Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

3. listopad 2017

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásamiPečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Na přípravu 6 porcí pečeného kuřete budeme potřebovat

  • 1 celé kuře rozdělené na 6 částí (na kolik částí ho naporcujete, záleží jen na vás)
  • 2 oloupané, středně velké, cibule
  • 2 ks kvalitní klobásy
  • 1 polévkovou lžíci naloženého medvědího česneku do soli (nebo použijte 1 rozetřený stroužek česneku)
  • 1 čajovou lžičku jehliček rozmarýnu (čerstvého nebo sušeného)
  • 2 čajové lžičky koření na kuře (lze i grilovací)
  • Sůl
  • 2 rovné polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévkovou lžíci omáčky hoisin (jako náhradu lze použít i kvalitní kečup s přidáním worcesterské omáčky)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1,5 dl vody + další na průběžné podlévání
  • Nasekaná petrželka na dozdobení pokrmu
  • pekáč

Postup přípravy pečeného kuřete na hořčici, cibuli a medvědím česneku

Naporcované kuře i s kůží nasolíme, lehce posypeme kořením na kuře a rozmarýnem.

Každý kousek pokapeme olivovým olejem a dlaněmi olej vmasírujeme do kůže. Kuře vložíme do prostorného pekáče. Já jsem použila plech s vyšším okrajem.

Kůže kuřete potřená hořčicí a nasekaným medvědím česnekemKůže kuřete potřená hořčicí a nasekaným medvědím česnekem
Zdroj: Marcela Hackerová

Do hrnečku si dáme hořčici, nasekaný medvědí česnek v soli (nebo jeden rozetřený stroužek česneku) a 1 čajovou lžičku olivového oleje. Vše důkladně promícháme a směsí potřeme kůži všech porcí kuřete.

Kuře z jednoho pekáčku je rychlé a chutné jídlo.

Cibuli nakrájíme na čtvrtky a klobásy na poloviny. Já jsem každou polovinu ještě přepůlila a získala jsem osm kusů klobásy. Čtvrtky cibule i naporcovanou klobásu rovnoměrně vyskládáme mezi porce kuřete v pekáči.

Omáčku hoisin nebo alternativu uvedenou v surovinách, rozředíme s 1,5 dl vody a kuře podlijeme.

Nezakrytý pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 1 hodinu a 15 minut. Kuře kontrolujeme každých 15 minut, poléváme výpekem a podléváme, dle potřeby, vlažnou vodou.

V polovině pečení klobásy obrátíme.

Po skončení pečení, okraje pekáče navlhčíme výpekem a setřeme napečené kousky do výpeku, který následně promícháme. Získáme tím opravdu tmavý a výborný přeliv.

Upečené kuře s cibulí a klobásami v pekáčiUpečené kuře s cibulí a klobásami v pekáči
Zdroj: Marcela Hackerová

Na každý talíř položíme porci upečeného kuřete, pár kousků upečené cibule a klobásy. Vše přelijeme skvěle chutnajícím výpekem a posypeme nasekanou petrželkou.

Jako přílohu můžeme podávat bílé pečivo, chleba, hranolky nebo uvařené brambory, zeleninový salát …..

Naporcované kuře, cibule, klobásy a medvědí česnek
Naporcované kuře, cibule, klobásy a medvědí česnek
Kůže kuřete potřená hořčicí a nasekaným medvědím česnekem
Kůže kuřete potřená hořčicí a nasekaným medvědím česnekem
Upečené kuře s cibulí a klobásami v pekáči
Upečené kuře s cibulí a klobásami v pekáči

Upečené kuře s cibulí a klobásami na talíři
Upečené kuře s cibulí a klobásami na talíři
Upečené kuře s cibulí a klobásami
Upečené kuře s cibulí a klobásami
Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami
Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 6x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kuře na paprice

Kuře na paprice

Kuře na paprice bezesporu patří k české klasické kuchyni. Za mého dětství se kuře nahrazovalo slepicí. Kuře má ale křehké maso a se smetanou je omáčka sametová. Má to ještě jednu výhodu, za hodinu můžete podávat výtečný hotový pokrm.

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.


Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka má mimořádně jemnou texturu masa. Je to takový klenot mezi vepřovým. Když se dobře připraví, dá se doslova krájet lžící a na jazyku se rozpadá jako moučník. Připravte si mojí vepřovou panenku s karamelizovanou cibulí a jablíčky a nebudete zklamáni. Je to delikatesa.