Babiččiny (ne)obyčejné vdolky

5. září 2015

Kromě rozpeků pekla s oblibou naše babička také vdolky. Pekla je na litinovém tálu na plotně. Bratr je měl rád k rozmačkaným jahodám. Vdolek nařízl a vzniklou kapsu plnil jahodami. Rozkrojené vdolky, namazané máslem, chutnaly stejně božsky. Zkuste třeba k opečeným vdolkům přidat osmaženou slaninu, vajíčko naměkko nebo ztracené vejce.

Babiččiny (ne)obyčejné vdolkyBabiččiny (ne)obyčejné vdolky

Na přípravu 10 ks babiččiných vdolků budeme potřebovat

  • 300 g hladké mouky
  • 12 g kvasnic
  • 7 g soli
  • 15 g cukru krupice
  • 15 g másla
  • 1 menší vejce
  • 170 ml mléka
  • 1 polévkovou lžíci řepkového nebo slunečnicového oleje
  • Dětskou krupičku na podsypání
  • Litinovou (teflonovou) pánev
  • Vykrajováno o průměru 7-8 cm
  • Trochu oleje na potření pánve

Před samotnou přípravou si odvážíme a odměříme všechny potřebné suroviny.

Postup přípravy (ne)obyčejných vdolků

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky nadrobíme kvasnice, zasypeme je polovinou krupicového cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka (z množství připraveného podle receptury) a zakryté je necháme vzejít.

Směs kvasnic, mléka a cukru poté důkladně promícháme, aby se kvasnice rozpustily. Nyní povrch zasypeme 3-4 lžícemi hladké mouky z připraveného množství. Misku zakryjeme a obsah necháme vykynout.

Z domácí pekárny si vyndáme nádobu. Na dno přelijeme zbytek mléka, ve kterém jsme rozpustili máslo.

Mléko nesmí být horké, jen vlažné.

Přidáme důkladně rozšlehané vajíčko, lžíci oleje a vykynutý kvásek. Nakonec přidáme mouku smíchanou se solí a zbytkem cukru. Pekárnu zavřeme a zvolíme program „TĚSTO“.

Hotové, krásně vykynuté těsto vyklopíme na vál, pomoučený dětskou krupičkou.

Válečkem těsto rozválíme na 1,5 cm vysoký plát. Tvořítkem vykrájíme 8 koleček a ze zbylých  odkrojků uděláme kouli. Tuto kouli znovu rozválíme a vykrojíme ještě 2 – 3 kolečka.

S těstem se velice dobře pracuje. Nelepí se a je pružné.

Vykrojená kolečka přendáme na pečící papír, rozprostřený na plechu. Necháme je na plechu ještě hodinu kynout.

 

Vykynuté vdolkyVykynuté vdolky
Zdroj:

 

Připravíme si litinovou pánev, nalijeme do ní 1 čajovou lžičku oleje, který rozetřeme po dně ubrouskem zmačkaným do kuličky.

Pánev zahřejeme (jako když smažíme lívance) a vykynutá kolečka pozvolna pečeme po každé straně 6 minut.

Po obrácení je lehce stlačíme obracečkou, aby se rovnoměrně opekla i druhá strana.

Máme-li první dávku vdolků upečenou po obou stranách, přidáme do pánve znovu 1 čajovou lžičku oleje a ubrouskem olej rozetřeme po celém dně. Nyní celý proces opakujeme s další dávkou vdolků připravených k pečení.,

Budete-li mít pochybnosti o dostatečném propečení vdolku, ověřte si to vpichem suché špejle z boku do středu vdolku. Je-li špejle po vytažení suchá, máme upečeno.

 

Struktura vdolku na řezuStruktura vdolku na řezu
Zdroj:

 

Jako snídaňové nebo přílohové pečivo jsou vdolky velmi chutné. Hodí se k mrkvi, čočce, k omáčkám, ke gulášům, ke grilovaným masům i k jahodám se šlehačkou. Lze si je rozkrojit a namazat máslem jako rychlou svačinku.

Babička říkala, že recept pochází ze zámecké kuchyně na Hradišti.

 

Plát těsta
Plát těsta
Vykrojená kolečka
Vykrojená kolečka
Kolečka před kynutím
Kolečka před kynutím

Vykynuté vdolky
Vykynuté vdolky
Vykynuté vdolky v detailu
Vykynuté vdolky v detailu
Vdolky máem pečené
Vdolky máem pečené

Vdolky
Vdolky
Hotové vdolky
Hotové vdolky
Struktura vdolku na řezu
Struktura vdolku na řezu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.85 hvězdiček / Hodnoceno: 27x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jiřina

čtvrtek, 24. září 2015
16:21

Vdolky se povedly, měla jsem z toho strach. Jsou lepší než když se dělají na oleji. Výborné těsto, dobře se s ním pracuje. Díky za výborné recepty. Jen tak dál!!


posted by: Jiřina [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 24. září 2015
17:31

marcela

Jiřinko, pochybnosti vždycky přebije dobrý výsledek. Jsem ráda, že se dílo povedlo, já mám pak vždycky radost a vy jste jí měla určitě také.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.09.2015 ve 17:32:13


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jiřina

čtvrtek, 24. září 2015
18:03

to marcela: To jsem ji měla. chutnaly všem. Díky za dobré typy.


posted by: Jiřina [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Mrkev, pro její barevnost, na talíři jen tak nepřehlédnete. Když oranžovou barvu spojíte s chutí dušeného vepřového masa a vůní koření, přidáte máslo, tak máte dokonalý pokrm.


Masové kuličky plněné čedarem

Masové kuličky plněné čedarem

Masové kuličky připravené na různé způsoby patří k mým oblíbeným. Nejraději je mám připravené z hovězího masa servírované s omáčkou z cibule a paprik.

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes.