Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

14. duben 2017

Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkamiZapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Do brambor můžete přidat místo paprikové klobásy, třeba salám nebo šunku, škvarky či chorizo. Také můžete přidat i nejrůznější zeleninu. Záleží jen na vaší chuti.

Na přípravu zapečených brambor budeme potřebovat

  • 600 g uvařených brambor, nakrájených na plátky
  • 2 oloupaná vejce uvařená na tvrdo, protlačená přes mřížku na brambory
  • 1 syrové vejce
  • ½ nožičky pikantní klobásy s paprikou nakrájené na menší kostičky
  • 1 starší rohlík nakrájený na malé kostičky
  • ¾ dl mléka
  • Hrst uvařených fazolových lusků, nakrájených na menší kousky
  • ½ rajčete nakrájeného na drobno
  • 90 g sýra Président CAMEMBERT s chilli papričkami, nakrájeného na menší kusy
  • 100 g zakysané smetany
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 hrsti nasekaných bylinek (medvědí česnek, popenec, libeček, lze i menší výhonek kapusty)
  • Tuk na vymazání zapékací misky
  • Strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání zapékací misky
  • Zapékací misku o průměru 20 cm

Postup přípravy zapečených brambor s medvědím česnekem

Nakrájený rohlík vložíme do větší misky a zalijeme jej připraveným mlékem a důkladně promícháme. Chvíli necháme odstát, aby pečivo do sebe nasálo mléko. Přebytečné mléko nevylévejte, při pečení se spojí se zálivkou.

Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Troubu zapneme na 190 °C.

Do misky, k namočeným kostičkám rohlíku, přidáme nakrájená vařená vajíčka a fazolky, nakrájené rajče, klobásu, polovinu nakrájeného sýra.

Směs do zapečených brambor – promíchanáSměs do zapečených brambor – promíchaná
Zdroj: Marcela Hackerová

Jako poslední přisypeme nasekané bylinky.  Směs promícháme a lehce osolíme.

Na dno zapékací misky vyskládáme polovinu připravených uvařených a nakrájených brambor. Nad bramborami několikrát otočíme mlýnkem s pepřem.

Na brambory rovnoměrně rozložíme připravenou směs. Poslední vrstvou bude druhá polovina brambor s kousky sýra.

V misce metličkou rozšleháme syrové vajíčko společně se zakysanou smetanou. Smetanu lehce osolíme. Zálivkou rovnoměrně přelijeme povrch zapékací misky.

Připravený pokrm vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a necháme zapékat přibližně 40 minut, až nám povrch krásně zezlátne.

 

Bylinky do zapečených brambor
Bylinky do zapečených brambor
Směs do zapečených brambor – nepromíchaná
Směs do zapečených brambor – nepromíchaná
Směs do zapečených brambor – promíchaná
Směs do zapečených brambor – promíchaná

Dno zapékací misky s ½ brambor
Dno zapékací misky s ½ brambor
Vyskládané suroviny v zapékací míse
Vyskládané suroviny v zapékací míse
Pokrm před zapečením se zálivkou
Pokrm před zapečením se zálivkou

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami.
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami.
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami - detail
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami - detail


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 20x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Některé recepty vznikají zcela spontánně. Stačí náhodně zakoupit v prodejně Tescoma zajímavost, třeba vykrajovač na plněné brambory a o týden později slyšet manželovu poznámku: „Co to tak zavání v chladničce?“. Nápad byl okamžitě na světě. Řeknu vám, byla to náramná dobrota. Musím se s vámi o své na…

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.


Tortilly zapečené s houbami

Tortilly zapečené s houbami

Hledala jsem využití pro velké množství zmražených a sušených hub. Vzpomněla jsem si na naši žďárskou babičku. Ta zapékala lívance se smaženými houbami a zalévala je smetanou s ušlehanými vejci. A nápad byl na světě.

Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

Zámecké šťouchané brambory dělala babička. Recept měla od své maminky, která tvrdila, že se takto úžasně připravovaly na zámku Hradiště. Šťouchané brambory jsou jemné, lahodné a oplývají mnoha chutěmi a vůněmi. Můžete je podávat samostatně nebo jako přílohu.