Babiččiny (ne)obyčejné vdolky

Babiččiny (ne)obyčejné vdolky
5.9.2015  |  Stáhnout jako PDF

Kromě rozpeků pekla s oblibou naše babička také vdolky. Pekla je na litinovém tálu na plotně. Bratr je měl rád k rozmačkaným jahodám. Vdolek nařízl a vzniklou kapsu plnil jahodami. Rozkrojené vdolky, namazané máslem, chutnaly stejně božsky. Zkuste třeba k opečeným vdolkům přidat osmaženou slaninu, vajíčko naměkko nebo ztracené vejce.

Na přípravu 10 ks babiččiných vdolků budeme potřebovat

  • 300 g hladké mouky
  • 12 g kvasnic
  • 7 g soli
  • 15 g cukru krupice
  • 15 g másla
  • 1 menší vejce
  • 170 ml mléka
  • 1 polévkovou lžíci řepkového nebo slunečnicového oleje
  • Dětskou krupičku na podsypání
  • Litinovou (teflonovou) pánev
  • Vykrajováno o průměru 7-8 cm
  • Trochu oleje na potření pánve

Před samotnou přípravou si odvážíme a odměříme všechny potřebné suroviny.

Postup přípravy (ne)obyčejných vdolků

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky nadrobíme kvasnice, zasypeme je polovinou krupicového cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka (z množství připraveného podle receptury) a důkladně promícháme, aby se kvasnice rozpustily. Povrch kvásku poprášíme moukou z připraveného množství. Misku zakryjeme a obsah necháme vykynout.

Z domácí pekárny si vyndáme nádobu. Na dno přelijeme zbytek mléka, ve kterém jsme rozpustili máslo.

Mléko nesmí být horké, jen vlažné.

Přidáme důkladně rozšlehané vajíčko, lžíci oleje a vykynutý kvásek. Nakonec přidáme mouku smíchanou se solí a zbytkem cukru. Pekárnu zavřeme a zvolíme program „TĚSTO“.

Hotové, krásně vykynuté těsto vyklopíme na vál, pomoučený dětskou krupičkou.

Válečkem těsto rozválíme na 1,5 cm vysoký plát. Tvořítkem vykrájíme 8 koleček a ze zbylých  odkrojků uděláme kouli. Tuto kouli znovu rozválíme a vykrojíme ještě 2 – 3 kolečka.

S těstem se velice dobře pracuje. Nelepí se a je pružné.

Vykrojená kolečka přendáme na pečící papír, rozprostřený na plechu. Necháme je na plechu ještě hodinu kynout.

 

Vykynuté vdolkyVykynuté vdolky
Zdroj:

 

Připravíme si litinovou pánev, nalijeme do ní 1 čajovou lžičku oleje, který rozetřeme po dně ubrouskem zmačkaným do kuličky.

Pánev zahřejeme (jako když smažíme lívance) a vykynutá kolečka pozvolna pečeme po každé straně 6 minut.

Po obrácení je lehce stlačíme obracečkou, aby se rovnoměrně opekla i druhá strana.

Máme-li první dávku vdolků upečenou po obou stranách, přidáme do pánve znovu 1 čajovou lžičku oleje a ubrouskem olej rozetřeme po celém dně. Nyní celý proces opakujeme s další dávkou vdolků připravených k pečení.,

Budete-li mít pochybnosti o dostatečném propečení vdolku, ověřte si to vpichem suché špejle z boku do středu vdolku. Je-li špejle po vytažení suchá, máme upečeno.

 

Struktura vdolku na řezuStruktura vdolku na řezu
Zdroj:

 

Jako snídaňové nebo přílohové pečivo jsou vdolky velmi chutné. Hodí se k mrkvi, čočce, k omáčkám, ke gulášům, ke grilovaným masům i k jahodám se šlehačkou. Lze si je rozkrojit a namazat máslem jako rychlou svačinku.

Babička říkala, že recept pochází ze zámecké kuchyně na Hradišti.

 

  • Nový komentář
  • Zdeňka 17.10.2020 13:52
    Úžasné vdolky všem nám moc chutnali, změnila jsem jen to že jsem je pekla v troubě 😉👍
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.10.2020 16:20
      to Zdeňka: Zdeňko, děkuji Vám za vyzkoušení mého receptu. V troubě jsem je ještě nezkoušela, ale proč ne. Jen je škoda, že jste nenapsala, jak dlouho jste je pekla, aby si další zájemci mohli vybrat, zda je budou péct na pánvi či v troubě na plechu. M.
      Odpovědět
    • Anina 25.2.2021 21:05
      Skvělý recept, děkuji ???? chutnali i mé vybíravé holčičce ???? Taky jsem je pekla v troubě. 170° 20 min. Zřejmě ale závisí i na troubě.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.3.2021 10:21
      Dobrý den, Anino. Jsem ráda, že se vdolky povedly a hlavně, že chutnaly Vaší holčičce. Když chutná dětem, je to taková malá odměna. Děkuji za uvedení stupňů a délky pečení. Určitě se to bude někomu hodit. M.
      Odpovědět
  • Jiřina 24.9.2015 16:21
    Vdolky se povedly, měla jsem z toho strach. Jsou lepší než když se dělají na oleji. Výborné těsto, dobře se s ním pracuje. Díky za výborné recepty. Jen tak dál!!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.9.2015 17:31
      Jiřinko, pochybnosti vždycky přebije dobrý výsledek. Jsem ráda, že se dílo povedlo, já mám pak vždycky radost a vy jste jí měla určitě také.
      ---------------------------------
      Zpráva byla upravena 24.09.2015 ve 17:32:13
      Odpovědět
    • Jiřina 24.9.2015 18:03
      to marcela: To jsem ji měla. chutnaly všem. Díky za dobré typy.
      Odpovědět