Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

14. duben 2017

Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkamiZapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Do brambor můžete přidat místo paprikové klobásy, třeba salám nebo šunku, škvarky či chorizo. Také můžete přidat i nejrůznější zeleninu. Záleží jen na vaší chuti.

Na přípravu zapečených brambor budeme potřebovat

  • 600 g uvařených brambor, nakrájených na plátky
  • 2 oloupaná vejce uvařená na tvrdo, protlačená přes mřížku na brambory
  • 1 syrové vejce
  • ½ nožičky pikantní klobásy s paprikou nakrájené na menší kostičky
  • 1 starší rohlík nakrájený na malé kostičky
  • ¾ dl mléka
  • Hrst uvařených fazolových lusků, nakrájených na menší kousky
  • ½ rajčete nakrájeného na drobno
  • 90 g sýra Président CAMEMBERT s chilli papričkami, nakrájeného na menší kusy
  • 100 g zakysané smetany
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 hrsti nasekaných bylinek (medvědí česnek, popenec, libeček, lze i menší výhonek kapusty)
  • Tuk na vymazání zapékací misky
  • Strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání zapékací misky
  • Zapékací misku o průměru 20 cm

Postup přípravy zapečených brambor s medvědím česnekem

Nakrájený rohlík vložíme do větší misky a zalijeme jej připraveným mlékem a důkladně promícháme. Chvíli necháme odstát, aby pečivo do sebe nasálo mléko. Přebytečné mléko nevylévejte, při pečení se spojí se zálivkou.

Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Troubu zapneme na 190 °C.

Do misky, k namočeným kostičkám rohlíku, přidáme nakrájená vařená vajíčka a fazolky, nakrájené rajče, klobásu, polovinu nakrájeného sýra.

Směs do zapečených brambor – promíchanáSměs do zapečených brambor – promíchaná
Zdroj: Marcela Hackerová

Jako poslední přisypeme nasekané bylinky.  Směs promícháme a lehce osolíme.

Na dno zapékací misky vyskládáme polovinu připravených uvařených a nakrájených brambor. Nad bramborami několikrát otočíme mlýnkem s pepřem.

Na brambory rovnoměrně rozložíme připravenou směs. Poslední vrstvou bude druhá polovina brambor s kousky sýra.

V misce metličkou rozšleháme syrové vajíčko společně se zakysanou smetanou. Smetanu lehce osolíme. Zálivkou rovnoměrně přelijeme povrch zapékací misky.

Připravený pokrm vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a necháme zapékat přibližně 40 minut, až nám povrch krásně zezlátne.

 

Bylinky do zapečených brambor
Bylinky do zapečených brambor
Směs do zapečených brambor – nepromíchaná
Směs do zapečených brambor – nepromíchaná
Směs do zapečených brambor – promíchaná
Směs do zapečených brambor – promíchaná

Dno zapékací misky s ½ brambor
Dno zapékací misky s ½ brambor
Vyskládané suroviny v zapékací míse
Vyskládané suroviny v zapékací míse
Pokrm před zapečením se zálivkou
Pokrm před zapečením se zálivkou

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami.
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami.
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami - detail
Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami - detail


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 32x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem

Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem

Čerstvě upečené pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem jsou křupavé, lahodné, voňavé a nejde jim odolat. Slunečné odpoledne na zahradě ve společnosti škvarkových pagáčů, sklenky červeného vína a dobrých přátel, nemá chybu.

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Některé recepty vznikají zcela spontánně. Stačí náhodně zakoupit v prodejně Tescoma zajímavost, třeba vykrajovač na plněné brambory a o týden později slyšet manželovu poznámku: „Co to tak zavání v chladničce?“. Nápad byl okamžitě na světě. Řeknu vám, byla to náramná dobrota. Musím se s vámi o své na…


Štrachanda, aneb zapečené brambory s houbami, škvarky a uzeným masem

Štrachanda, aneb zapečené brambory s houbami, škvarky a uzeným masem

Že nevíte, jaké jídlo jsem připravovala. Buďte naprosto v klidu, já jsem se s tímto názvem setkala teprve nedávno. Prý je to tradiční pokrm z Plzeňska či Chodska. Věrohodný původ názvu jsem nenašla, ale štrachanda jsou prý zapečené brambory s houbami, škvarky a uzeným masem.

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.