Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

3. listopad 2017

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásamiPečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Na přípravu 6 porcí pečeného kuřete budeme potřebovat

  • 1 celé kuře rozdělené na 6 částí (na kolik částí ho naporcujete, záleží jen na vás)
  • 2 oloupané, středně velké, cibule
  • 2 ks kvalitní klobásy
  • 1 polévkovou lžíci naloženého medvědího česneku do soli (nebo použijte 1 rozetřený stroužek česneku)
  • 1 čajovou lžičku jehliček rozmarýnu (čerstvého nebo sušeného)
  • 2 čajové lžičky koření na kuře (lze i grilovací)
  • Sůl
  • 2 rovné polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévkovou lžíci omáčky hoisin (jako náhradu lze použít i kvalitní kečup s přidáním worcesterské omáčky)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1,5 dl vody + další na průběžné podlévání
  • Nasekaná petrželka na dozdobení pokrmu
  • pekáč

Postup přípravy pečeného kuřete na hořčici, cibuli a medvědím česneku

Naporcované kuře i s kůží nasolíme, lehce posypeme kořením na kuře a rozmarýnem.

Každý kousek pokapeme olivovým olejem a dlaněmi olej vmasírujeme do kůže. Kuře vložíme do prostorného pekáče. Já jsem použila plech s vyšším okrajem.

Kůže kuřete potřená hořčicí a nasekaným medvědím česnekemKůže kuřete potřená hořčicí a nasekaným medvědím česnekem
Zdroj: Marcela Hackerová

Do hrnečku si dáme hořčici, nasekaný medvědí česnek v soli (nebo jeden rozetřený stroužek česneku) a 1 čajovou lžičku olivového oleje. Vše důkladně promícháme a směsí potřeme kůži všech porcí kuřete.

Kuře z jednoho pekáčku je rychlé a chutné jídlo.

Cibuli nakrájíme na čtvrtky a klobásy na poloviny. Já jsem každou polovinu ještě přepůlila a získala jsem osm kusů klobásy. Čtvrtky cibule i naporcovanou klobásu rovnoměrně vyskládáme mezi porce kuřete v pekáči.

Omáčku hoisin nebo alternativu uvedenou v surovinách, rozředíme s 1,5 dl vody a kuře podlijeme.

Nezakrytý pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 1 hodinu a 15 minut. Kuře kontrolujeme každých 15 minut, poléváme výpekem a podléváme, dle potřeby, vlažnou vodou.

V polovině pečení klobásy obrátíme.

Po skončení pečení, okraje pekáče navlhčíme výpekem a setřeme napečené kousky do výpeku, který následně promícháme. Získáme tím opravdu tmavý a výborný přeliv.

Upečené kuře s cibulí a klobásami v pekáčiUpečené kuře s cibulí a klobásami v pekáči
Zdroj: Marcela Hackerová

Na každý talíř položíme porci upečeného kuřete, pár kousků upečené cibule a klobásy. Vše přelijeme skvěle chutnajícím výpekem a posypeme nasekanou petrželkou.

Jako přílohu můžeme podávat bílé pečivo, chleba, hranolky nebo uvařené brambory, zeleninový salát …..

Naporcované kuře, cibule, klobásy a medvědí česnek
Naporcované kuře, cibule, klobásy a medvědí česnek
Kůže kuřete potřená hořčicí a nasekaným medvědím česnekem
Kůže kuřete potřená hořčicí a nasekaným medvědím česnekem
Upečené kuře s cibulí a klobásami v pekáči
Upečené kuře s cibulí a klobásami v pekáči

Upečené kuře s cibulí a klobásami na talíři
Upečené kuře s cibulí a klobásami na talíři
Upečené kuře s cibulí a klobásami
Upečené kuře s cibulí a klobásami
Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami
Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 23x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Ostré kuře pečené na cibuli

Ostré kuře pečené na cibuli

Občas mívám chuť na něco ostrého a pikantního. Pak hledám ty správné suroviny k uspokojení svých chuťových pohárků. Ostré kuře mě nadchlo. Je mimořádně dobré a bude vám také chutnat.

Nakládání medvědího česneku do soli

Nakládání medvědího česneku do soli

Sezona sběru medvědího česneku je velmi krátká. Po nasbírání medvědí česnek musíte velice brzy spotřebovat. Nedá se dlouho skladovat, vadne a zasychá. Uchovejte si čerstvý medvědí česnek naložením do soli. Sušený medvědí česnek totiž rychle ztrácí své aroma.


Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.