Maminčina rajská omáčka

23. květen 2015

Maminčina rajská omáčka vždy voněla kořením, chutnala sladce a podávala se s karbanátky. Tuto karbanátkovou inspiraci přivezl z Itálie dědeček, který v 1. světové válce stavěl mosty na severu Itálie. Rajskou omáčku mám ráda i s vařeným hovězím masem.

Maminčina rajská omáčkaMaminčina rajská omáčka

Na přípravu Rajské omáčky budeme potřebovat

  • ½ litru hovězího vývaru
  • Plátek másla 1 cm silný + oříšek másla do hotové omáčky
  • 3 šalotky nebo 1 větší cibule
  • 1 menší bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 cm celé skořice
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 100 g rajského protlaku (asi 2 polévkové lžíce vrchem)
  • 1 polévková lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce cukru (záleží na chuti každé rodiny)
  • Sůl

Na hovězí vývar budeme potřebovat

  • 1 kg hovězího masa (hrudí, pupek, falešná svíčková = kulatá plec)
  • 1,5 l studené vody
  • 2 oškrábané a překrojené mrkve
  • 1 cibule i s vnitřní slupkou
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 oškrábaný kořen petržele
  • ¼ většího celeru

Postup přípravy Rajské omáčky

Nejprve si založíme várku na hovězí vývar. Maso opereme a vložíme do hrnce.

Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na hrubo a vše zalijeme studenou vodou. Dáme vařit.

Rada

Na vaření hovězího masa použijete tlakový hrnec, dobu vaření zkrátí na polovinu.

Maso v tlakovém hrnci je uvařené cca za 1,5 hodiny. Záleží ale na druhu masa. Maso musí být měkké.

Maso necháme téměř vychladnout a pak jej nakrájíme ostrým nožem na plátky. Maso udržujeme v teple.

Z vývaru odměříme ½ litru. Ze zbytku připravíme velmi chutnou polévku.

Do kastrolu vložíme plátek másla a najemno nakrájené cibulky.

Promícháme a současně přidáme všechno koření: přelomený bobkový list, kuličky pepře a nového koření, úlomek kůry skořice.

Cibulku s kořením smažíme za občasného promíchání asi 8 minut.

Cibule nesmí zhnědnout.

Nyní k osmažené cibuli přisypeme polévkovou lžíci hladké mouky. Zamícháme a uděláme jíšku. Mouka bude mít světle krémovou barvu.

Do hotové jíšky přidáme protlak a kečup. Dobře promícháme a necháme chvíli (3 minuty) dusit.

Vezmeme si metlu a pomalu přiléváme teplý hovězí vývar a omáčku stále promícháváme.

Necháme provařit na mírném ohni 15 minut.

Nyní omáčku odstavíme a přidáme cukr podle chuti a špetku soli.

Hotovou omáčku přecedíme, ale nepasírujeme.

Ještě ochutnáme, doladíme výslednou chuť omáčky a přidáme oříšek másla pro zjemnění.

Hotová omáčka musí být jemná a lesklá. Měla by chutnat sladce a vonět kořením.

Podáváme s hovězím masem nebo s karbanátky.

 

Maminčina rajská omáčka 1
Maminčina rajská omáčka 1
Maminčina rajská omáčka 2
Maminčina rajská omáčka 2
Maminčina rajská omáčka 2
Maminčina rajská omáčka 2


Jako přílohu můžete podávat kynuté knedlíky nebo těstoviny.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.93 hvězdiček / Hodnoceno: 28x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

jan

úterý, 26. květen 2015
21:15

janhacker

Tak tahle rajská omáčka je skvělá!,,


posted by: jan [Odpovědět]

Simča S.

sobota, 25. červen 2016
19:34

Tak přesně takto dělala rajskou moje babička. Jen tedy nedávala kečup, ale přidávala pár kapek octa. Máme omáčku raději trochu navinulou, ne úplně sladkou a kupodivu - skoro všude dáváme citronovou šťávu, ale tady nám víc chutná ocet.


posted by: Simča S. [Odpovědět]

marcela

pondělí, 27. červen 2016
10:20

marcela

Když bude 10 kuchařů vařit stejné jídlo, každé bude chutnat trochu jinak, protože každý tam přidá tu svoji chuť a tak trochu i rodinnou tradici. Povídání o jídle a zkušenostech s přípravou jídla mě moc těší. Simonko, děkuji za tip, jak připravit rajskou omáčku stejně, ale trochu jinak. A děkuji i za komentář.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Marie

neděle, 21. srpen 2016
09:25

Takhle dělávala rajskou moje maminka koncem 40. a začátkem 50. let, z koření snad přidávala ještě špetičku tymiánu. Protože nebyly kečupy a na rajský protlak v konzervičkách se pamatuju teprve někdy z poloviny 50. let, maminka používala celá rajčata nakládaná do pětilitrových lahví pod celofán.


posted by: Marie [Odpovědět]

marcela

pondělí, 29. srpen 2016
09:58

marcela

Marie, máte pravdu, ty letopočty sedí. Rajskou omáčku tak připravovala nejen maminka, ale i moje babička. Já ji mám takhle připravenou velmi ráda, musí být sladká a musím z ní cítit koření. Ale není to dogma, každý si ji připravuje podle chutí svých nebo své rodiny.

Marie, díky za komentář. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Maminčina bublanina

Maminčina bublanina

Pro mě byla bublanina vždy prázdninový moučník. Zahrada nabízela třešně, višně, rybíz, angrešt i meruňky (pokud na jaře nezmrzly). Bublanina mně moc chutnala a chutná dodnes.

OMÁČKA HOLANDSKÁ

Holandská omáčka je nazývána královnou omáček. Je výborná k zelenině, ke chřestu, dále ke steakům, minutkám, rybám, pošírovaným vejcím i vejcím na tvrdo.


OMÁČKA MORNAY

Omáčka je vhodná k vařené zelenině, zejména květáku a brokolici, dále k těstovinám, vejci, lososu a korýšům.

OMÁČKA BEŠAMELOVÁ

Bešamelová omáčka je nejpoužívanější světovou omáčkou. Je vhodná k vařené či zapékané zelenině nebo k těstovinám.