z cukety bez mouky

7. září 2017

Slaná roláda z cukety bez mouky je skvělý tip nejen na letní pohoštění. Pochutnáte si a ještě smysluplně zpracujete část letošní nadúrody cuket z vaší nebo sousedovic zahrádky. Náplň je velmi variabilní, záleží jen na vašich chutích.

Slaná roláda z cukety bez moukySlaná roláda z cukety bez mouky

Na přípravu cca 16 porcí rolády z cukety budeme potřebovat

  • Mladé cukety i se slupkou (dohromady o váze 500 g)
  • 5 vajec
  • 25 g nastrouhaného parmezánu nebo sýru grana padáno či pecorino
  • 1 kávovou lžičku soli
  • 2 archy pečícího papíru
  • Plech o vnitřním rozměru 38 x 30 cm (lze i 35x25 cm)

Náplň

  • 200 g ricotty nebo mascarpone
  • 150 g loveckého salámu (lze i salám Vysočina) na jemno nasekaného nebo umletého
  • Sůl
  • Špetka pálivé nebo sladké papriky

nebo

  • 200 ricotty
  • 150 g dušené šunky

nebo

  • jakákoli jiná, vámi zvolená slaná pomazánka, kterou máte rádi

Postup přípravy slané rolády z cukety bez mouky

Z cuket odkrojíme oba konce a nastrouháme je na slzičkovém struhadle. Těsto na roládu můžeme zpracovat ručně pomocí metly nebo ručního elektrického šlehače.

Připravíme si plech a vysteleme jej papírem na pečení tak, aby i strany plechu jím byly pokryty. Zkrátka, aby se těsto při pečení nenalepilo na plech a šlo lépe vyndat.

TIP

Aby papír na plechu dobře seděl a neklouzal, pomůžeme si trochou oleje. Olej rozetřeme po dně plechu a pak teprve položíme papír.

Do mísy rozklepneme všech pět celých vajíček. Bílky neoddělujeme od žloutků a důkladně je prošleháme.  Do prošlehaných vajíček přisypeme nastrouhaných 25 g parmezánu, kávovou lžičku soli a nastrouhanou cuketu. Vše dobře promícháme.

Hotovou směs na cuketovou roládu nalijeme na připravený plech s pečícím papírem. Směs rozetřeme lžící nebo stěrkou rovnoměrně po celé ploše.

Těsto na cuketovou roláduTěsto na cuketovou roládu
Zdroj: Marcela Hakceorvá

Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 25 minut.

Než se nám těsto na roládu upeče, připravíme si náplň. Já jsem použila pomazánku z loveckého salámu a mascarpone.

Oloupaný salám nakrájíme na kostky o hraně asi 1 cm a necháme je dokonale rozsekat. Kdo nemá sekáček, může použít mlýnek na maso. K nasekanému salámu přidáme mascarpone. Směs lehce osolíme a přidáme špetku pálivé papriky. Vidličkou vše dokonale promícháme. Náplň máme hotovou.

Namazané upečené těstoNamazané upečené těsto
Zdroj:Marcela Hackerová

Upečenou placku necháme částečně vychladnout a pak ji lehce, za okraje papíru na pečení, vyjmeme z plechu a s obratem o 180 ° ji položíme na druhý pečící papír, pod který jsme si položili utěrku. Nyní snadno sejmeme papír z upečené rolády.

RADA

Máte-li strach, že se vám tento obrat nepovede, připravte si jako pomocníka prkénko velké jako plech na pečení. Na okraje plechu, ve kterém se pekla roláda položte pečící papír a přes papír prkénko. Pak stačí jen obrátit obsah plechu na prkénko a následně stáhnout papír, na kterém se roláda pekla.

Upečenou roládu necháme částečně vychladnout. Teprve pak celý povrch až k okrajům potřeme námi zvolenou náplní.

Upečené a naplněné cuketové těsto srolujeme pomocí papíru na pečení úplně stejně jako všechny rolády.

Srolovanou roládu zabalíme do pečícího papíru, na kterém těsto leželo a necháme ji na chladném místě dokonale vychladnout (nemusí to být jen lednička). Měla by stačit 1 hodina.

Před podáváním jsem oba konce rolády odkrojila.

Po hodinovém chladnutí roládu můžeme krájet na jednotlivé porce, cca 2 cm silné a pak podávat. Třeba jako dokonalý předkrm, slaný dezert nebo lehké občerstvení. Bude-li vám roláda chutnat, doporučte ji i svým přátelům.

Nasekaný salám a mascarpone
Nasekaný salám a mascarpone
Náplň do rolády
Náplň do rolády
Nastrouhaná cuketa
Nastrouhaná cuketa

Prošlehaná vajíčka
Prošlehaná vajíčka
Těsto na cuketovou roládu
Těsto na cuketovou roládu
Upečené těsto na roládu
Upečené těsto na roládu

Upečené těsto před namazáním
Upečené těsto před namazáním
Namazané upečené těsto
Namazané upečené těsto
Cuketová roláda na řezu
Cuketová roláda na řezu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 11x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

Přiznám se, že tahle roláda od kolegyně Jitky mě dostala. Je mimořádně jedlá a s mascarpone a čerstvými jahodami chutná přímo nebesky. No posuďte sami.

Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Karobová buchta chutná po čokoládě, voní karamelem a první ochutnání vám vyrazí dech. Nebudete věřit, že je připravená z pár poměrně levných surovin. Překvapte své okolí karobovou buchtou.


Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.

Cukety naložené jako matjesy

Cukety naložené jako matjesy

Recept na cukety naložené jako matjesy jsem získala od přítelkyně poté, co jsem si posteskla, že nevím, co si mám počít s velkou úrodou cuket. Dala mi také ochutnat. Byl to skvěle chutnající salát, bez palčivé cibulové chuti, který se dá jíst samotný s chlebem nebo jako příloha k masu či rybám.