A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

3. květen 2017

Všechny tři uvedené varianty patří názvu tekutého, nejen omáčkového koření, které pod tímto názvem spatřilo světlo světa v Anglii.

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčkaWorcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Podle jedné verze recept na ni, myslím Worcesterskou omáčku, přivezl do Anglie z Indie v roce 1873 lord Marcus Sandys, bývalý guvernér Bengálska. Recept prý předal dvěma podnikatelům, kteří vlastnili konzervárnu, aby vyrobili omáčku podle dovezeného receptu.

Dle lordova vyjádření, výsledkem jejich snažení, bylo něco naprosto odporného a nechutného. Sudy s „nepovedenou omáčku“ tedy putovaly do sklepů, kde časem omáčka zkvasila a získala tu správnou chuť.

Podle druhé verze omáčku umíchali v první polovině 19. století dva lékárníci Lea a Perrins. V některých pramenech se lze dozvědět, že to nebyli lékárníci, ale společnost s názvem Lea & Perrins, která omáčku vyráběla v hrabství Worcester ve střední Anglii od 28. srpna 1837.

Worcestersauce není chráněnou značkou a tak se vyrábí po celém světě. Do Československa byla poprvé dovezena někdy kolem roku 1925 pod názvem Worcester-Shire-sauce. Od roku 2005 ji pod svojí obchodní značkou úspěšně prodává i americká společnost Kraft Heinz.

Worcesterská omáčka má tmavě hnědou barvu. Vyrábí se z mnoha ingrediencí: melasy, sladového octa, česneku, cibule, zázvoru, ančoviček, tamarindu, hřebíčku, cukru, soli a také z mnoha dalších, ovšem tajných surovin.

Worcesterská omáčka se v kuchyni používá do marinád, k dochucení dušeného masa, bifteků (i tatarských), ryb, majonézy, do zálivky na salát Caesar, do vinegrette, k houbám, luštěninám. Je také neodmyslitelnou ingrediencí koktejlu Bloody Mary.

Worcesterská omáčka by neměla chybět v kuchyni žádného kuchaře.

Worcester sauce (Kraft Heinz)
Worcester sauce (Kraft Heinz)
Worcester sauce, Worcesterová omáčka
Worcester sauce, Worcesterová omáčka
Worcester sauce, Worcesterová omáčka.
Worcester sauce, Worcesterová omáčka.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

OMÁČKA HOLANDSKÁ

Holandská omáčka je nazývána královnou omáček. Je výborná k zelenině, ke chřestu, dále ke steakům, minutkám, rybám, pošírovaným vejcím i vejcím na tvrdo.

OMÁČKA MORNAY

Omáčka je vhodná k vařené zelenině, zejména květáku a brokolici, dále k těstovinám, vejci, lososu a korýšům.


OMÁČKA BEŠAMELOVÁ

Bešamelová omáčka je nejpoužívanější světovou omáčkou. Je vhodná k vařené či zapékané zelenině nebo k těstovinám.

Znojemská omáčka z bedly

Znojemská omáčka z bedly

Omáčka z bedly připravená na způsob „znojemské“ je fantastický chuťový zážitek. Je bez masa, s minimem tuku a velmi rychle připravená. Má to jen jeden háček, najít minimálně šest středně velkých bedel. V omáčce se nedá nahradit žádnou jinou houbou, protože bedla má naprosto nezaměnitelnou a unikátní…