Masové kuličky plněné čedarem

Masové kuličky plněné čedarem
9.9.2015  |  Stáhnout jako PDF

Masové kuličky připravené na různé způsoby patří k mým oblíbeným. Nejraději je mám připravené z hovězího masa servírované s omáčkou z cibule a paprik.

Na přípravu 14 ks masových kuliček budeme potřebovat

  • 350 g mletého hovězího masa
  • 1 větší syrová brambora
  • 2 polévkové lžíce škrobu Solamyl
  • 1 syrové vejce
  • 1 menší cibule
  • 2 polévkové lžíce nasekané plocholisté petržele
  • 3 ks sušených rajčat naložených v oleji nasekaných na velmi jemno
  • 50 g čedaru nakrájeného na kostičky o hraně do 1 cm
  • 1 čajová lžička soli
  • Čerstvě namletý pepř (asi 5x otočení mlýnkem)
  • Řepkový nebo slunečnicový olej na smažení
  • Pánev na smažení (litinovou, titanovou nebo teflonovou)

Postup přípravy masových kuliček

Mleté hovězí maso dáme do misky.

Bramboru oloupeme a nastrouháme na slzičky. Cibuli nakrájíme na velmi jemno  a přidáme do misky k masu.

Rozklepneme vajíčko, přisypeme Solamyl, nasekanou petrželku a sušená rajčata. Jako poslední do misky přidáme sůl a pepř.

Směs důkladně promícháme vidličkou nebo ručně a necháme ji odpočinout.

Mezi tím si nakrájíme čedar na 14 stejně velkých kostiček. Do pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje a necháme zahřívat.

Směs díky hovězímu masu krásně váže a při smažení se vůbec nedrolí.

Polévkovou lžící oddělujeme množství směsi na jednotlivé kuličky. Hotové by měly být velké asi 4 cm.

Kopeček směsi položíme do dlaně a vytvoříme placičku. Doprostřed placičky položíme kostku čedaru.

 

Náplň (čedar) masových kuličekNáplň (čedar) masových kuliček
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Okraje placičky přehneme přes sýr a krouživým pohybem mezi oběma dlaněmi vytvoříme kuličku.

Takto pokračujeme, až zpracujeme všechnu připravenou masovou směs. Jde to poměrně rychle.

Do rozpáleného oleje vložíme kuličky a zvolna je opékáme ze všech stran přibližně 12-15 minut.

Test propečení zkuste na jedné kuličce.

Hotové kuličky položíme na papírový ubrousek. Sami se přesvědčíte, že hovězí maso nesaje tuk. Na papírovém ubrousku mnoho tuku nezůstane.

Masové kuličky podávám nejraději s paprikovou omáčkou, holandskou omáčkou, a když je málo času, je vynikající i obyčejná hořčice.

Jako přílohu mám nejraději čerstvý chléb nebo vdolky.

Zkuste si také masové kuličky připravit doma a napište mi, jak vám chutnaly.

 

  • Nový komentář