Maminčina rajská omáčka

23. květen 2015

Maminčina rajská omáčka vždy voněla kořením, chutnala sladce a podávala se s karbanátky. Tuto karbanátkovou inspiraci přivezl z Itálie dědeček, který v 1. světové válce stavěl mosty na severu Itálie. Rajskou omáčku mám ráda i s vařeným hovězím masem.

Maminčina rajská omáčkaMaminčina rajská omáčka

Na přípravu Rajské omáčky budeme potřebovat

  • ½ litru hovězího vývaru
  • Plátek másla 1 cm silný + oříšek másla do hotové omáčky
  • 3 šalotky nebo 1 větší cibule
  • 1 menší bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 cm celé skořice
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 100 g rajského protlaku (asi 2 polévkové lžíce vrchem)
  • 1 polévková lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce cukru (záleží na chuti každé rodiny)
  • Sůl

Na hovězí vývar budeme potřebovat

  • 1 kg hovězího masa (hrudí, pupek, falešná svíčková = kulatá plec)
  • 1,5 l studené vody
  • 2 oškrábané a překrojené mrkve
  • 1 cibule i s vnitřní slupkou
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 oškrábaný kořen petržele
  • ¼ většího celeru

Postup přípravy Rajské omáčky

Nejprve si založíme várku na hovězí vývar. Maso opereme a vložíme do hrnce.

Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na hrubo a vše zalijeme studenou vodou. Dáme vařit.

Rada

Na vaření hovězího masa použijete tlakový hrnec, dobu vaření zkrátí na polovinu.

Maso v tlakovém hrnci je uvařené cca za 1,5 hodiny. Záleží ale na druhu masa. Maso musí být měkké.

Maso necháme téměř vychladnout a pak jej nakrájíme ostrým nožem na plátky. Maso udržujeme v teple.

Z vývaru odměříme ½ litru. Ze zbytku připravíme velmi chutnou polévku.

Do kastrolu vložíme plátek másla a najemno nakrájené cibulky.

Promícháme a současně přidáme všechno koření: přelomený bobkový list, kuličky pepře a nového koření, úlomek kůry skořice.

Cibulku s kořením smažíme za občasného promíchání asi 8 minut.

Cibule nesmí zhnědnout.

Nyní k osmažené cibuli přisypeme polévkovou lžíci hladké mouky. Zamícháme a uděláme jíšku. Mouka bude mít světle krémovou barvu.

Do hotové jíšky přidáme protlak a kečup. Dobře promícháme a necháme chvíli (3 minuty) dusit.

Vezmeme si metlu a pomalu přiléváme teplý hovězí vývar a omáčku stále promícháváme.

Necháme provařit na mírném ohni 15 minut.

Nyní omáčku odstavíme a přidáme cukr podle chuti a špetku soli.

Hotovou omáčku přecedíme, ale nepasírujeme.

Ještě ochutnáme, doladíme výslednou chuť omáčky a přidáme oříšek másla pro zjemnění.

Hotová omáčka musí být jemná a lesklá. Měla by chutnat sladce a vonět kořením.

Podáváme s hovězím masem nebo s karbanátky.

 

Maminčina rajská omáčka
Maminčina rajská omáčka
Maminčina rajská omáčka.
Maminčina rajská omáčka.
Maminčina rajská omáčka..
Maminčina rajská omáčka..

Maminčina rajská omáčka...
Maminčina rajská omáčka...

Jako přílohu můžete podávat kynuté knedlíky nebo těstoviny.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.72 hvězdiček / Hodnoceno: 57x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Josef

středa, 25. březen 2020
20:54

Tak tenhle recept je naprosto skvělej.Vyzkoušel jsem jich víc,ale tenhle je opravdu TOP.Už nikdy jinak.Děkuju ;)


posted by: Josef [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 26. březen 2020
11:51

marcela

to Josef: Josefe, děkuji Vám za úžasný komentář. Velmi mě potěšil. Teď bychom si měli říkat (my všichni) jen samé pěkné věci, abychom tu šílenou dobu ve zdraví přežili. Děkuji a přeji hodně zdraví. M.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

jan

úterý, 26. květen 2015
21:15

janhacker

Tak tahle rajská omáčka je skvělá!,,


posted by: jan [Odpovědět]

Jaroslava

středa, 19. prosinec 2018
11:07

Ahoj,

Rajskou omáčku dělám velmi podobně. Máme náš rodinný recept který dělá už 5. generace :) Je odzkoušená. Máme rádi s knedlíkem, děti zase s těstovinami. Vždy když ji uvařím, tak se vnoučata na ni moc těší a já taky :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena adminem 30.12.2018 ve 12:49:43


posted by: Jaroslava [Odpovědět]

marcela

středa, 19. prosinec 2018
15:35

marcela

to Jaroslava: Děkuji Vám za komentář. Máte pravdu, rajská na sladko je skvělé jídlo. I u nás se těší velké oblibě.
Podívala jsem se na Vámi uvádělené stránky. Zklamalo mi, že pod receptem není uvedený autor.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Alex

úterý, 26. březen 2019
21:24

Dobry den,
jsem moc vdecna za vas recept. Varila jsem krok po kroku a vysledek byl naprosto svely. Muj prvni pokus o rajskou omacku probebl asi ctyri roky zpatky a cela se vylila. Do ted ji varil manzel, ale ted jsem na ni dostala chut a varila jsem jen pro me a dcerku a byla jsem mile prekvapena chuti i vuni. Ted jsem si jista, ze dalsi rajska bude mnohem driv. Recept jsem si uz zapsala a jinak ji delat nebudu 🙂


posted by: Alex [Odpovědět]

marcela

středa, 27. březen 2019
09:42

marcela

to Alex: Alex, udělala jste mi velkou radost. Po přečtení Vašeho a některých dalších komentářů si vždycky uvědomím, že má smysl tenhle blog psát. Díky, že jste se se mnou podělila o svůj úspěch.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Simča S.

sobota, 25. červen 2016
19:34

Tak přesně takto dělala rajskou moje babička. Jen tedy nedávala kečup, ale přidávala pár kapek octa. Máme omáčku raději trochu navinulou, ne úplně sladkou a kupodivu - skoro všude dáváme citronovou šťávu, ale tady nám víc chutná ocet.


posted by: Simča S. [Odpovědět]

marcela

pondělí, 27. červen 2016
10:20

marcela

Když bude 10 kuchařů vařit stejné jídlo, každé bude chutnat trochu jinak, protože každý tam přidá tu svoji chuť a tak trochu i rodinnou tradici. Povídání o jídle a zkušenostech s přípravou jídla mě moc těší. Simonko, děkuji za tip, jak připravit rajskou omáčku stejně, ale trochu jinak. A děkuji i za komentář.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Marie

neděle, 21. srpen 2016
09:25

Takhle dělávala rajskou moje maminka koncem 40. a začátkem 50. let, z koření snad přidávala ještě špetičku tymiánu. Protože nebyly kečupy a na rajský protlak v konzervičkách se pamatuju teprve někdy z poloviny 50. let, maminka používala celá rajčata nakládaná do pětilitrových lahví pod celofán.


posted by: Marie [Odpovědět]

marcela

pondělí, 29. srpen 2016
09:58

marcela

Marie, máte pravdu, ty letopočty sedí. Rajskou omáčku tak připravovala nejen maminka, ale i moje babička. Já ji mám takhle připravenou velmi ráda, musí být sladká a musím z ní cítit koření. Ale není to dogma, každý si ji připravuje podle chutí svých nebo své rodiny.

Marie, díky za komentář. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Pavla K.

středa, 15. květen 2019
12:38

Tak toto je famozní recept, moc za něj děkuju... Už jsem si jej opsala do sešítku :) Krásné dny!


posted by: Pavla K. [Odpovědět]

marcela

středa, 15. květen 2019
14:59

marcela

to Pavla K.: Pavlo, děkuji za zprávu. Je to rajská mojí maminky a tudíž rajská mého dětství. Zbožňuji ji dodnes. Tak ať chutná i Vám i Vaší rodině.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Maminčina bublanina

Maminčina bublanina

Pro mě byla bublanina vždy prázdninový moučník. Zahrada nabízela třešně, višně, rybíz, angrešt i meruňky (pokud na jaře nezmrzly). Bublanina mně moc chutnala a chutná dodnes.

OMÁČKA HOLANDSKÁ

OMÁČKA HOLANDSKÁ

Holandská omáčka je nazývána královnou omáček. Je výborná k zelenině, ke chřestu, dále ke steakům, minutkám, rybám, pošírovaným vejcím i vejcím na tvrdo.


OMÁČKA MORNAY

Omáčka je vhodná k vařené zelenině, zejména květáku a brokolici, dále k těstovinám, vejci, lososu a korýšům.

OMÁČKA BEŠAMELOVÁ

Bešamelová omáčka je nejpoužívanější světovou omáčkou. Je vhodná k vařené či zapékané zelenině nebo k těstovinám.