Piškotové těsto základní

5. květen 2018

Piškotové těsto je připravené raz dva, zvládnou ho připravit i začátečníci v kuchyni. Můžeme z něj připravit korpus na ovocný koláč, dort, roládu i velikonočního beránka. Jeho příprava je snadná a s upečeným těstem se dobře pracuje. Je pružné a neláme se.

Piškotové těsto základníPiškotové těsto základní

Na přípravu piškotového těsta budeme potřebovat

  • 6 čerstvých vajec
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • Špetku soli
  • Ruční elektrický šlehač (pokud si nechcete unavit ruku)

Postup přípravy piškotové těsta

Elektrickou troubu zapneme a termostat nastavíme na 190 °C. Připravíme si formu nebo plech a důkladně ji vymažeme tužším tukem. Dělám to nejraději prsty a používám sádlo. Formu nevysypáváme.

Vajíčka opatrně rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky dáváme do mísy, ve které budeme šlehat sníh, žloutky třeba na talíř. Obě mouky promícháme.

K bílkům přidáme špetku soli a ručním šlehačem ušleháme pevný sníh.

Špetka soli nám pomůže zpevnit sníh z vaječných bílků.

Testem dobře ušlehaného sněhu jsou špičky sněhu na konci metly, nebo když nakloníte mísu se sněhem o 90 ° a on se ani nehne. Pak je správně ušlehaný.

Správně vyšlehaný sníh z bílkůSprávně vyšlehaný sníh z bílků
Zdroj: Marcela Hackerová

Nyní do tuhého sněhu budeme postupně zapracovávat (zašlehávat) vždy po jednom žloutku a jedné polévkové lžíci připraveného moučkové cukru, až bude spotřebováno množství stanovené recepturou.

Jako poslední do těsta zapracujeme obě promíchané mouky. Za opatrného promíchávání přidáváme postupně po jedné polévkové lžíci, až do úplného spotřebování.

Postup zašlehávání žloutků a cukruPostup zašlehávání žloutků a cukru
Zdroj: Marcela Hackerová

Formu si připravte jako první. Hotové těsto by nemělo dlouho stát, protože je plné vzduchových bublinek.

Pečením těsto mírně nabyde a při pečení úžasně voní.

V elektrické troubě pečeme cca 34 – 40 minut. Ale záleží na výšce těsta ve formě nebo na plechu. 40 minut se bude péct beránek nebo korpus na dort, ale korpus na roládu se bude péct pouze cca 15-20 minut.

Detail upečeného piškotu se strouhaným jablkemDetail upečeného piškotu se strouhaným jablkem
Zdroj: Marcela Hackerová

Upečené těsto necháme téměř vychladnout a pak teprve vyndáme z formy.

Upečené piškotové těsto je pružné a neláme se.

Před vyklopením si můžeme pomoci příborovým nožem, po rovných stranách jím obkroužíme formu.

Piškotové těsto používám jako korpus pro svůj ovocný koláč.

TIP:

Z piškotového těsta můžeme upéct velikonočního beránka. Do těsta přidávám navíc jedno nastrouhané oloupané jablko, aby piškot nebyl tak suchý. Na oči používám dvě předem namočené rozinky, které vtlačím do tuku, kterým je forma na beránka vymazaná.

Piškotové těsto můžeme různě obměňovat, ale vždy musí být zachován poměr tekutých a sypkých surovin.

Tady je několik tipů, jak využít základní piškotové těsto. Postup zpracování uvedených surovin je identický jako u základního piškotového těsta.

Piškot oříškový

  • 6 vajec
  • 75 g polohrubé mouky
  • 75 g hladké mouky
  • 200 krupicového cukru
  • 50 g mletých ořechů

Piškot čokoládový

  • 6 vajec
  • 85 g polohrubé mouky
  • 85 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 20 g kakaa
Oddělení bílků od žloutků
Oddělení bílků od žloutků
Piškotové těsto ve formě na ovocný koláč
Piškotové těsto ve formě na ovocný koláč
Ovocný koláč z piškotového těsta
Ovocný koláč z piškotového těsta

Ovocný koláč z piškotového těsta.
Ovocný koláč z piškotového těsta.
Žloutky
Žloutky
Postupné zašlehávání žloutků a cukru do sněhu
Postupné zašlehávání žloutků a cukru do sněhu

Hotové piškotové těsto
Hotové piškotové těsto
Plnění formy na beránka piškotovým těstem
Plnění formy na beránka piškotovým těstem
Upečený beránek z piškotového těsta
Upečený beránek z piškotového těsta


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Těsto na domácí těstoviny

Těsto na domácí těstoviny

Přípravu domácích těstovin znám už z dětství. Domácí těstoviny dělala moje babička i moje maminka. S bratrem jsme jim aktivně „pomáhali“. Z rozválené placky jsme odkrajovali kousky těsta a pekli jsme si je na horké plotně. Báječně křupaly.

Recept na rychlé listové těsto

Recept na rychlé listové těsto

Maminčino upečené listové těsto bylo křupavé i druhý den. To se mi u kupovaného listového těsta nikdy nestalo. Už za dvě hodiny od upečení chutnalo po vosku a o křupavosti se nedalo mluvit vůbec. Pustila jsem se do vlastního listového těsta a byla to trefa do černého. Žádné složité postupy a výborný…


Vinegret - dresink

Vinegret - dresink

Dresink je studená zálivka, kterou používáme k ochucení salátů zeleninových, salátů kombinovaných z masa a zeleniny i salátů ovocných.

Dresink - vinegret

Dresink - vinegret

Dresink je studená zálivka, kterou používáme k ochucení salátů zeleninových, salátů kombinovaných z masa a zeleniny i salátů ovocných.