Vepřová játra na bílém víně

31. březen 2017

Vepřová játra připravuji asi dvakrát do roka. O to víc mi chutnají. Příprava není časově náročná a podávané s domácími těstovinami jsou výborným tipem na rodinnou večeři.

Vepřová játra na bílém víněVepřová játra na bílém víně

Na přípravu 2-3 porcí vepřových jater budeme potřebovat

  • 350 g vepřových jater
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky na obalení
  • 2 středně velké cibule nakrájené na měsíčky
  • 1 stroužek česneku, neoloupaného a rozmáčknutého hranou dlaně
  • 1 polévkovou lžíci řepkového oleje
  • 50 g sušené šunky nebo anglické slaniny nakrájené na malé kostičky
  • 2 čajové lžičky – vrchem – rajského protlaku
  • 1 dl suchého bílého vína
  • Kousek chilli papričky (kdo nechce, může vynechat)
  • Sůl
  • Pepř
  • Špetka oregána

Postup přípravy vepřových jater na bílém víně

Játra důkladně očistíme a namočíme je na půl hodiny do studné vody. Za tuto dobu můžeme vodu několikrát vyměnit.

Játra vyjmeme z vody a osušíme je papírovou utěrkou. Nakrájíme je na tenké nudličky a obalíme v hladké mouce.

Do horké pánve nalijeme řepkový olej a přidáme kostičky sušené šunky nebo anglické slaniny a necháme smažit společně s rozmáčknutým česnekem přibližně 5 minut.  Mně to moc nešlo, tak jsem si vzala na pomoc rukojeť nože a česnek snadno rozmáčkla.

Po pěti minutách česnek odebereme a dáme stranou. Svoji úlohu už splnil.

K opraženým kostičkám šunky přidáme nakrájenou cibuli na měsíčky, chilli papričku na kostičky a společně restujeme 2 minuty. Nyní osmaženou cibuli i kostičky šunky vyndáme z pánve na talíř.

Do prázdné pánve vložíme nudličky jater obalené v mouce a opečeme je ze všech stran. Trvá to asi 5 minut.

Nyní k osmaženým játrům přidáme zasmažit na minutku i dvě čajové lžičky rajského protlaku.

Poté játra podlijeme 1 dl suchého bílého vína. Promícháme, pánev přiklopíme a na opravdu mírném ohni dusíme půl hodiny.

Bílé víno výrazně povznese chuť restovaných jater.

Obsah pánve několikrát promícháme. Je-li odpar tekutiny větší, použijeme na podlití vývar nebo vodu. Ale opatrně, játra nesmí „plavat“.

Po půl hodině ochutnáme, zda jsou nudličky jater měkké. Pokud ne, přidáme ještě pár minut dušení navíc.

Nyní sejmeme poklici z pánve, přidáme zasmažené kostičky šunku a cibulku, a odkryté společně dusíme ještě 10-15 minut. Zdroj tepla vypneme.

Játra osolíme, opepříme a jako poslední do pánve přidáme špetku oregána. Ještě ochutnáme, zda je chuť hotových jater dle našich představ.

Nejlepší přílohou jsou pro mne domácí těstoviny.

Játra na víně můžete podávat s těstovinami, rýží, hranolky nebo s pečivem. Záleží jen na vás, jaké příloze dáte přednost.

Já jsem játra podávala s domácími těstovinami pappardelle. Pappardelle jsou ty nejširší nudle.

 

Smažení kostiček šunky, chilli a cibule
Smažení kostiček šunky, chilli a cibule
Nudličky syrových jater obalené v hladké mouce
Nudličky syrových jater obalené v hladké mouce
Usmažená cibule, šunka i chilli
Usmažená cibule, šunka i chilli

Osmažená játra s přidání rajského protlaku
Osmažená játra s přidání rajského protlaku
Hotový pokrm na pánvi
Hotový pokrm na pánvi
Vepřová játra na bílém víně s domácími těstovinami
Vepřová játra na bílém víně s domácími těstovinami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 18x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.


Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka má mimořádně jemnou texturu masa. Je to takový klenot mezi vepřovým. Když se dobře připraví, dá se doslova krájet lžící a na jazyku se rozpadá jako moučník. Připravte si mojí vepřovou panenku s karamelizovanou cibulí a jablíčky a nebudete zklamáni. Je to delikatesa.

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.