Masové karbanátky s čepicí plnou dobrot

28. červenec 2018

Masové karbanátky s čepicí plnou dobrot je ideální letní jídlo. Je tu léto a s ním sezona cuket a hub. Zkuste si připravit masové karbanátky tak trochu jinak, s náplní ze smažených hub a cukety, a to vše zasypané sýrem. Je to výborná letní večeře hotová za pár minut.

Masové karbanátky s čepicí plnou dobrotMasové karbanátky s čepicí plnou dobrot

Na přípravu 9 kusů karbanátků budeme potřebovat

  • 500 g mletého masa (ideální je mix hovězího a vepřového)
  • 1 syrové vajíčko
  • 60 g strouhanky
  • 1 větší mrkev nastrouhanou na nudličky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 rovnou čajovou lžičku mletého nového koření
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • 8 šalvějových lístků nasekaných nadrobno
  • Plech na pečení
  • Papír na pečení

Na náplň si připravíme

  • 100 g nakrájených hub (já jsem měla máslové žampiony, ale lesní houby jsou lepší)
  • 150 g nakrájené cukety na špalíčky
  • 1 větší cibuli nakrájenou na měsíčky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (na 1 lžíci jsem namíchala s olejem s přidáním chilli)
  • 1 polévkovou lžíci worcesterské omáčky
  • Trochu pálivé papriky pro zvýraznění chuti (můžete vynechat)
  • Sůl dle chuti
  • 50 g nastrouhaného sýra Chedar nebo Provolone
  • 9 proužků uzeného špeku

Postup přípravy masových karbanátků s čepicí plnou dobrot

V míse smícháme všechny uvedené suroviny na karbanátky. Hmotu dobře rukama propracujeme, ochutnáme, zda je dostatečně slaná. Používám na to lžičku, kterou jen ponořím do masového těsta a následně ji olíznu.

Těsto na karbanátky necháme chvíli, třeba 10 minut, odpočívat.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C. Horní i dolní ohřev.

Připravíme si plech, na který položíme papír na pečení. Navlhčenýma rukama těsto na karbanátky rozdělíme přibližně na 9 dílů.

Z každého dílu v dlaních uděláme kuličku, z které vytvoříme mističku. Připravené karbanátkové misky klademe na papír na pečení.

Syrové masové karbanátky – misky na plechuSyrové masové karbanátky – misky na plechu
Zdroj: Marcela Hackerová

Plech i s karbanátky vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme je 25 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Do pánve, použila jsem pánev WOK, nalijeme olivový olej a zahřejeme.

Do horkého oleje přidáme nakrájenou cibuli na měsíčky a asi 2 minuty smažíme. K zasmažené cibulce přisypeme nakrájené houby a nakrájené cukety. Směs není třeba podlévat, cuketa i houby tekutinu pustí samy.

Náplň na masové karbanátkyNáplň na masové karbanátky
Zdroj: Marcela Hackerová

Promícháme a smažíme asi 5 minut, až se tekutina téměř vydusí. Pak náplň přelijeme připravenou worcesterskou omáčkou, přidáme trochu pálivé papriky a směs osolíme. Náplň promícháme a asi po minutě pánev odstavíme.

Náplň rovnoměrně navršíme na upečené karbanátky. Na každý položíme proužek uzeného špeku a vše zasypeme připraveným nastrouhaným sýrem.

Masové karbanátky s náplní před zapečenímMasové karbanátky s náplní před zapečením
Zdroj: Marcela Hackerová

Plech vrátíme do trouby, kterou jsme nastavily na program gril a pod grilem pečeme 5 minut, až se sýr roztopí.

Jednotlivé porce můžeme dozdobit kousky rajčat a bylinek.

Karbanátky jsou výborné s čerstvým zeleninovým salátem a plátky pečiva. S hranolky jsou až hříšně dobré. I studené jsou výborné, ale věřte mi, určitě nezbydou.

Suroviny na masové karbanátky
Suroviny na masové karbanátky
Nakrájené houby a cukety
Nakrájené houby a cukety
Syrové masové karbanátky – misky na plechu
Syrové masové karbanátky – misky na plechu

Náplň na masové karbanátky
Náplň na masové karbanátky
Masové karbanátky s náplní před zapečením
Masové karbanátky s náplní před zapečením
Karbanátek v detailu
Karbanátek v detailu

Detail upečeného masového karbanátku
Detail upečeného masového karbanátku
Masový karbanátek s plnou čepicí dobrot – detail na řezu
Masový karbanátek s plnou čepicí dobrot – detail na řezu
Masové karbanátky s čepicí plnou dobrot
Masové karbanátky s čepicí plnou dobrot


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 11x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Masové kuličky plněné čedarem

Masové kuličky plněné čedarem

Masové kuličky připravené na různé způsoby patří k mým oblíbeným. Nejraději je mám připravené z hovězího masa servírované s omáčkou z cibule a paprik.

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Kapustové karbanátky se za mého dětství u nás dělaly poměrně často. Většinou s masem, které bylo dostupné a někdy také bez masa. Přiznám se, že mi nejvíce chutnaly studené s hořčicí a kyselou okurkou.


Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Z pár surovin vykouzlíte výborné jídlo.

Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

Karbanátky z kuřecího masa jsou výborné, rozhodně budou chutnat vašim dětem i manželovi. Příprava vám nezabere mnoho času. Jsou finančně výhodné. Ze čtyř kuřecích stehen uděláte 12 karbanátků o průměru 8 cm.