Masovo-játrové knedlíčky do polévky

27. leden 2015

Polévku s játrovými knedlíčky mám od malička ráda. Když byla knedlíčková polévka, oběd proběhl v klidu. Knedlíčky maminka dělala z kuřecích i z králičích jater a vždy k nim přidávala vařené maso z vývaru. Maminčiny knedlíčky byly náramná dobrota.

Masovo-játrové knedlíčky do polévkyMasovo-játrové knedlíčky do polévky

Když dělám knedlíčky, tak ve velkém. Vytvořím jich minimálně 60 kusů. Vyplatí se to. Ty si rozdělím do čtyř sáčků a nechám je zamrazit na – 20°C. Má to velkou výhodu. Všechno nádobí myjete jen jednou. Pak stačí sáhnout do mrazáku a zázrak jménem domácí knedlíčky jsou připraveny do polévky. Stačí je jenom uvařit.

Na přípravu 60 ks knedlíčků budeme potřebovat

  • 1,0 kg vařeného nebo pečeného masa (2/3 vepřového; 1/3 hovězího)
  • 0,5 kg syrových jater
  • 2 celá vejce
  • 4 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 plátek másla (změklého) – asi 2 cm široký
  • 2 čajové lžičky (vrchovaté) soli
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička sušeného česneku (můžete nahradit syrovým)
  • 1 čajová lžička grilovacího koření
  • ½ čajové lžičky mletého nového koření

Maso používám 2 díly vepřového a 1 díl hovězího. Kupuji vepřové kosti (2 kg) a přední hovězí na polévku. Vepřové kosti jsou z krkovice nebo z kotlet. Nechám si je u svého řezníka nasekat na 6 kusů. Maso uvařím a následně maso z kostí oberu. Vařením získáte opravdu silný vývar.

Postup přípravy knedlíčků

Maso nameleme společně s játry. K namleté směsi přidáme obě vejce, strouhanku, máslo a všechno koření. Nejlépe rukou vše promícháme a necháme chvíli odstát. Knedlíčky musí být trochu přesolené, protože při jejich vaření část koření přejde do polévky.

Připravíme si dva velké talíře a uděláme si místo v mrazáku. Vlhkýma rukama děláme knedlíčky o velikosti 2-3 cm. Knedlíčky klademe na talíř.

Aby každý knedlíček získal samostatnost a nelepil se na druhé, je nezbytné je dát na talířích zamrazit. Trvá to cca 2 hodiny. Pak talíře, nyní už s nelepivými knedlíčky, z mrazáku vyndáme. Rozdělíme si je rovnoměrně do sáčků a pak je vrátíme zpět do mrazáku.

Až budete vařit knedlíčkovou polévku, bude Vás hřát vědomí, že rodině dáváte jídlo, o kterém přesně víte, co obsahuje.

Namletá směs s kořením
Namletá směs s kořením
Hotová směs na knedlíčky
Hotová směs na knedlíčky
Knedlíčky před zmrazením
Knedlíčky před zmrazením


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 44x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Knedlíčky do polévky z droždí a smažených vajíček

Knedlíčky do polévky z droždí a smažených vajíček

Knedlíčky z droždí a smažených vajíček vás překvapí svojí delikátní chutí. Jsou velmi jemné. Při prvním ochutnání vám na jazyku zůstane vůně smažené cibulky, smažených vajíček a o spojení v jeden dokonalý chuťový zážitek se postará přidané koření.

Recept na houbové knedlíčky do polévky

Recept na houbové knedlíčky do polévky

Houby jsou příjemným zpestřením jídelníčku. Myslím samozřejmě na houby jedlé. Sbírejte a konzumujte jen ty houby, které dobře znáte. Pak je to báječná zábava a velké pochutnání na talíři.


Knedlíčky z pivního sýra

Knedlíčky z pivního sýra

Knedlíčky z pivního sýra jsou chuťově velmi výrazné. S vývarem utvoří jedinečnou polévku. Lze je podávat samotné, jako předkrm s nějakým, vámi oblíbením dresinkem. Zkuste si je představit jako lehkou večeři se zeleninovým salátem a sklenkou bílého vína. Rozhodně vás nezklamou.

Recept na ricottové knedlíčky – Ndunderi

Recept na ricottové knedlíčky – Ndunderi

Tyhle báječně chutnající knedlíčky, nebo také noky, jsem poprvé ochutnala v Itálii. Natolik mě zachutnali, že jsem si říkala, že musím získat recept. Recept jsem sehnala a ráda se s vámi o něj podělím.