Rajčatový džus

25. září 2019

Nad rajčatovým džusem by možná někdo ohrnul nos, ale mě vždy chutnal. Velmi chutnal. Letos se nám doma urodilo hodně rajčat, vyzrálých a sladkých, tak co s nimi. No přece rajčatový džus.

Rajčatový džusRajčatový džus

Rajčatový džus je pro mne lahůdka a to jsem ani nevěděla, jak je zdravý a jak blahodárně působí na lidský organismus. Na Wikipedii jsem se dozvěděla, že:

……rajčatový džus je mimo jiné bohatý na lykopen, což je antioxidant a karotenoid, přispívající ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi, podpoře imunitního systému a ochraně kůže před negativním vlivem UV záření.....

Podle řecké studie publikované v lednu 2013 má rajčatový džus rovněž příznivý vliv na svalovou regeneraci u sportovců.

Na přípravu 1,1 litru rajčatového džusu budeme potřebovat

  • 2 kg vyzrálých rajčat
  • 1 opravdu velkou červenou cibuli
  • 10 g krupicového cukru
  • 8 g soli
  • 7 šalvějových listů
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 větvička rozmarýnu (10 cm dlouhá)
  • 6 skleniček o obsahu 2 dl
  • Nálevka (trychtýř)
  • Pasírovač s nejmenšími otvory

Postup přípravy rajčatového džusu

Rajčata umyjeme ve studené vodě, zbavíme je tvrdých středů a nakrájíme je na menší kusy.

Nakrájená rajčata vložíme do hrnce, přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli na měsíčky a připravené bylinky.

Nakrájená rajčata s cibulí a bylinkamiNakrájená rajčata s cibulí a bylinkami
Zdroj:Marcela Hackerová

Vše promícháme a hrnec začneme zahřívat.

Obsah hrnce povaříme od bodu varu 10 – 15 minut, aby dužina změkla a šla dobře pasírovat. Stonky tymiánu a rozmarýnu vyjmeme a dáme stranou.

Ještě horkou směs propasírujeme přes pasírovač s nejmenšími otvory.

Přepasírovaná rajčatová šťávaPřepasírovaná rajčatová šťáva
Zdroj:Marcela Hackerová

Získanou šťávu znovu přivedeme k varu, přidáme 10 g krupicového cukru, 8 g soli a povaříme 15 minut.

Horké ihned přelijeme pomocí nálevky do skleniček. Skleničky dobře uzavřeme a sterilujeme 20 minut na 95 °C.

Na skleničky se chodím dívat a těším se, až si džus naliju do pohárku s brčkem. Chutnal totiž výborně.

Usoudila jsem, že pokud bych chtěla uspokojit svoji chuť na rajčatový džus, musela bych ho připravit nejméně z 20 kg rajčat a to jsme letos neměli. Snad někdy příště.

2 kg rajčat koupajících se ve studené vodě
2 kg rajčat koupajících se ve studené vodě
Vykrojení tvrdých středů
Vykrojení tvrdých středů
Nakrájená rajčata s cibulí a bylinkami
Nakrájená rajčata s cibulí a bylinkami

Rajčatový rozvar
Rajčatový rozvar
Přepasírovaná rajčatová šťáva
Přepasírovaná rajčatová šťáva
Odpad, zbytky po pasírování
Odpad, zbytky po pasírování

Hotový rajčatový džus
Hotový rajčatový džus
Rajčatový džus
Rajčatový džus
Rajčatový džus.
Rajčatový džus.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.89 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.

Guláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáň

Guláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáň

Přiznejme si, že když si v restauraci přečteme některý z výše uvedených názvů na jídelním lístku, bezpečně známe jen guláš.


Recept na cuketové pečenáče

Recept na cuketové pečenáče

Když se vám na zahradě urodí cukety, připravte si z nich třeba cuketové pečenáče. Jsou pikantní i jemné a při přípravě nebudete plýtvat tukem. Možná první várku sníte bez naložení, tak jako já. Ale cuketové pečenáče si rozhodně připravte! Jejich chuť je výtečná a stojí zato je vyzkoušet.