Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

9. září 2016

Koncem léta je všude k mání tolik zeleniny, až mi někdy oči přecházejí a nevím, co uvařit dřív. Dnes jsem připravila krkovici se zeleninou a bramborami v jednom hrnci. Kromě úspory špinavého nádobí a času to má ještě jednu výhodu, společným pečením jídlo chutná mnohem lépe.

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosceVepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Vždy se musím usmívat, když Jamie Oliver vaří rychlovky. Suroviny bere z předem připravených mističek a použité pánve jako o závod strká pod pultík. Nejzdlouhavější na vaření je samotná příprava a následná likvidace špinavého nádobí. Ale to všechny kuchařky a kuchaři vědí.

Na přípravu 4 porcí budeme potřebovat

  • 4 plátky vepřové krkovice (celkem 600-800 g)
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 1 čajovou lžičku (vrchem) mleté sladké papriky

Dále budeme potřebovat tuto zeleninu

Připravíme si ještě

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje na smažení cibule a zeleniny
  • jehličky z jedné větvičky rozmarýnu
  • 1 kávovou lžičku krystalového cukru
  • Sůl
  • mletý černý pepř
  • 250 ml vývaru nebo vody
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky + necelý 1 dl vody
  • balzamikový ocet na dochucení (podle chuti 1-2 čajové lžičky)
  • pánev na smažení
  • remosku (lze péct i v troubě, ale tam musíme počítat s tím, že je odpar tekutin mnohem větší)

Postup přípravy Vepřové krkovice se zeleninou a bramborami

Kuchyňsky připravené (oprané, osušené) plátky krkovice lehce naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran.

Ve skleničce smícháme 0,5 dl olivového oleje s mletou paprikou. Olejovou směsí potřeme jednotlivé plátky krkovice z obou stran.

Plátky krkovičky potřené olejovou směsí necháme chvilku odpočívat.

Kořenovou zeleninu, cibuli i brambory oloupeme a oškrábeme. Jednu mrkev nakrájíme na kolečka, druhou mrkev a ostatní kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubo. Papriku nakrájíme na drobné čtverečky, rajčata na osminky a brambory na tenčí plátky.

Do pánve nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje. Než se pánev dostatečně rozehřeje, nakrájíme si cibuli na drobné kostičky a vhodíme je na pánev. Cibuli restujeme 5-7 minut.

Pak do pánve k cibulce přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, lžičku krystalového cukru a nakrájenou papriku, včetně chilli papričky. Té přidáme tolik, kolik máme rádi. Lze ji i vynechat. Vše smažíme dalších 8 minut.

Já jsem použila kajenský (cayennský) pepř, tak jsem byla dost obezřetná a přidala jsem jen 2 mm lusku a 8 semínek. To je pro mne dávka „tak akorát“.

Připravíme si nádobu remosky. Z pánve tam stěrkou přemístíme veškerou osmaženou zeleninu i se zbytkem oleje. Okraje pánve otřeme a vrátíme ji na zdroj tepla a necháme dostatečně rozpálit.

Na pánvi opečeme z obou stran všechny čtyři plátky krkovice. Opečené maso položíme na osmaženou zeleninu do nádoby remosky.

Výpek z plátků krkovičky stěrkou setřeme z pánve do remosky.

Na maso rozložíme plátky syrových brambor a kousky rajčat. Posolíme a popepříme je. Jehličky rozmarýnu nasekáme a poházíme s nimi připravený pokrm.  Podlijeme vývarem nebo vodou tak, aby byly brambory z části pod hladinou.

Budete-li péct krkovici se zeleninou v troubě, hlídejte si množství tekutiny v pokrmu, aby se nepřipálil. V remosce se to nestane, tam je odpar tekutiny mnohem menší.

Remosku přiklopíme a pečeme 40 minut. Po této době pokrm zkontrolujeme a zahustíme moukou, rozmíchanou ve studené vodě. Stačí necelé deci vody. Víko znovu přiklopíme (po dobu kontroly pokrmu víko nevypínáme) a dopékáme 20 minut.

Nyní remosku vypneme a necháme ji 10 minut přiklopenou stát. Pak pokrm ochutnáme a chutě doladíme balzamikovým octem a případně solí.

Podáváme bez přílohy, ale kdo chce, může na stůl přidat nakrájené pečivo.

Připravená zelenina
Připravená zelenina
Nakrájená a nastrouhaná zelenina
Nakrájená a nastrouhaná zelenina
Marinovaná krkovice v paprikovém oleji
Marinovaná krkovice v paprikovém oleji

Nakrájené brambory a rajčata
Nakrájené brambory a rajčata
Smažení zeleniny
Smažení zeleniny
Osmažená krkovice na zelenině v nádobě remosky
Osmažená krkovice na zelenině v nádobě remosky

Vepřová krkovice se zeleninou před pečením
Vepřová krkovice se zeleninou před pečením
Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce
Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce
Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce - detail
Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce - detail


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 38x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Do křupava upečená kachní stehna na zelí je jedno z jídel, které zbožňuji. Kachní maso je chutné, příprava rychlá a vám tak zbude více času pro sebe a pro rodinu.

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Vánoční či sváteční podoba kapra se nemusí omezovat jen na tradiční podobu – smaženého v trojobalu. Zkuste o letošních vánocích změnu. Příprava pečeného kapra se zámeckými šťouchanými bramborami je mnohem jednodušší a svým způsobem i chutnější.


Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Libový vepřový bok na grilu nebo grilovací pánvi je nenáročný na přípravu, chutná skvěle a s přidáním křupavých plátků čerstvých jablek a hroznového vína je velká dobrota.

Grilovaná vepřová krkovička v pikantní marinádě

Grilovaná vepřová krkovička v pikantní marinádě

Také přemýšlíte, jaké maso budete příště grilovat, jakou připravíte marinádu. Vyzkoušejte moji grilovanou krkovičku s pikantní marinádou.