Cuketový pepřák

Cuketový pepřák
4.8.2016  |  Stáhnout jako PDF

Když se vrátíte z dovolené a na zahrádce vás čeká pěkně velká cuketa, často i několik velkých cuket, mám pro vás tip. Cuketový pepřák je výborný jako syrový salát a sterilovaný vás potěší v zimních měsících.

Na přípravu 10 sklenic cuketového pepřáku budeme potřebovat

  • 2,5 kg oloupané cukety bez měkkého středu se semínky
  • 500 g cibule
  • 500 g červené, tenkostěnné papriky
  • 150 ml kvasného octa
  • 100 ml olivového oleje
  • 1-2 čajové lžičky olivového oleje s pálivou papričkou
  • 30 g soli
  • 8 g mletého černého pepře
  • 170 g krystalového cukru
  • 10 skleniček o objemu 350 ml
  • Velkou mísu na míchání a odležení cuketového pepřáku

Postup přípravy cuketového pepřáku

Z velkých cuket oškrábeme slupku, překrojíme a lžící odstraníme měkké středy. Cuketu nastrouháme na hrubo.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Papriku omyjeme, přepůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na jemné proužky, přibližně 2 mm x 20 mm (stejně krájejte i cibuli).

Nastrouhanou a nakrájenou zeleninu dáme do mísy a promícháme. Přisypeme cukr, pepř a sůl. Jako poslední přidáme ocet, olivový olej a olej ochucený chilli papričkami.

Máte-li rádi pikantní chuť, můžete nahradit ochucený olej syrovou papričkou, nakrájenou na drobné kousky. Do tohoto množství bych přidala asi 1 cm papričky jalapeno nebo cayennského pepře bez semínek.

Vše promícháme a ochutnáme. Už v této fázi je to fantasticky chutný salát, který po odležení – cuketa i paprika pustí vodu – můžeme podávat, třeba k pečenému kuřátku nebo ke grilovanému masu.

Část cuketového pepřáku můžete použít jako čerstvý salát a zbytek zavařit.

Mísu se zeleninovým salátem pokryjeme potravinářskou folií nebo alobalem a necháme do druhého dne na chladnějším místě odležet.

Druhý den salát promícháme a naplníme jím připravené, čistě umyté sklenice. Okraje sklenic otřeme papírovou utěrkou a víčka uzavřeme. Sterilujeme 15 minut při teplotě 80-90 °C.

Pokud si cuketový pepřový salát připravíte, napište mi, jak vám chutnal. Pokud ano, podělte se o recept se svými přáteli.

 

  • Nový komentář
  • Eva 17.8.2023 17:59
    Salát- pepřák je výborný.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 19.8.2023 9:32
      Zdravím Vás, Evo.
      Jednak děkuji, že jste si vybrala moje stránky a také za zprávu, že Vám salát - pepřák chutnal. Velmi mne to těší. Na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Dita 9.8.2023 16:12
    Zkusila jsem letos tenhle recept,cukety rostou jako blázen a musím říct,že recept je naprosto skvělý,nevěřila jsem,zkusila jsem a jsem nadšená,za recept moc díky.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 12.8.2023 20:09
      Zdravím Vás, Dito.
      Já jsem to měla s cuketovým pepřákem úplně stejně. Skleničku pepřáku mi poslala manželova sestra. Dlouho jsem neměla odvahu ochutnat. Ve skleničce bylo tolik pepře, že mi pálila pusa. Usoudila jsem, že když pepře uberu, že to bude skvělý salát. A také byl.
      Děkuji za milý komentář. M.
      Odpovědět
  • Eva 30.8.2021 17:23
    Díky za recepty, je vynikající.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.8.2021 10:02
      Dobrý den, Evo.
      Když jsem kdysi dostala recept na pepřák od své švagrové, byl tak pálivý, že jsem první ochutnání ani nespolkla. Nápad na zpracování zeleniny koncem léta byl dobrý jen poměr pálivých složek byl trochu nad moji únosnou míru. Změnila jsem poměr octa, pepře a vynechala chilli papričky a skvěle chutnající salát byl na světě.
      Díky za zprávu a jsem velmi ráda, že Vám pepřák chutná. M.
      Odpovědět
  • Tarcsiová 28.8.2020 18:25
    Dělám již 2roky,je to výborné lepší než čalamáda.Přidávám ještě ostrou papričku.Recept mám taky z Fa.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2020 10:43
      to Tarcsiová: Jsem ráda, že Vám můj "pepřák" chutná. Přidání ostřejší papriky je také dobrý nápad. Já mám ostřejší také ráda, ale většina ostré nemusí. Recept mám od své švagrové, trochu jsem si ho upravila a pak před ČTYŘMI roky publikovala na svých webových stránkách a následně na FB. Těch, kteří to ode mě opsali je asi poměrně dost. Ale hlavní je, že Vám pepřák chutná. M.
      Odpovědět
    • Andrea 23.8.2021 11:56
      Pepřák je úzasny
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.8.2021 11:04
      Dobrý den, Andreo, velmi mi těší, že jste použila můj recept a s výsledkem jste byla spokojená. Za všechno mluví komentář paní Jany Kvízové:
      "Od teď cuketu miluje i manžel. Vůbec nepoznal,že je v salátu jako hlavní ingredience.????" No a to je přece úžasné, co říkáte?
      Děkuji za komentář. M.
      Odpovědět
  • Šárka Matyášová 24.8.2020 9:31
    https://sharka-68.rajce.idnes.cz/srpen_na_Beaveru_2020/1455704067

    Marcelo,
    zkusily jsme ten cuketový pepřák, rovnou z 12,5 kg očištěných cuket, míchaly jsme žluté a zelené cukety...jedlé a dobré to bylo už před zavařením, máme 28 velkých sklenic a další cukety na záhoně...
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.8.2020 10:38
      to Šárka Matyášová: Šárko, velmi mě těší, že jste měla odvahu vyzkoušet můj recept z takové dávky (12,5 kg). Salát je výborný, určitě nebudete litovat. Já ho připravuji téměř každý rok. Vyzkoušejte některé další mé recepty na nakládání, třeba ten se zelím, paprikami, cibulí a samozřejmě v kořeněném nálevu. Ten je také chutný, jak syrový, tak sterilovaný. Za úžasný komentář děkuji. M.
      Odpovědět
  • Vladimíra 15.7.2020 22:08
    Je výborný a jednoduchý. Dělala jsem ho loni poprvé a letos se na něj právě chystám - už se těším.
    Odpovědět
  • Vladimíra 15.7.2020 22:04
    Loni jsem ho dělala poprvé, je jadnoduchý a úžasný. Právě se chystám ho letos opět udělat - už se na něj těším.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.7.2020 10:48
      to Vladimíra: Dobrý den, Vladimíro. Děkuji Vám za milý komentář. Salát je opravdu velmi chutný, jak syrový, tak sterilizovaný. Letos je cuket hodně, alespoň soudím podle úrody v mojí zahrádce, tak si cuket užijeme. Včera jsem nakládala "cukety jako matjesy", jsou také výborné. M.
      Odpovědět
  • Anna 5.9.2019 20:03
    Salát je super. Chtěla jsem jej zavařit, ale nebylo co....snědli jsme to v syrovém stavu, teď čekám na další cukety:o))
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.9.2019 16:09
      to Anna: Aničko, díky za zprávu. V syrovém stavu je salát nejlepší, v zelenině jsou zachovány všechny vitamíny a skvěle chutná.
      Odpovědět
  • Jitka 17.8.2019 11:31
    Salát je opravdu výborný, ještě není zavřený, ale už teď mi moc chutná. Děkuji za recept.
    Odpovědět
  • Soňa 16.8.2019 10:45
    Jenom mám dotaz nemáme rádi olivový olej mohu ho nahradit normálním slunečnicovým olejem?děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.8.2019 13:23
      to Soňa: Dobrý den Soňo, olivový olej můžete bez problémů nahradit olejem slunečnicovým. Podle Vaší chuti. Ať se Vám pepřák vydaří. Marcela.
      Odpovědět
  • Alča 10.7.2019 22:21
    Dnes jsem dělala, vynikající. Je to dobré u nezavařené.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 11.7.2019 15:03
      to Alča: Paní Alčo, jsem ráda, že jste rozšířila řadu příznivců tohoto salátu. Díky za zprávu.
      Odpovědět
  • Dagmar 16.8.2018 11:23
    Moc díky za recept,moje "tchýně" konstatovala,že lepší čalamádu ještě nejedla...
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.8.2018 16:53
      to Dagmar: Paní Dagmar, to je výborná zpráva. Každá pochvala potěší a od paní tchýně obzvlášť. A to myslím naprosto vážně.
      Odpovědět
  • Věra 5.7.2018 18:07
    Moc děkuji,právě jsem jej připravila a je úžasný!!!!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 10.7.2018 11:24
      to Věra: Paní Věro, děkuji za zprávu, že Vám chutnal cuketový pepřák. Je výborný a navíc lze do něj zpracovat přerostlé cukety.
      Odpovědět
  • Jana Kvízová 28.7.2017 21:34
    Salát je VÝBORNÝ!!! Doporučuji ! Od teď cuketu miluje i manžel. Vůbec nepoznal,že je v salátu jako hlavní ingredience.😉 Děkuji! Jana
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.7.2017 7:19
      to Jana Kvízová: Jano, Vaše zpráva mne rozesmála. Já vůbec nevím, proč mužům při slově "cuketa" naskakuje husí kůže. Chápu, není to maso, ale když se dobře upraví, je výborná, je bez kalorií a je zdravá. Díky za komentář. Marcela
      Odpovědět
  • Jana Kvízová 28.7.2017 21:33
    Salát je VÝBORNÝ!!! Doporučuji ! Od teď cuketu miluje i manžel. Vůbec nepoznal,že je v salátu jako hlavní ingredience.😉
    Odpovědět
  • Olga 20.7.2017 14:19
    Dobrý den, úžasný salát i můj manžel si ho nevěděl vynachválit, on moc cukety nemusí. Dík za recept Olga
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 20.7.2017 17:25
      to Olga: Paní Olgo, Vaše zpráva mi velmi potěšila. Děkuji. U nás doma se cuketový pepřák a cukety naložené jako matjesy dlouho "neohřejí", protože je máme rádi. Jen je mi vždycky líto, že cuketová sezona je tak krátká.
      Doufám, že moje recepty budete sledovat dál a některý další vyzkoušíte. Marcela
      Odpovědět
    • Olga 22.7.2017 7:22
      to marcela:Moc zdravím, už jsem naložila ze dvou dávek matjesy, manžel nejí ryby... tak neví co to bude, doufám že to bude jíst..... Dnes naložím opět pepřák, ten je bezkonkurenční!!!!!!!!!! čalamádu už dělat nebudu. Na oplátku, mám úžasný recept na cuketový marinovaný salát, už mám 15 skleniček. Napište kam Vám ho mohu poslat. zdravím Olga
      Odpovědět
  • Jitka 15.8.2016 10:05
    Dobrý den, vyzkoušela jsem Váš naprosto skvělý recept.
    Celá rodina jsme si pochutnávali, moc děkuji Jitka
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2016 9:49
      Jitko, Vaše zpráva mě moc potěšila. Když jsem před léty dostala na ochutnání malou skleničku, tak se přiznám, že se mi do ní moc nechtělo. Ale po ochutnání si mě získala a říkala jsem si, příští rok to musím vyzkoušet sama. A to si mě získala podruhé, protože je to i velmi chutný salát.

      Jitko, jsem moc ráda, že jste mi napsala svoji zkušenost s cuketovým pepřákem. Díky. Marcela
      Odpovědět