Vepřové krkovice připravené na způsob steaků

5. leden 2018

Vepřová krkovice připravená na způsob steaků je velmi křehká a chutná. Záleží jen na vaší volbě, jak propečenou ji bude chtít. Smažení trvá jen pár minut a výsledek stojí za to.

Vepřové krkovice připravené na způsob steakůVepřové krkovice připravené na způsob steaků

Na přípravu 2 porcí budeme potřebovat

  • 2 ks krkovice bez kosti (každý o hmotnosti 200-250 g)
  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje na naložení
  • 1 polévkovou lžíci řepkového oleje do pánve
  • 2 neoloupané rozdrcené stroužky česneku
  • 1 větvičku rozmarýnu
  • 2 větvičky tymiánu
  • Plátek másla asi 1 cm silný
  • Alobal na zabalení masa
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy vepřové krkovice na způsob steaků

Maso opláchneme a důkladně osušíme. Pak ho potřeme olejem z obou stran. Já jsem plátky masa ještě svázala provázkem.

Maso položíme na sebe do skleněné nebo porcelánové misky.  Přikryjeme je talířem, zatížíme a dáme do ledničky. Necháme odležet 48 hodin.

Maso vyjmeme z ledničky minimálně 2 hodiny před samotnou přípravou.

Oba kusy položíme vedle sebe, aby maso získalo pokojovou teplotu. Před vložením do pánve, oba kusy masa posolíme.

Pánev rozpálíme opravdu hodně. Z té mé se trochu zakouřilo. Pokud budete netrpěliví a maso položíte do pánve dříve, nebude pečené, ale dušené ve vlastní šťávě. A to přece nechceme. Pak přidáme polévkovou lžíci oleje a opět chvilku počkáme, až se rozpálí i tuk.

Teprve pak vložíme maso do pánve, pěkně směrem od sebe, aby nás horký tuk nepocákal.

Nejdůležitější je s masem nehýbat, prostě ho necháme smažit 4-5 minut. Lze i méně, záleží jen na nás, jak propečené maso chceme mít. Já jsem smažila 4 minuty po každé straně.

S masem na pánvi zásadně nehýbáme.

Když osmažíme jednu stranu, maso obrátíme a opět s ním nehýbáme. Necháme ho smažit.

Po otočení masa vložíme do pánve oba rozdrcené stroužky česneku, rozmarýn i tyminán. Asi po 1 minutě přidáme plátek másla nakrájený na menší kusy.

Výpekem, který se spojil s máslem, neustále přeléváme povrch masa po celé 3 minuty. Zdroj tepla vypneme. Maso přemístíme na alobal a zabalíme. Necháme ho odpočívat přibližně 15 minut.

Maso servírujeme vcelku nebo nakrájené na menší hranolky. Kdo chce, může hotové steaky před podáváním ještě opepřit.

Jako přílohu mám nejraději vídeňský bramborový salát, zámecké šťouchané brambory nebo bramborové hranolky.

Svázané maso potřené olejem
Svázané maso potřené olejem
Česnek, rozmarýn, tymián a máslo
Česnek, rozmarýn, tymián a máslo
Smažení masa
Smažení masa

Smažení masa.
Smažení masa.
Vepřové krkovice připravené na způsob steaků
Vepřové krkovice připravené na způsob steaků
Vepřové krkovice připravené na způsob steaků.
Vepřové krkovice připravené na způsob steaků.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Koncem léta je všude k mání tolik zeleniny, až mi někdy oči přecházejí a nevím, co uvařit dřív. Dnes jsem připravila krkovici se zeleninou a bramborami v jednom hrnci. Kromě úspory špinavého nádobí a času to má ještě jednu výhodu, společným pečením jídlo chutná mnohem lépe.

Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Také máte rádi jídla z jednoho hrnce? Pokud ano, tak dušený králík v papiňáku vás svojí chutí plně uspokojí.


Recept na želé připravené ze šťávy vinných hroznů

Recept na želé připravené ze šťávy vinných hroznů

Když se vám urodí hroznové víno nevalné chuti, zkuste vyzkoušet želé z vinné šťávy. Zpracováním těchto hroznů, nikoli na víno, ale na želé, se z ošklivého káčátka stane krásná slečna. Želé má úžasnou barvu a jeho chuť se změní k nepoznání.

Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce

Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce

Pokrmy s houbami mám všeobecně velmi ráda. Vepřové kotlety na houbách nejsou výjimkou. Příprava je nenáročná a chuťový efekt výborný. Než se maso upeče, můžete si třeba číst knihu nebo si hrát s dětmi.