Piškotové těsto základní

Piškotové těsto základní
5.5.2018  |  Stáhnout jako PDF

Piškotové těsto je připravené raz dva, zvládnou ho připravit i začátečníci v kuchyni. Můžeme z něj připravit korpus na ovocný koláč, dort, roládu i velikonočního beránka. Jeho příprava je snadná a s upečeným těstem se dobře pracuje. Je pružné a neláme se.

Na přípravu piškotového těsta budeme potřebovat

  • 6 čerstvých vajec
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • Špetku soli
  • Ruční elektrický šlehač (pokud si nechcete unavit ruku)

Postup přípravy piškotové těsta

Elektrickou troubu zapneme a termostat nastavíme na 190 °C. Připravíme si formu nebo plech a důkladně ji vymažeme tužším tukem. Dělám to nejraději prsty a používám sádlo. Formu nevysypáváme.

Vajíčka opatrně rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky dáváme do mísy, ve které budeme šlehat sníh, žloutky třeba na talíř. Obě mouky promícháme.

K bílkům přidáme špetku soli a ručním šlehačem ušleháme pevný sníh.

Špetka soli nám pomůže zpevnit sníh z vaječných bílků.

Testem dobře ušlehaného sněhu jsou špičky sněhu na konci metly, nebo když nakloníte mísu se sněhem o 90 ° a on se ani nehne. Pak je správně ušlehaný.

Správně vyšlehaný sníh z bílkůSprávně vyšlehaný sníh z bílků
Zdroj: Marcela Hackerová

Nyní do tuhého sněhu budeme postupně zapracovávat (zašlehávat) vždy po jednom žloutku a jedné polévkové lžíci připraveného moučkové cukru, až bude spotřebováno množství stanovené recepturou.

Jako poslední do těsta zapracujeme obě promíchané mouky. Za opatrného promíchávání přidáváme postupně po jedné polévkové lžíci, až do úplného spotřebování.

Pro zvláčnění těsta můžete do těsta zapracovat i nastrouhané zelené jablko !!!

Postup zašlehávání žloutků a cukruPostup zašlehávání žloutků a cukru
Zdroj: Marcela Hackerová

Formu si připravte jako první. Hotové těsto by nemělo dlouho stát, protože je plné vzduchových bublinek.

Pečením těsto mírně nabyde a při pečení úžasně voní.

V elektrické troubě pečeme cca 34 – 40 minut. Ale záleží na výšce těsta ve formě nebo na plechu. 40 minut se bude péct beránek nebo korpus na dort, ale korpus na roládu se bude péct pouze cca 15-20 minut.

Detail upečeného piškotu se strouhaným jablkemDetail upečeného piškotu se strouhaným jablkem
Zdroj: Marcela Hackerová

Upečené těsto necháme téměř vychladnout a pak teprve vyndáme z formy. Upečené piškotové těsto je pružné a neláme se. Při vyklopením z formy si můžeme pomoci příborovým nožem, po rovných stranách jím obkroužíme formu.

Piškotové těsto používám jako korpus také pro svůj vynikající ovocný koláč.

TIP:

Z piškotového těsta můžeme upéct velikonočního beránka. Do těsta přidávám navíc jedno nastrouhané oloupané jablko, aby piškot nebyl tak suchý. Na oči používám dvě předem namočené rozinky, které vtlačím do tuku, kterým je forma na beránka vymazaná.

Piškotové těsto můžeme různě obměňovat, ale vždy musí být zachován poměr tekutých a sypkých surovin.

Tady je několik tipů, jak využít základní piškotové těsto. Postup zpracování uvedených surovin je identický jako u základního piškotového těsta.

Piškot oříškový

  • 6 vajec
  • 75 g polohrubé mouky
  • 75 g hladké mouky
  • 200 krupicového cukru
  • 50 g mletých ořechů

Piškot čokoládový

  • 6 vajec
  • 85 g polohrubé mouky
  • 85 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 20 g kakaa
  • Nový komentář
  • Dana Palmeová 4.4.2023 15:08
    Dobrý den Marcelko,
    můžu recept použít při dietě č.4?
    Kde zjistím recept na mazanec? Děkuji a přeji veselé velikonoce.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 4.4.2023 17:36
      Dobrý den, Dano.
      Piškot (ten základní bez oříšků, čokolády a kakaa) si při dietě můžete dát. Není v něm žádný tuk, žádné kypřidlo (jako kypřidlo tam fungují ušlehané bílky do tuhého sněhu). Je povolen jeden žloutek denně, tak když si dáte 1-2 kousky piškotu, nic neporušíte.
      Pokud jste myslela klasický mazanec, tak ten mám zde:https://www.varimesmarcelou.cz/domaci-pekarna/recept-na-velikonocni-mazanec-na-plzensku-bochanek.html . Ale podotýkám, ten není při dietě č. 4 možný, protože jsou tam kvasnice, je tam tuk, rozinky, mandle. Mazanec můžete zadělat i v robotu.
      I já Vám přeji veselé Velikonoce. M.
      Odpovědět
  • Pavla 5.6.2022 18:35
    Děkuji za odpověď tento recept dělám už léta vždy byl krásně žlutý jak na obrázku nad komentářem vždy se mi povedl mám to vyzkoušené na dortech ale poslední dobou mám spíš nahnědlí může to být nekvalitní suroviny? děkuji
    Odpovědět
  • Pavla 2.6.2022 19:49
    Dobrý den můžete mi poradit v poslední době mám problém s piškotovým těstem dělám 4 vejce 10 dkg vody 10dkg oleje, 25dkg cukru , a 30dkg polohrubé mouky a po upečení mám piškot v barvě ze žluklý vyšlehám zvlášt bílky a žloutky s cukrem může mi někdo poradit co jaká je chyba? Vždy jsem měla krásně žlutý Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.6.2022 10:58
      Dobrý den, Pavlo.
      Váš komentář jsem četla několikrát a přiznám se, že jsem mu zcela neporozuměla: "piškot v barvě ze žluklý"?
      Popisujete, co přidáváte do těsta, ale ubezpečuji Vás, že piškot to není. Do piškotu se nikdy nepřidává voda ani olej či jiný tuk. Piškot je těsto bez tuku. Jediné, co Vám mohu doporučit, abyste si přečetla výše uvedený recept. M.
      Odpovědět
  • Elizabeth 11.7.2021 19:44
    Těsto jsem zkusila na bublaninu. Dopadlo to výborně. Větší nižší pekáč. Půl hodinka v troubě akorát. Báječné. Použiji recept určitě opakovaně
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.7.2021 17:33
      Dobrý den, Elizabeh,
      jsem moc ráda, že se Vám bublanina z piškotového těsta povedla. A za tak pěkný komentář Vám posílám svůj ověřený TIP. Aby se třešně neno jiné ovoce v těstě příliš neutopily, nastrouhám si ořechy (asi ze 4 - 5 vlašských ořechů), přidám lžíci krupicového cukru a mokré třešně v tom obalím a následně obalenými pokladu těsto. Ovoce nepropadne ke dnu.
      Tak se mějte pěkně a děkuji za komentář. M.
      Odpovědět
  • Vítězslava Juříčková 14.5.2021 10:36
    Dobrý den.
    Konečně skvělý recept !!!Jsem nadšená,vždy jsem s tím měla problém,ale dnes jsem se dočkala fantastického korpusu na dort.Syn má 45 let zítra,základ je hotov,podle mých představ,moc,moc, děkuji i za skvělou presentaci.Krásný den přeji.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 14.5.2021 16:08
      Dobrý den, paní Vítězslavo. Z Vašeho komentáře sálá nadšení z upečeného korpusu na dort pro Vašeho syna. Moc mě to těší.
      Piškotové těsto bylo moje první a naučila mě ho maminka. Recept je opravdu léty prověřený a peču ho poměrně často. Na zítřejší oslavu držím palce, pěkně si ji užijte. M.
      Odpovědět
  • Iveta 2.4.2021 11:33
    Dobrý den ????
    Udělala jsem podle Vašeho receptu na piškotove těsto beránka a přidala jsem i nastrouhané jablko........formu jsem vymazala sádlem. Výsledek byl famózní ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.4.2021 15:13
      Iveto, jsem moc ráda, že se Vám beránek povedl. Recepty, které zde uvádím, mám mnohokrát vyzkoušené a nikdy bych si nedovolila uvádět někoho v omyl. To jen na vysvětlenou k minulému komentáři. Jsem ráda, že jste se nenechala odradit.
      Přeji Vám krásné Velikonoce.
      Odpovědět
    • Iveta 3.4.2021 17:07
      I Vám krásné Velikonoce
      Beránky jsem dělala dva a dnes zbyla už jen jedna hlava.........takže musím udělat znovu
      Odpovědět
  • OREL 27.3.2021 18:10
    splnil jsem všechny požadavky a "XXXXX" kde jsem udělal chybu (6 vajíček ???)

    PS: redakce si vyzhrazuje právo nepoužívat na svém webu expresivních výrazů a proto byl tento výraz bez souhlasu autora vykřížkován.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.3.2021 19:07
      Milý Orle, rozhodně jste nepostupoval dle návodu (četl jste celý recept?) a nebo jste něco uspěchal či ošidil. To ovšem víte jenom Vy, těžko radit. A příště, prosím, jen slušně.
      Odpovědět
  • Hanka 17.4.2019 14:44
    Pekla jsem podle Vás mazanec a je výborný a co je hlavní krásně se povedl.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.4.2019 10:23
      to Hanka: Paní Hanko, raduji se s Vámi. Váš komentář mi potěšil. Přeji pěkné velikonoce.
      Odpovědět